Formule 1

Doorstroming naar Formule 1 stagneert: "Onrechtvaardig als Oscar Piastri in 2023 niet in de F1 rijdt"

Uitgegeven door Bart • 24 januari 2022 14:33 • Print artikel

De kans is groot dat Oscar Piastri komend jaar in de Formule 1 rijdt. Volgens collega coureur Callum Ilott zou het zelfs onrechtvaardig zijn als dat niet het geval is. De 20-jarige Australiër won de afgelopen twee seizoenen achtereenvolgens de titels in de Formule 3 en de Formule 2. Dit jaar gaat Piastri op voor een tweede F2-seizoen en dat gaat hij combineren met de rol als reservecoureur bij het F1-team van Alpine.

Oscar Piastri


Alpine wil graag langer door met het grote talent Piastri, maar de stoeltjes in de Formule 1 zijn met Fernando Alonso en Esteban Ocon stevig bezet. Ilott eindigde in 2020 als tweede in de F2 achter Mick Schumacher, maar ook zijn doorbraak tot de Formule 1 kwam er niet. De Brit rijdt dit seizoen in de IndyCar. Ilott verwacht veel van de toekomst van Piastri.

"Oscar zit in een andere situatie dan ik", aldus Ilott in een reactie aan het Australische Speedcafe. "Bij Alpine was geen plaats, dus ik ben niet verrast dat hij dit jaar niet in de Formule 1 rijdt. Maar ik zou wel verbaasd zijn als hij aan het einde van het jaar nog geen stoeltje voor 2023 heeft bemachtigd. Het zou ook onrechtvaardig zijn tegenover de junior-klassen op de single seater ladder."

Ilott ondervond eigenhandig dat de ruimte met 20 stoeltjes beperkt is. "De meeste stoeltjes worden bezet door coureurs die zich al bewezen hebben. Ook zij verdienen een plaats in de Formule 1. Daarnaast is het een dure sport, voor de teams, voor de sponsoren. Alles moet in het plaatje passen en je moet ook een beetje geluk hebben."

"Op het gebied van de coureurs is het een individuele sport en voor jonge coureurs is het soms een eenzaam ontwikkelingsproces. Je moet er zelf achter komen hoe de wereld van de Formule 1 werkt. Er komt veel onrechtvaardigheid bij kijken. Ik richt me vooral op mezelf en deze nieuwe start in de IndyCar is een geweldige kans. Zo wil ik er ook naar kijken. Niet teleurgesteld zijn over het mislopen van de Formule 1, maar alles halen uit de kansen die je wel krijgt."Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS