Karting • Karting Diversen

Christiaan de Kleijn schudt pech van zich af en houdt schade beperkt in DKM

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 augustus 2022 13:15

AMPFING – De derde ronde van het DKM-kampioenschap in Ampfing (Duitsland) was een enerverend en pittig weekeinde voor karter Christiaan de Kleijn. De zeventienjarige coureur uit Bosch en Duin, die bij de vorige DKM-race in Genk nog een mooi podium scoorde, kreeg de nodige tegenslag te verwerken in de DSKC-categorie. Desondanks slaagde hij er heel knap in als veertiende te eindigen in de tweede finale.

Christiaan de Kleijn

“De tweede finale was goed. Ik wist van tevoren ook wel dat de snelheid goed was, maar ik had niet verwacht zo ver naar voren te rijden omdat het in dit kampioenschap heel dicht bij elkaar ligt. Bovendien is het een lastige baan om in te halen. Overal rij je heel kort”, deed Christiaan zijn relaas. Hij was nota bene als dertigste gestart. Hoe hij er dan toch in geslaagd was nog zo ver naar voren te komen? “Goed rijden en nieuwe banden.”

Die nieuwe banden waren een belangrijke sleutel in Christiaans poging nog iets van het weekeinde te maken. Wat was er gebeurd? De snelle Utrechter had zaterdag in de kwalificatie en de daaropvolgende heats te kampen met een motor die niet optimaal functioneerde. Die kwam 600 toeren tekort en dat betekende een gebrek aan tractie. Het kwam hem op een teleurstellende negende plaats in zijn groep en zeventiende plaats overall te staan in de kwalificatie.

“Ik vond het echt balen”, zei Christiaan. “Je hebt dan gelukkig nog een paar heats te gaan en dan kan er nog van alles gebeuren.” Helaas viel dat ook tegen, want ondanks de nieuwe zuiger in zijn motor en één van de snelste rondetijden, voorkwamen schakelproblemen aan het einde van de eerste heat een goed resultaat.

Die malheur kostte hem twee plekken en zodoende kwam hij als dertiende over de finish. En toen bleek dat hij een ingeklikte bumper, waarop vijf strafseconden staan. Uiteindelijk werd hij als twintigste geklasseerd. Het was Christiaan een raadsel waar hij die ingeklikte bumper had opgelopen, want tijdens de race had hij niemand geraakt. Waarschijnlijk was die veroorzaakt doordat hij een flap had geraakt direct naast de baan.

In de tweede heat startte Christiaan als twaalfde en in de rommelige openingsfase viel hij terug. Daarna slaagde hij erin zich terug te vechten naar de elfde plek. “Een jongen in de laatste ronde liet zijn gas los in de chicane. Opnieuw liep ik een klikbumper op en spinde.” Zodoende kwam hij als 24ste over de finish en hij werd als 35ste geklasseerd over twee heats.

Gelukkig mocht hij met dat resultaat nog net de twee finales op zondag rijden. In de eerste finale moest hij starten als 35ste. Christiaan en zijn team CRG Holland kozen ervoor om op oude banden te racen omdat hij achteraan moest starten. “Die banden scheelden 8 tot 9 tienden van een seconde per ronde. We hadden nog één set nieuwe banden die we konden monteren.” Zo kon hij met veel pijn en moeite nog dertigste worden.

start

Dat was ook zijn startplaats voor de tweede finale. Maar ditmaal met vier nieuwe banden terwijl de meeste van zijn concurrenten nu op oude banden stonden. Christiaan had helaas een matige start, maar kon daarna het tempo goed volgen. Hij was de hele race de snelste op de baan en haalde veel rijders in. Zo denderde hij naar de veertiende plek rijden.

Dankzij dat resultaat kreeg hij toch nog punten, aangezien de eerste vijftien punten krijgen in het DKM. Daardoor viel de schade in het kampioenschap mee aangezien een deel van de concurrentie ook een moeilijk weekeinde had. Christiaan moest uiteindelijk maar één plek toegeven in het kampioenschap; van de vierde naar de vijfde plaats. Hoewel hij wist dat hij de schade dus beperkt had weten te houden en de veertiende plaats in de finale knap was, kon hij maar moeilijk tevreden zijn. “Het is toch wel een beetje balen, maar over de finale ben ik redelijk tevreden.”

Christiaan de Kleijn wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
MDK Containers
FEBO
De Watertoren Motorkledingshop
AMC Automaterialen Centrum Zeist
Fornhese BV Import-Export Trucks
Erkende verhuizers Brenen.nl
De Rooy Transport en Logistiek
Profile Tyrecenter Verkade Zeist
Van Uem Autoschade Wijk bij Duurstede
BPM Afvalcontainers
Van der Fluit-Jan Nefkens Assurantiën
Koeveringe Carservice
Truckland
Hoffland den Dolder
Nagtegaal aannemersbedrijf
Peet Borst Nieuwegein
Transportonderhoud Nieuwegein
Cultuurtechniek H.G. van Dorresteijn B.V.
Restaurant Yumisan

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS