Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Dubbele zege voor BMW Team WRT met Valentino Rossi als winnaar op Misano; P3 voor Thierry Vermeulen!

Uitgegeven door Peter Vader • 19 mei 2024 05:30

Valentino Rossi en Maxime Martin zegevierden in een zeer vermakelijke Sprint Cup-race in Misano, waarbij ze een late aanval van het zusterteam WRT BMW van Dries Vanthoor en Charles Weerts wisten af te slaan ze hun overwinning veiligstelden. Rossi en Martin, vorig seizoen ook al winnaars op het Italiaanse circuit, moesten deze keer nog harder werken voor hun succes, vooral tijdens de tweede helft van de race, toen de hard aanstormende Weerts aanzienlijke druk uitoefende.

Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup Round 3 Misano Valentino Rossi en Maxime Martin zegevierden voor Dries Vanthoor en Charles Weerts in de BMW M4 GT3 van BMW Team WRTValentino Rossi en Maxime Martin zegevierden in een zeer vermakelijke Sprint Cup-race in Misano, waarbij ze een late aanval van het zusterteam BMW Team WRT van Dries Vanthoor en Charles Weerts wisten af te slaan ze hun overwinning veiligstelden.

Martin startte vanaf pole en behield zijn voorsprong in de openingsfase van de wedstrijd op het bochtige circuit. Achter hem schoof Marvin Dienst de #54 Dinamic GT Porsche naar de tweede plek door Ben Green (#14 Emil Frey Racing Ferrari) te passeren, terwijl Vanthoor ook een positie wist te veroveren en aan het einde van de eerste ronde als vierde rondreed.

De #32 BMW stond tijdens de openingsstint in het middelpunt van de belangstelling toen Vanthoor het gevecht met Martin probeerde aan te gaan. Zijn eerste taak was het passeren van Green, die een aantal ronden stevig verdedigde voordat de BMW eindelijk zijn weg langs hem vond. Vanthoor zette vervolgens de achtervolging in op Dienst, waarbij de Duitser binnen twee seconden van raceleider Martin bleef.

Na opvallende snelheid te hebben getoond in de vrije training en pre-kwalificatie, bleef Dienst indruk maken door Vanthoor op afstand te houden. Omdat de zusterauto tijd verloor, koos de #46-crew ervoor om iets eerder dan gepland hun pitstop te maken, terwijl Vanthoor een ronde later ook naar binnen dook.

Beide pitstops waren fenomenaal snel, de #32 won slechts een paar honderdsten van een seconde ten opzichte van de #46. De uitkomst was dat Rossi de leiding van de race behield met een voorsprong van ongeveer drie seconden op WRT-teamgenoot Weerts. Voor het tweede jaar op rij reed de lokale held aan de leiding met de overwinning in zicht.

Maar dit zou moeilijker worden dan zijn overwinning in 2023. Net als Vanthoor vóór hem toonde Weerts een formidabele snelheid, waardoor de Belg Rossi's voordeel kon wegnemen. Hij naderde de zusterauto, maar viel toen een paar seconden achteruit. Even leek het alsof de strijd was afgeblazen.

Maar al snel bleek dat Weerts nog steeds alles gaf. Hij hergroepeerde zich en sloot zich weer aan bij Rossi, waarbij hij aanzienlijke druk uitoefende op de zusterauto toen de race zijn laatste minuten inging. De strijd bereikte zijn hoogtepunt toen Weerts op het rechte stuk naast de Italiaan kon komen. De gespannen, collectieve ademhaling van de Rossi's fans was bijna hoorbaar.

Ondanks de hoge inzet hield de #46-coureur stand en passeerde hij als eerste de zwart-wit geblokte vlag, waarmee hij de opeenvolgende overwinningen van Misano naast Martin behaalde met een verschil van slechts 0,275 seconde. De laatste plek op het podium ging naar de #69 Emil Frey Racing Ferrari van Thierry Vermeulen en Giacomo Altoè, die vanaf de elfde plaats op de grid naar P3 klom en daarmee een uitstekend resultaat behaalde. Daarachter bracht Konsta Lappalainen de zusterauto #14 als vierde naar huis.

Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup Round 3 Misano Valentino Rossi en Maxime Martin zegevierden

Het #48 Winward Racing Team Mann-Filter Mercedes-AMG eindigde als vijfde, komend van de 21e plaats op de grid, na een geweldige comeback van Maro Engel en Lucas Auer. Auer was inderdaad een van de sterren van de race en maakte verschillende cruciale passes om punten te pakken tijdens een moeilijk optreden voor Mercedes-AMG.

De zesde plaats in het algemeen klassement ging naar het #30 Team WRT BMW, dat de Silver Cup-overwinning behaalde dankzij Calan Williams en Sam De Haan. Dit was een indrukwekkende drive van het tweetal, resulterend in een werkelijk dominante overwinning. De #52 AF Corse Ferrari werd tweede in de klasse en eindigde twaalf plaatsen terug, terwijl de #57 Winward Racing Mercedes-AMG op P3 eindigde.

Gilles Magnus en Paul Evrard behaalden een tweede opeenvolgende Gold Cup-overwinning door als 13e algemeen te eindigen in de #25 Saintéloc Racing Audi. Liqui Moly Team Engstler by OneGroup werd tweede in zijn klasse met zijn Audi, terwijl Racing Team Turkey een eerste podiumplaats behaalde met zijn #51 Ferrari.

De Bronze Cup-onderscheiding ging naar de #54 Dinamic GT Porsche, die vooraan in het algemeen klassement had gereden met Dienst voordat hij werd overgenomen door Philipp Sager. De Oostenrijker liep tijdens zijn stint schade op aan de carrosserie op en kwam laat onder druk te staan van Darren Leung (#991 Century Motorsport BMW), maar overleefde en behaalde een verdiende overwinning. Leung had een moment buiten de baan tijdens zijn achtervolging van de Porsche, waardoor de #85 Imperiale Racing Lamborghini en de #66 Tresor Attempto Racing Audi de podiumplaatsen konden veroveren.

Een drukke dag in Misano werd later afgesloten met nog een race van 60 minuten, die om 21:00 uur onder de lampen plaatsvond. Weerts en Vanthoor startten vanaf pole position, terwijl Rossi en Martin als vijfde op de grid stonden terwijl ze op zoek gingen naar een derde overwinning op rij op het Italiaanse circuit. Dat lukte niet want WRT-teamgenoten Dries Vanthoor Racing en Charles Weerts behaalden de overwinning in Race 2 op het Misano World Circuit, terwijl Calan Williams en Sam De Hann opeenvolgende zilveren onderscheidingen in de wacht sleepten. CSA Racing en Sky Tempesta Racing pakten de buit in Goud en Brons. Voor BMW Team WRT was deze ronde van het Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup in Misano een glorieus weekend, waarbij ze met twee overwinningen in de zak tevreden naar huis konden terugkeren. Een meer uitgebreid verslag van Race 2 op de zaterdagavond volgt nog.

Klik hier voor de volledige uitslag van Race 1 van de Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup Round 3 op Misano.

Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup Round 3 Misano Valentino Rossi aan de leiding

Fanatec GT World Challenge Europe Sprint Cup Round 3 Misano tribune

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS