Karting • Karting Diversen

Cees Muys (7) in de voetsporen van zijn vader en ex-Clio Cup-coureur Jan Muys: eerste podium een feit

Uitgegeven door Bart • 21 mei 2022 09:40

Eindhoven – In zijn tweede wedstrijd in het Kart4Fun kampioenschap heeft Cees Muys, zoon van voormalig autocoureur Jan Muys, zijn eerste beker veroverd. De pas 7-jarige karter uit Heteren liet in de Micromax klasse zijn snelheid zien en ook zijn capaciteiten om in te halen. Dat leverde uiteindelijk de verdienstelijke derde plaats in het dagklassement op voor de snelheidsduivel die rijdt in een Maranello kart van Toon Rosendaal.

Cees Muys met vader Jan, Toon Rosendaal en Ser Wouters

In aanloop naar de wedstrijd op de Landsard in Eindhoven bekeek Cees veel kartvideo’s op YouTube. Zo leerde hij de baan nog beter kennen. Mede daardoor zat het met de snelheid wel goed. “Het ging heel goed. In de training was ik een van de snelste van. Hoe ik dat doe? Gewoon gas geven!” In de kwalificatie reed hij vervolgens naar de tweede tijd. “Iemand was me net te slim af.”

Het racen zat er al vroeg in, want al op 3-jarige leeftijd reed Cees voor het eerst in een kart. Karten is echt heel leuk. De snelheid is leuk, maar ook het strijden op de baan en naast de baan maak je snel nieuwe vrienden. Dat vind ik ook heel leuk. Vorig jaar heb ik in een 4-takt kart gereden en in januari hebben we een Micromax gekocht. Die gaat een stuk sneller.”

In Eindhoven liet de karter uit Heteren zien ook met tegenslag om te kunnen gaan. Voor aanvang van de eerste race wilde zijn motor niet starten. “Ik moest als een van de laatste aan de race beginnen, maar ik ben helemaal naar voren gereden. Uiteindelijk ben ik als derde over de finish gekomen, maar kreeg ik helaas een tijdstraf en werd dus als vierde geklasseerd. In race twee heb ik een mooie wedstrijd gereden en kwam ik als tweede over de finish. In de laatste race tikte ik iemand aan bij een inhaalactie. Hij liet een gaatje open aan de binnenkant, en wanneer ik een gaatje zie dan ga ik ervoor. Helaas raakten we elkaar iets daardoor kreeg ik een tijdstraf en ben ik in die race als derde geëindigd. In het eindklassement ben ik derde geworden. Heel leuk om voor de eerste keer een beker te winnen bij Kart4Fun.”

Het karten leerde Cees van zijn vader Jan die zelf jarenlang in de Renault Clio Cup racete. “Het is harstikke leuk om dit samen te doen. Cees is begonnen op de kartbaan in Eefde met de Kartschool en de Clubraces. In het begin was het vooral belangrijk dat hij plezier had. Nu begint het allemaal wat serieuzer te worden en het lijkt alsof hij het licht gezien heeft. Vanaf januari hebben we veel in de Micromax gereden. Ik heb zelf een 390 4-takt gekocht om samen te kunnen rijden. Dan reed ik voorop en zo kon hij van mij leren. Naast de baan is het zo moeilijk om iemand iets te leren, waar je moet insturen of waar je moet remmen. We zijn langzaamaan de lijnen gaan oefenen. Op een gegeven moment komt dan de dag dat hij je op de achterbumper begint te tikken en zegt ‘papa, rij eens door!’ Dat is toch ook wel leuk. Op een gegeven moment kon ik hem niet meer bijhouden.”

Vader Jan geniet van de progressie. “In april hebben we in Berghem voor het eerst bij Kart4Fun meegedaan. Het is echt mooi dat hij nu al om de voorste plaatsen mee kan strijden. Cees is heel enthousiast en wil graag zo veel mogelijk inhalen. Soms iets te graag, want twee keer liep hij tegen een tijdstraf aan omdat hij iemand geraakt had. Daar moet hij nog aan werken, maar beter zo dan dat je hem moet leren inhalen.”

Jan Muys, eigenaar van het gelijknamige autobedrijf, is al jarenlang met het racevirus besmet getuige zijn activiteiten in de autosport. “Ik reed voor de lol bij de DNRT. Daar kwam ik Marcel Dekker tegen en hij zei dat ik in de Clio Cup moest gaan rijden. Van 2011 tot en met 2015 heb ik dat gedaan. Ik heb vroeger nooit gekart, ik was 29 toen ik begon met autoracen. Het is daarna een beetje uit de hand gelopen. Als ik een goede dag had, kon ik voorin meerijden. We hebben de Dutch Renault Clio Cup gereden en tijdens de laatste twee seizoenen reed ik in de Benelux Cup in de Clio 4. Daarna stopte het in Nederland en ben ik ook gestopt.”

Cees Muys karting

Nu steekt Jan alle aandacht in zijn zoon Cees. En dat lijkt de goede kant op te vallen getuige zijn mooie prestaties. De fanatieke Muys junior heeft al flinke plannen voor de komende jaren. “Ik hoop dit jaar een keer eerste te worden in een wedstrijd bij Kart4Fun, en bij de eerste drie te eindigen in het kampioenschap. Iedereen zegt dat ik bij het NK al in het middenveld kan rijden, maar mijn vader vind het nog te vroeg voor de NK's. Ik vind het ook heel leuk om hier bij Kart4Fun vooraan te rijden. Volgend jaar gaan we misschien het NK rijden en na de Micromax wil ik de stap naar de Minimax maken. Mijn grootste droom in het karten is om ooit in een schakelkart te rijden.”

In Eindhoven werd Cees bijgestaan door zijn vader Jan en Toon Rosendaal, die in Nederland importeur van Maranello is en het succesvolle kartteam van TR Motorsport runt. Zodoende rijdt Cees ook in een kart van het Italiaanse merk. “Dat bevalt me heel goed. Ik heb er nog nooit een ongelukje in gehad. Toon is een goede monteur en de Maranello kart rijdt heel goed.” Cees wil ook zijn moeder Sabine bedanken omdat zij altijd zo goed voor hem zorgt.

Cees Muys wordt in zijn race-activiteiten ondersteund door Autobedrijf J. Muys & Zn.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS