Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Derde podiumfinish in vier ELMS-wedstrijden voor Job van Uitert: "Erepodium is zodoende een logische optelsom"

Uitgegeven door Deni Volkers • 3 september 2022 13:15

De 4-uursrace op het Circuit de Barcelona-Catalunya, de vierde ronde van het European Le Mans Series-seizoen 2022, is door Job van Uitert en zijn teamgenoten van Panis Racing besloten op een puike tweede plaats. Het leverde de 23-jarige Nederlander en diens Franse collega�s de derde podiumfinish van het ELMS-seizoen op.

Job van Uitert

Gesteund door het sterke resultaat van de 4-uursrace op het circuit van Monza, waarin Van Uitert en diens teammaten Nicolas Jamin en Julien Canal als tweede finishten, werd na een lange zomerstop de trek richting het noorden van Spanje ingezet. Plaats van handeling voor het vierde treffen van het ELMS-seizoen was namelijk het Circuit de Barcelona-Catalunya, het asfaltlint waarop Van Uitert tijdens de ELMS-jaargang 2019 zegevierde.

Na twee gedegen trainingssessies zorgde Jamin voor een feesttafereel door op zaterdagmiddag naar poleposition te rijden. De Fransman verschafte zodoende collega Canal, die de start van de wedstrijd voor zijn rekening nam, van de best denkbare uitgangspositie. Canal moest zijn tanden laten zien om de eerste stek bij de start van de wedstrijd te verdedigen, maar slaagde daarin glansrijk. Gedurende diens stint had Canal enkel van concurrent Prema Racing iets te duchten. Kort voor zijn wisselbeurt met Jamin moest Canal dan ook zijn meerdere erkennen in de rappe Italiaanse concurrent.

Jamin kreeg tijdens zijn stint te maken met de tegenstanders van Cool Racing, die het trio van Panis Racing de tweede plaats trachtten te ontfutselen. Na een stevige knokpartij trok Jamin aan het langste eind. Zodoende mocht Van Uitert, die voor het slotakkoord zou zorgen, het stokje vanaf een tweede plaats overnemen.

Toch was het geen ABC�tje voor Van Uitert, die voor het instappen vijf seconden moest wachten vanwege een tijdstraf welke werd uitgedeeld aan het team. Canal had zich tijdens de start niet aan de regels gehouden. Daarnaast kreeg Van Uitert gedurende zijn sterke eerste stint te horen een tweede straf in te moeten lossen. Tijdens de pitstop van zijn Franse collega�s werd namelijk een positioneringsregel overtreden. Zodoende moest Van Uitert tien extra seconden stilstaan tijdens zijn onderhoudsmoment. Het weerhield de rappe inwoner van Dongen er niet van zijn tweede plaats succesvol te verdedigen.

Job van Uitert

Een continue reeks aan sterke rondetijden hield Panis Racing stevig in het zadel voor wat betreft de strijd om het tweede treetje op het ereschavot en bij het vallen van de finishvlag hield Van Uitert een gezonde voorsprong ten opzichte van de naaste rivaal over. Achter de winnaars van Prema mochten Van Uitert, Jamin en Canal zodoende voor de derde maal dit seizoen de gang naar het erepodium maken.

�Ik ben erg tevreden met deze tweede positie�, laat Van Uitert vanuit Spanje optekenen. �Het was een heel positief weekend, waarin we onze sterke kwalificatiepace zoals vertoond in de voorgaande wedstrijden hebben doorgetrokken en zelfs bekroond met een poleposition. In de race behoorden we continu tot de snelste drie � onze finishplaats op het erepodium is zodoende een logische optelsom.�

�Wat betreft de strijd om de zege ging het vandaag tussen Prema, ons en Cool. Eigenlijk leek het wel een spelletje wie de minste straffen kreeg�, grapt Van Uitert, �een spelletje waarin Prema het beste is geslaagd. Wij kregen twee penalties en Cool ook. Op racesnelheid konden we Prema net niet bijbenen, maar Cool hebben we fair and square verslagen.�

�Wat betreft mijn eigen optreden ben ik tevreden. Tijdens de eerste stint probeerde ik het materiaal te managen om zodoende tegen het einde van de race nog een aanval op Prema in te kunnen zetten, maar na die tweede straf bleek de eerste plaats sowieso een stap te ver. Vanwege de straffen kwam ik in niemandsland over de eindstreep, maar dat maakt de vreugde niet minder. Een derde podiumfinish in vier wedstrijden is zeer belangrijk in een competitief veld als die van de ELMS.�

�Prema had net iets meer in huis dan wij hadden. Dat is jammer, want het zijn wel onze directe concurrenten voor het kampioenschap. Wij gaan alles op alles zetten om ze in de laatste twee wedstrijden van dit seizoen flink dwars te zitten!�, besluit Van Uitert strijdvaardig.

Dankzij het resultaat van vandaag beschikt Panis Racing inmiddels over 63 punten, waarmee men de tweede plaats in het tussenklassement inneemt. Van Uitert, Jamin en Canal zijn de enige coureurs die het oppermachtige Prema nog een spaak tussen de wielen kunnen steken.

Het ELMS-seizoen 2022 wordt vervolgd met de 4-uursrace van Spa-Francorchamps. De race in Belgi� vindt plaats op zondag 25 september aanstaande.

Job van Uitert

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS