Karting • CIK-FIA

Ean Eyckmans pakt speciaal podium bij Europees Kampioenschap in Genk: "Heel blij mee"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 mei 2021 09:40

GENK – Het was een bijzonder gegeven: Ean Eyckmans kart al jarenlang, hij woont niet ver van het circuit van Genk in België, maar hij had er nog nooit een officiële race gereden. Tot afgelopen weekeinde. Het dertien jarige talent uit Herentals deed er mee aan de eerste ronde van het Europees kampioenschap in de prestigieuze OK Junior-klasse. In een internationaal topveld bewees de rijder van Kosmic Racing Department zijn klasse: hij werd prompt derde. “Mijn eerste race op Genk voelde heel goed, ik was heel blij. In België voor je thuispubliek, direct op Europees niveau op het podium. Het werd dus direct een speciaal weekend, heel leuk”, zei een meer dan tevreden Ean.

Podium OK junior Ean Eyckmans European Championship Genk


Maar hoe kwam het dan dat hij nooit eerder in Genk had gereden? “Ik heb altijd bij de Mini’s in Italië geracet”, luidde zijn verklaring. Wat zijn topprestatie extra glans gaf, was dat het zijn eerste race was sinds hij hersteld is van een gebroken rib. “We hadden nog geprobeerd om de vorige race op Genk te doen, maar dat ging nog niet”, zei vader Wim over de wedstrijd van de Champions of the Future, waar zijn zoon nog teveel pijn had. “Ean was nog niet voldoende hersteld. Toen hebben we de handdoek in de ring moeten gooien.”

Ean liep de ribblessure op tijdens een WSK-weekeinde op het circuit van La Conca in Italië. “Ik was nog achtste in de race, maar ik had veel pijn”, zei de fabriekspiloot van het Kosmnic Racing Department. “De dag daarna erna heb ik een foto laten maken in het ziekenhuis en daar bleek dat ik een gebroken rib had. Met mijn blessure gaat het nu goed. Het heeft anderhalve maand geduurd, maar ik kan gelukkig weer racen. Ik voel het nog een klein beetje.”

Ean Eyckmans

Door die blessure was de wedstrijd in Genk evenwel pas zijn vierde race van dit seizoen. Dat betekende logischerwijs een achterstand in training en wedstrijdritme. Ean: “Andere piloten hebben al acht races en vier maanden training achter het stuur. Ik zit pas twee maanden in de kart. Maar ik heb veel getraind voor deze wedstrijd.”

Met professionele begeleiding van een team van specialisten werd Ean zo goed mogelijk behandeld aan zijn blessure en klaargestoomd voor de wedstrijden in Genk van afgelopen weekeinde. “Lieven Maesschalck en Wim van Geneugden van Move to Cure hebben me fysiek goed voorbereid met mijn ribblessure”, legde hij uit. “Er staat een heel team klaar voor mij. Super.”

Hij was fysiek dik in orde, zo toonde Ean met zijn optreden op Karting Genk. In de kwalificatie werd de beloftevolle piloot vijfde op één honderdste van de pole. Daarna toonde hij zijn racing-skills en won hij in wisselende weersomstandigheden vier heats en werd hij één keer tweede. “In de regen was ik wel de snelste. Op een droge baan was ik ook snel, maar waren er meer rijders snel. Tijdens het rijden heb ik wel een beetje pijn gehad, maar toen was het een pijnstiller erin en gaan.”

Na zijn dominante optreden in de heats mocht hij tijdens de finale van poleposition starten. Ean had een goede start. “Ik moest de eerste ronde verdedigen. In tweede ronde kwamen ze me met drie man voorbij, maar ik pakte er gelijk één terug. Helaas had ik wat tijd verloren naar de twee aan kop en uiteindelijk ben ik als derde gefinisht. Daar was ik heel blij mee; de eerste race op Genk en gelijk een podium.”

Podium Ean Eyckmans

Nu hij zo goed als geen last meer heeft van zijn rib kan Ean zich weer volop op het racen storten. Dit seizoen rijdt hij normaal gesproken nog vier EK-races en de komende WSK-races. “Daar hoop ik ook nog een paar mooie resultaten te kunnen scoren.”

Ean bedankt Kosmic, familie Robazzi, Olivier Marechal, zijn ouders Wim en Wendy en zus Engy, zijn mechanieker Nelson, alle medewerkers van Speedwear en EGP, Move to Cure, alle supporters en zijn sponsoren Speedwaer, Arai, Kosmic, Tillett en Bengio.

Speedwear

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS