Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

FE: Mitch Evans wint zinderende E-Prix van Sao Paulo, Frijns op P14

Uitgegeven door Frank Korsel • 26 maart 2023 09:00

Jaguar-coureur Mitch Evans won de allereerste E-Prix van Sao Paulo. Nick Cassidy van Envision Racing en Sam Bird van Jaguar volgden kort achter de Nieuw-Zeelander en eindigden binnen een halve seconde van elkaar. Robin Frijns eindigde op de veertiende positie.

E-Prix Formula E

De race op het snelle São Paulo Street Circuit met elf bochten was een constant gevecht om posities, waarbij Evans erin slaagde zich een weg te banen door het peloton en als eerste over de finish te komen vanaf de derde plaats op de grid. De Nieuw-Zeelander nam de leiding over van zijn landgenoot Cassidy toen de race op weg was naar toegevoegde ronden na meerdere safety car-incidenten.

De beslissende zet van Evans in ronde 32 bleek doorslaggevend te zijn, aangezien noch Cassidy noch Evans' teamgenoot Bird het defensieve rijgedrag van de leider konden evenaren. Bird had zelfs een paar extra procentpunten bruikbare energie verzameld tijdens zijn klim vanaf de 10e plaats op de startgrid, maar dat bleek niet genoeg om Evans bij te houden. Cassidy had de leiding in de race meerdere keren overgenomen, maar was blij met zijn derde opeenvolgende podiumplaats in zijn Formule E-carrière.

Formule E Robin Frijns

Titelverdediger Stoffel Vandoorne van DS PENSKE startte vanaf pole positie en leidde de race in de beginfase door António Félix da Costa van Porsche af te weren tijdens de eerste ronde van attack mode-activeringen. Maar Vandoorne eindigde als zesde nadat hij worstelde om bruikbare energie uit zijn tijd vooraan te halen. Da Costa zakte naar de vierde plaats en kwam net buiten de podiumplaatsen terecht. Jean-Éric Vergne van DS PENSKE eindigde als vijfde.

Pascal Wehrlein moest vanaf de 18e plaats op de grid starten en wist zich uiteindelijk naar de 7e positie te werken bij de zwart-wit geblokte vlag. Jake Hughes van McLaren eindigde als achtste, gevolgd door teamgenoot René Rast op de negende plaats. Sébastien Buemi van Envision rondde de top 10.

Wehrlein behoudt zijn voorsprong in het wereldkampioenschap coureurs met 86 punten, terwijl Jake Dennis met 62 punten op de tweede plaats staat. Cassidy volgt op de derde plaats met slechts één punt achterstand op Dennis. Porsche leidt het teamkampioenschap met 144 punten, gevolgd door Envision met 103 punten.