Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

DS TECHEETAH sluit ABB FIA Formula E wereldkampioenschap af op podium bij constructeurs

Uitgegeven door Aliza Kaligis • 19 augustus 2021 09:03

DS TECHEETAH is op het podium van het constructeurskampioenschap van het ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap 2021 geëindigd, dat in Berlijn werd afgesloten. Niet eerder in de geschiedenis van deze 100% elektrische raceklasse was de strijd om het kampioenschap zo competitief als dit seizoen. Voor DS TECHEETAH was het een enorme uitdaging om voor het derde achtereenvolgende jaar de dubbele kroon te behouden. Toch vochten het team en zijn twee coureurs, António Félix Da Costa en Jean-Éric Vergne, het hele seizoen vooraan en hielden zij tot de allerlaatste race zicht op het prolongeren van de kampioenstitel. Uiteindelijk eindigde DS TECHEETAH op de derde trede van het podium binnen het constructeurskampioenschap, waarbij Da Costa en Vergne respectievelijk achtste en tiende werden in het rijdersklassement.

DS TECHEETAH op podium in het eerste ABB FIA Formula E kampioenschap

De slotrace, de tweede van de Berlijnse E-Prix, was een perfecte weerspiegeling van het hele Formula E seizoen: er werd fel gevochten tot en met de laatste ronde en de race werd bepaald door incidenten, wat leidde tot één rode vlag en twee volledige gele perioden.

Da Costa en Vergne hadden een moeilijke kwalificatiesessie op het 2,335 km lange Templehof-circuit, waarbij de twee elektrische DS E-TENSE FE21 bolides P15 en P16 op de grid pakten. Na de tweede start van de race wisten Vergne en Da Costa diverse posities te winnen en na gebruik van hun aanvalsmodi reden beide coureurs op respectievelijk de achtste en twaalfde plaats, met een goede uitgangspositie om nog wat verder naar voren op te schuiven. Maar toen sloeg het noodlot toe. Helaas werd de Portugese coureur (Da Costa) door een rivaal tegen de muur gedrukt, met als gevolg dat hij moest opgeven in ronde 22. Vengne op zijn beurt vocht de gehele race een felle strijd met de concurrentie en kwam uiteindelijk als elfde over de finish.

Het Formule E seizoen is nu voorbij en het team van DS TECHEETAH bereidt zich al actief voor op het volgende, achtste seizoen. Dit zal op 28-29 januari 2022 in Saoedi-Arabië van start gaan in Al Diriyah.

Jean-Éric Vergne, P11:
“Dat was het voor dit seizoen. Het was een behoorlijke rit dit jaar waarin veel dingen goed verliepen, al is er ook ruimte voor verbetering. We eindigen als derde. Maar wat nog belangrijker is; we hebben een heel sterk team dat graag wint en we gaan heel hard werken om sterker terug te komen en volgend seizoen terug te vechten. Dit is nu ons enige doel.”

Antonio Felix da Costa, DNF:
“We moeten ons niet schamen om een zo zwaarbevochten kampioenschap op deze manier te verliezen. We zijn deze laatste race ingegaan met een team en twee coureurs die nog steeds zicht hadden op de titels en daar kunnen we trots op zijn. Het was een moeilijk weekend. We hadden een goede eerste kwalificatie, maar vervolgens hadden we gewoon niet het juiste tempo. Proficiat aan Mercedes en Nyck De Vries voor het winnen van het kampioenschap. Wij komen volgend jaar terug om het ze moeilijk te maken. We hebben namelijk een geweldig team en gaan hard werken in het laagseizoen. Ik kan niet wachten om opnieuw te beginnen.”

Mark Preston, teambaas van DS TECHEETAH-teambaas:
“Na een teleurstellende kwalificatie in groep 2 kwam het team met een verstandige maar agressieve strategie om kansen te grijpen wanneer die zich voordeden in wat ongetwijfeld een veelbewogen race zou worden. Halverwege de race leek het erop dat deze strategie ons in staat zou stellen om te strijden voor het constructeurskampioenschap, maar helaas mocht dit niet zo zijn toen onze coureurs slachtoffer werden van een aantal agressieve rijtactieken. We zijn blij om, samen met DS Automobiles, als derde te eindigen in het eerste ABB FIA Formula E Wereldkampioenschap en feliciteren het Mercedes EQ Formula E-team en coureur Nyck de Vries.”

Thomas Chevaucher, directeur van DS Performance:
“Dit was het meest competitieve seizoen in de Formule E, zowel vanuit technisch als strategisch oogpunt. Na vijftien zeer intense races, waar elk punt fel werd bevochten, eindigen we op een zeer eervolle derde plaats in het klassement van de teams. Vandaag is de doelstelling duidelijk: hard werken om vanaf volgend jaar weer bovenop het podium te staan!”

DS TECHEETAH op podium in het eerste ABB FIA Formula E kampioenschap


 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS