Karting • Karting Diversen

Eerste overwinning in Benelux Kampioenschap voor Temmo Koopmans: “Ik kon het echt niet geloven”

Uitgegeven door Bart • 26 augustus 2021 04:02

Genk – Temmo Koopmans heeft afgelopen weekend indruk gemaakt bij het IAME Benelux Kampioenschap. De 10-jarige talentvolle karter uit Nijverdal, uitkomend voor JD Kartsports van Jeffrey van Diggele, was tijdens de vierde wedstrijd van het seizoen in Genk de sterkste in de Mini-klasse. Eerder dit jaar stond hij al op het podium in Spa-Francorchamps, maar nu mocht Temmo de grootste beker mee naar huis nemen.

Temmo Koopmans wint Benelux race in Genk JD Kartsports van Jeffrey van Diggele

“Echt heel gaaf om als eerste over de finish te komen”, zo vertelt Temmo na afloop van de finale. “Het is een enorm sterk deelnemersveld met ervaren rijders. Ik had het niet verwacht, want ik rij nog niet zo lang in de Mini-klasse. De kartbaan hier in Genk vind ik een hele toffe baan. Er zitten veel snelle bochten in en je hebt veel mogelijkheden om in te halen. Dat maakt het leuk.”

In de kwalificatie zat Temmo er al goed bij met een vierde tijd. “Jeffrey had ons op een goede plek op de baan gezet, maar voor mijn gevoel kon ik nog wel beter dan dit. Helaas had ik geen slipstream van iemand, terwijl de meeste andere rijders dat wel hadden. Ondanks dat was ik toch nog vierde in de kwalificatie in een veld met 32 rijders.”

In de heats hadden de karters te maken met wisselende weersomstandigheden. “De eerste heat ging erg slecht. De baan droogde na de regen heel snel op en ik reed met de regen setup op de kart. Daardoor ben ik als achtste geëindigd, maar door wat straffen van anderen ben ik nog twee plaatsen gestegen. De tweede heat ging al een stuk beter, de afstelling was goed en ik kwam als vierde over de finish.”

Temmo Koopmans met teamgenoot Devon Hagelen op weg naar podium

Door de resultaten in de heats mocht Temmo als vierde aan de finale beginnen. “Mijn start was meteen goed en ik kon de derde plaats overnemen. Het lukte om voor de groep te blijven en daar van weg te rijden. Samen met mijn teamgenoot Devon Hagelen reden we naar voren. Er was een gaatje naar de nummer 1, maar het lukte toch om in zijn slipstream te komen. Bij het ingaan van de laatste ronde had ik genoeg snelheid om Mick in de eerste bocht in te halen. Daarna heb ik alles geprobeerd om eerste te blijven en gelukkig lukte dat ook.”

“Ik dacht alleen maar ‘doorgaan, doorgaan, doorgaan’. Eerste moest ik aansluiten bij Mick en wegrijden van de jongens achter me. Daarna moest ik hem inhalen en hem achter me zien te houden. Ik kon echt geen enkel foutje maken. Toen ik hem voorbij was, dacht ik ‘yes, en nu op kop blijven'. Op het moment dat ik als eerste over de finish kwam, was ik heel blij. Ik kon het echt niet geloven.”

Temmo, die in een jaar een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt, heeft er veel voor over om top te presteren in de Mini-klasse en hogerop te komen. “Ik train heel veel. Minimaal twee keer per week train ik in de kart en daarnaast nog met een personal trainer voor kracht en conditie. De trainingen sla ik nooit over. We hebben zelfs mijn kart meegenomen op vakantie naar Italië. Dan kon ik toch nog door trainen. En het is natuurlijk heel gaaf en leerzaam om op een baan als Lonato te rijden. Ik wil zo veel mogelijk leren en Bas Harting helpt me daar ook heel goed mee. Ik vind het super tof dat ik dit van mijn ouders mag doen. We hebben heel veel plezier met zijn allen. Soms gaat mijn zus Marlouk ook mee en dat vind ik super leuk.”

De eerste overwinning in het Benelux Kampioenschap smaakt natuurlijk naar meer. “Ik wil graag mijn vader en moeder bedanken. Ze gaan altijd met me mee en kunnen aardig sleutelen. Maar ook Bas Harting en Jeffrey van Diggele. Daarnaast Bastiaan van Loenen en Sacha van ‘t Pad Bosch voor hun hulp in Genk en Bilal Durmaz van PLAN Nijverdal, hij zorgt ervoor dat ik een goede conditie hou en steeds sterker word. Tot slot wil ik natuurlijk mijn sponsor LS Systems bedanken en we zijn nog op zoek naar meer sponsoren, want ik wil graag hogerop.”

Temmo zoekt nog sponsoren om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen in zijn sport. Geïnteresseerden kunnen meer informatie krijgen door een e-mail sturen naar [email protected].

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS