Karting • Karting Diversen

Coureur Tom van der Zwet toont zijn kwaliteiten bij come-back: “Kampioen, superleuk"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 december 2022 01:05

BERGHEM – Terug van weggeweest in het karten toonde Tom van der Zwet dit seizoen meteen zijn kwaliteiten. De net 23 jaar geworden coureur uit Wassenaar reed het hele seizoen vooraan in de Rotax Max Senioren-klasse van het Kart4Fun-kampioenschap. Dat beloonde hij zaterdag in Berghem met de titel en dat deed hij in stijl. Tom werd derde, eerste en eerste in de respectievelijke races en werd daarmee verdiend kampioen.

Tom van der Zwet

“Kampioen, superleuk”, zei Tom verheugd na afloop van de derde race. “Hier heb ik voor moeten vechten. Het niveau van een aantal rijders was serieus hoog. Er deden NK-rijders mee en ook een oud-BNL-rijder. Het is een superleuk kampioenschap.”

Maar, zoals dat gaat in gemotoriseerde sporten, heeft Tom ook technische tegenslag moeten overwinnen. “Ik heb een keertje pech gehad ja, voor de rest ging het heel steady.” Dat deed hij op zijn oude kart uit 2018. In karttermen is dat heel oud.

“Die kart is van mijn laatste jaar in het NK. Echt al bijna een histokart, zoals wij dat noemen. Maar hij doet het nog steeds goed. Ik ben sinds 2018 steeds blijven trainen, heb er meters erop gezet. Maar goed, hij blijft gaan. Dat hebben we hier vandaag ook weer bewezen. Ik heb het kampioenschap met een overwinning afgesloten en dat is mooi.”

Voor Tom, die dit seizoen werd bijgestaan door vriend en monteur Bram Ossewaarde, is Kart4Fun een uitstekende manier om op betaalbare wijze op niveau te kunnen karten. “Kart4Fun is goed te doen qua budget. Verder is ook het deelnemerveld prima. Ik wist van een aantal goede rijders dat ze zouden meedoen dit jaar. Dat is leuk. Ik blijf het leuk vinden om de competitie aan te gaan.”

Tom van der Zwet

Tom was jarenlang een talent in het NK van Chrono Karting. Zo werd hij derde in het NK in 2017 bij de Rotax Max Senioren en tweede in de Winter Cup van 2018. In 2019 debuteerde hij met succes in de autosport bij de DRDO en werd prompt kampioen in de Special+ klasse met een BMW. Ook in 2020 reed hij nog enkele autosportwedstrijden, maar door de coronaperiode waren er dat slechts een paar.

Op dit moment racet Tom niet meer in auto’s, maar hoopt hij die kans nog wel te krijgen. In ieder geval heeft Tom al bewezen dat zijn rijstijl past bij autosport. “Autoracen vind ik nog steeds wel het mooiste om te doen. Maar momenteel ontbreekt hiervoor het budget en zal dat daarom van sponsoring afhangen.”

Tot het moment dat hij eventueel weer aan autosport kan doen, verwacht Tom dat hij kan blijven karten. “Zoals het er nu uitziet, wel ja. Of ik nog wedstrijden ga rijden, weet ik niet. Daar ga ik naar kijken. Het lijkt me wel leuk om volgend jaar weer mee te doen. Competitie blijft mooi.”

Tom bedankt zijn vader, moeder en zijn monteur voor hun ondersteuning.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS