Karting • Chrono

Theo Visser Nederlands kampioen RK1 en maakt overstap naar ID Engines: "Superleuk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 februari 2021 01:41

AMSTERDAM – In zijn tweede jaar in het Nederlands kampioenschap RK1 was het raak voor karttalent Theo Visser: de veertienjarige Amsterdammer werd kampioen in de klasse. In een door corona verkort seizoen stond hij er vanaf het eerste moment en legde daarmee een solide basis voor de verdiende titel. Aanvankelijk zouden er begin 2021 nog NK-races ingehaald worden, maar door de coronamaatregels werden deze afgelast. Uiteindelijk won Theo, die komend seizoen de overstap maakt naar de ID Engines, van de negen manches er maar liefst vijf en dat bracht hem het kampioenschap.

Theo Visser Nederlands kampioen karting

“Dit voelt heel lekker”, was de logische reactie van Theo. “Superleuk nu kampioen te zijn.” De rijder van topteam Project One Racing ging het seizoen als een razende van start. Tijdens de eerste ronde van het kampioenschap won de snelle Noord-Hollander op het circuit van Strijen prompt alle drie de races. “Dat was echt een goed begin.”

Na de drie overwinningen tijdens de eerste ronde van de titelstrijd, ging hij tijdens de tweede ronde, gehouden op het circuit van Venray, vrolijk verder waar hij gebleven was: hij won er de eerste race van het weekeinde. “Maar tijdens de tweede race zakte ik twee plaatsen terug”, memoreerde hij aan zijn derde plaats in die wedstrijd. “Ik dacht: ik moet alerter zijn. Mijn monteur Johan heeft me ook wel even wakker geschud, dat ik wel ‘aan’ moest zijn. Tijdens de derde race reed ik gelijk naar één.”

Theo Visser

Zo had hij opnieuw veel punten voor het kampioenschap vergaard. Maar tijdens de derde en laatste ronde van de titelstrijd werd het toch nog een beetje spannend aangezien dat weekeinde niet liep zoals hij had gehoopt. “Ik had pech”, verduidelijkte Theo die in het centrum van de hoofdstad woont. “Tijdens mijn laatste race van het weekend crashte ik met een andere rijder waarbij we in elkaar haakten.”

Het duurde even voordat hij zich op het circuit van Berghem bevrijd had. Daardoor liep hij een ronde achterstand op. Bovendien was zijn band tijdens de aanrijding opengereten. Theo weigerde op te geven en reed op de zwaargehavende band verder alsof er niks aan de hand was. Zo slaagde hij er wonder boven wonder in om de één na snelste rondetijd neer te zetten, op slechts twee honderdsten van een seconde van de snelste man op de baan.

Maar omdat zijn achterstand te groot was geworden, kwam Theo als voorlaatste over de finish. “Dat was zonde. Maar ik was toch kampioen geworden, met negen punten voorsprong. Tijdens die laatste race dacht ik niet zozeer aan het kampioenschap. Ik was zo gefocust die race uit te rijden, om nog te proberen punten te scoren dat ik daar niet aan dacht.”

Op dat moment had hij al zoveel punten verzameld dat het mindere derde weekeinde zijn titel niet in gevaar bracht. Zo had hij zijn doelstelling glorieus bereikt. “Want ik wilde kampioen worden. Het was mijn tweede jaar in de RK1, dus ik was gewend aan de kart. Ik wist al hoe die reageert.”

Zijn monteur Johan van Hout was vanzelfsprekend uitermate tevreden met de topprestaties van zijn rijder. “Ik heb de begeleiding van Theo dit jaar op me genomen. Ik zag dat we meer konden bereiken dan we het jaar eerder hadden bereikt”, aldus Johan. “We hebben daarom samen heel veel getraind, dingen geprobeerd en veranderd. Zo hebben we de juiste afstelling gevonden en meteen de eerste drie races gewonnen, dat was super.”

Theo Visser racet veel in de simulator en droomt van de autosport

Komend jaar maakt Theo de overstap naar de ID Engines. Ook gaat hij uitkomen in het kart-endurance-kampioenschap van de BEKC. Verder gaat hij proberen zijn autoracelicentie te halen en wil hij in de voetsporen treden van zijn vader Cor, die historische autoraces doet. “Ik wil later de autosport in. Ik moet nog uitvogelen welke klasse.”

Zijn ambitie voor het NK 2021 van Chrono Karting in de ID Engines seniorklasse moge duidelijk zijn: “Ik heb laatst getest in de nieuwe ID Engines en dat beviel erg goed. Ik wil zo hoog mogelijk eindigen en nu ik eraan geproefd heb, zou ik wel opnieuw kampioen willen worden natuurlijk. In het BEKC weet ik nog niet wat ik kan verwachten. Ik ga gewoon mijn best doen en dan zien we wel hoever we komen.”

Theo Visser bedankt iedereen van Project One Racing, Johan van Hout en zijn vader en moeder natuurlijk. “Want zonder mijn ouders had ik dit nooit kunnen doen!”

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS