Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Bent Viscaal maakt ELMS-seizoen af bij Proton Competition met twee races op Portimão

Uitgegeven door Bas Kaligis • 20 oktober 2023 09:04

Eigenlijk zou hij dit jaar alleen in het World Endurance Championship uitkomen, maar na twee succesvolle invalbeurten mag Bent Viscaal het raceseizoen in de European Le Mans Series afmaken. De 24-jarige Tukker is door het gerenommeerde team Proton Competition gevraagd om de laatste twee races in Portugal van het seizoen 2023 voor hen af te werken.

Bent Viscaal

Na een fenomenaal debuutjaar 2022, waarin Viscaal met Algarve Pro Racing een podiumplaats en het Rookie of The Year-klassement wist te veroveren, maakte de talentvolle twintiger een overstap richting het grootste toneel van het langeafstandsracen. Het seizoen 2023 zou er voor Viscaal eentje worden op het hoogste niveau: de voormalig Formule 2- en Formule 3-coureur kreeg een aanbod van Prema Racing om zijn kunsten te vertonen in het World Endurance Championship (WEC).

Waar Prema Racing in het zeer competitieve WEC-veld af en toe moeite heeft om de koplopers in de LMP2-klasse bij te benen, is het niemand ontgaan dat Viscaal met enige regelmaat de rapste van het ervaren team is. Grote namen als Daniil Kvyat, DTM-titelkandidaat Mirko Bortolotti en allrounder Andrea Caldarelli moeten geregeld toezien hoe hun Nederlandse collega rapper in de rondte gaat. Mede daarom klopte voormalig werkgever Algarve Pro Racing eerder dit seizoen aan bij Viscaal, toen bleek dat één van haar vaste rijders de wedstrijden in Aragón en Spa-Francorchamps moest laten schieten.

Zodoende heeft Viscaal zijn stuurmanskunst dit jaar alsnog in de European Le Mans Series (ELMS) kunnen tonen, ondanks dat hij van plan was enkel in het wereldkampioenschap actief te zijn. Met een vierde en een zesde plaats liet de beste debutant van het voorgaande seizoen bovendien een sterke indruk achter. Het heeft Proton Competition, een zeer ervaren team dat met ingang van dit jaar actief is in de LMP2-klasse van de ELMS, ertoe bewogen om Viscaal uit te nodigen voor de laatste twee wedstrijden van het seizoen.

Deze twee wedstrijden vinden komend weekend plaats en worden beiden verreden op het Autodromo Internacional do Algarve nabij Portimão in Portugal. In eerste instantie zou het Portugese asfaltlint slechts éénmaal worden gebruikt, maar nadat een andere race werd geannuleerd besloot de ELMS-organisatie om van het treffen in Portimão een tweeluik te maken.

Viscaal deelt de bolide van Proton Competition, de wagen met startnummer 99, met de jonge Duitse coureur Jonas Ried en de Italiaan Giorgio Roda. Omdat Roda over een bronzen licentie beschikt, maakt het drietal deel uit van de LMP2-Pro/Am-categorie. Ried is logischerwijs een ‘zilver’, aangezien Viscaal gekwalificeerd is bij de internationale autosportfederatie met een gouden licentie.

“Een fantastische kans”, noemt Viscaal de uitnodiging van Proton Competition om de laatste twee wedstrijden van het ELMS-seizoen te mogen rijden. “Ik wil teambaas Christian Ried bedanken voor de mogelijkheid die mij wordt geboden om in zijn LMP2-wagen te stappen, en tegelijkertijd weet ik dat het management van Prema Racing mij zeer goed gezind is. Zonder hun toestemming had ik dit weekend namelijk gewoon thuisgezeten. Ik ben Prema erg dankbaar voor hun medewerking.”

“Dit wordt voor mij de derde keer in 53 weken dat ik mag racen op het circuit van Portimão. Vorig jaar reed ik mee in de slotrace van het ELMS-kampioenschap, waar we in barre weersomstandigheden naar een mooie puntenfinish reden. Eerder dit jaar kreeg ik de kans om met Prema in het WEC uit te komen op het Autodromo Internacional do Algarve, waar we een prima vijfde plek scoorden.”

“Ik heb nog nooit met Jonas en Giorgio gereden, maar weet dat beiden hoge ogen gooien in hun eigen speelveld. Jonas is een jong talent, waarvan ik zeker weet dat hij ooit zal promoveren naar een gouden licentie. Giorgio is één van de snelste amateurrijders van het veld en dus vermoed ik dat wij in de twee wedstrijden voor mooie resultaten kunnen zorgen. Ik kan niet wachten om achter het stuur van de wagen van Proton Competition te kruipen”, besluit Viscaal strijdvaardig.

De wedstrijden in Portugal zijn onderverdeeld onder twee namen: vrijdag 20 oktober wordt de 4 uur van de Algarve verreden, deze wedstrijd start om 15.45 uur Nederlandse tijd. Twee dagen later, op zondag 22 oktober, wordt de 4 uur van Portimão om 14.00 uur Nederlandse tijd in gang gezet. Beide races zijn live te volgen via het YouTube-kanaal van de European Le Mans Series.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS