Autosport NL • Autosport NL Diversen

Droomdebuut voor autocoureur Theo Visser (14) uit Amsterdam: hij verslaat zijn vader en pakt twee overwinningen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 mei 2021 01:17

ZANDVOORT - Nog maar kortgeleden haalde Theo Visser zijn racelicentie en onlangs scheurde hij tijdens zijn autosportdebuut naar twee overwinningen. Op het circuit van Zandvoort liet de pas veertienjarige Amsterdammer zien dat hij in zijn Lotus Elise ook de ervaren mannen de baas kon, inclusief zijn vader. Een droomdebuut dus.

Droomdebuut voor autocoureur Theo Visser (14) uit Amsterdam

“Je eerste autorace winnen, het voelde zo raar. Ik had het niet verwacht. Om dan gelijk de kop te pakken was leuk”, zei autosportdebutant Theo Visser enthousiast. “Mooi dat ik twee races heb gewonnen. Ik kon niet beseffen dat we in de eerste race gelijk zo competitief waren.”

Theo stond te popelen om met zijn mooie Lotus Elise zijn eerste racekilometers te maken op het circuit na het behalen van zijn EU-licentie. Vader Cor informeerde bij MG Competitions of de 14-jarige Theo mocht meedoen op het beroemde duinencircuit.

Na een lange slaapperiode van de Lotus Elise kon Theo met racebolide zowaar aan de bak. Hij moest één kwalificatie rijden van twintig minuten en twee races van elk veertig minuten. Bij de vrije training was er evenwel een probleem met de uitlaat van de Lotus: het geluid. Het spruitstuk van de uitlaat bleek stuk.

“Ik schrok me een hoedje, hij maakte drie keer zoveel lawaai als normaal. Mijn oom Hans Visser kwam gelijk naar het circuit om de auto op te pikken. Hij heeft hem naar The Engineer’s Garage in Breukelen gebracht waar de auto direct is gerepareerd. Om 22.00 uur was hij terug op het circuit”, zei Theo over het voorval. “Anders was het hele feest niet doorgegaan.”

Theo Visser

De talentvolle Amsterdammer had zich blijkbaar niet van zijn stuk laten brengen, want de volgende dag stuurde hij zijn bolide tijdens de kwalificatie naar de derde tijd, op zes tienden van een seconde van de nummer één. Theo: “En toen kreeg de nummer twee een straf en mocht ik op P2 van start.”

De eerste race ging best wel goed, vond Theo. “Alleen de start was minder. Het was mijn eerste race met de auto. Ik moest nog uitzoeken hoe de auto ging reageren. Ik kreeg hem niet in de tweede versnelling. Andere rijders kwamen toen dichterbij.”

“Ik verdedigde de binnenkant en toen zat iemand aan de buitenkant, achter, voor en naast me. Zo gingen we door de Tarzanbocht, het was heel krap. Toen door de kombocht en richting de Slotemakerbocht en in het Scheivlak pakte ik de kop. Die stond ik niet meer af. Ik had op de finish een redelijke voorsprong.”

Voor de tweede race was het nog spannend of het een ‘wet race’ zou worden, maar uiteindelijk viel het mee. “Ik startte op pole en mijn start ging beter. Ik was als snelste weg, naar zijn twee schakelen ging deze keer goed, maar naar zijn drie ging niet zo goed.”

Cor Visser

“In de eerste ronde moest ik verdedigend rijden, daarna was het zorgen om weg te rijden. Dat duurde even omdat ze achter me niet in het gevecht gingen. Uiteindelijk kwam ik mijn vader tegen (die in een andere klasse actief was in dezelfde race, red.) en ik wilde hem inhalen. In de eerste race had ik hem al voor me gezien, maar lukte het me niet, als ik nog een ronde had gehad misschien wel. Maar in de tweede race zag ik hem op het rechte stuk en ik dacht: nou ga ik je pakken. Uiteindelijk lukte het en heb ik hem op een ronde gezet.” Vader Cor vond het allemaal mooi. Die was zo trots als een pauw op zijn zoon.

Natuurlijk heeft Theo, die in 2020 kartkampioen werd, nu de smaak te pakken. Tijdens de volgende race, op 3 juni, is hij er weer bij. Ook die wedstrijd wordt gehouden op het circuit van Zandvoort. “En eind juni gaan we vragen of ik ook op Spa-Francorchamps kan rijden.”

Familie Visser bedankt de organisatie van de MG Competitions om deze 14-jarige coureur te laten meedoen. Verder bedankt Theo zijn oom, anders was de race niet doorgegaan, en The Engineer’s Garage in Breukelen voor het snel handelen op vrijdagavond laat om het euvel op te lossen. En natuurlijk bedankt Theo zijn ouders.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS