Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

Bathurst 12H - Porsche miste met Matt Campbell de overwinning op 0,9267 sec: "De gok moesten we..."

Uitgegeven door Peter Vader • 6 februari 2023 21:01

Matt Campbell zegt dat de nieuwe banden bij zijn laatste pitstop van zijn #912-Manthey-EMA-Porsche de juiste keuze was, ondanks het feit dat hij de overwinning in de Liqui Moly Bathurst 12 Hour met minder dan een seconde miste. De Queenslander passeerde de zwart-wit geblokte vlag met een achterstand van 0,9267 seconden op de #75 Mercedes-AMG, ondanks een duidelijk snelheidsvoordeel in de laatste stint. Dit was niet in de laatste plaats dankzij het genot van vers rubber onder de groene 'Grello-Porsche', terwijl de SunEnergy1-Mercedes zijn set niet verving om maar geen tijdsverlies te hebben. Zij gebruikten hun oude banden en namen het risico van overmatige slijtage aan het einde van de 12-uursrace. Van de drie teams die naar voren kwamen als de waarschijnlijke winnaars, de andere was de GruppeM-Mercedes, was het in feite alleen het door Akkodis ASP gerunde SunEnergy1-team dat ervoor koos om geen banden te wisselen bij hun laatste pitstop. Maar de gok pakte voor goed voor uit, ondanks sterk aandringen van Matt Campbell met de #912-Manthey-EMA-Porsche.

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 1

Racereglementen verplichten teams om dit te doen na het tanken en GruppeM had ook de last van een defecte dataloggermodem in zijn #999 Mercedes-AMG, die moest worden vervangen. Dat lukte allemaal en he SunEnergy1-team was zelfs in staat om het Manthey EMA-team achter zich te houden. Dit bracht SunEnergy1 in de positie om de leiderspositie in de race te bemachtigen, toen Jules Gounon een ronde later de pits in werd geroepen. Volgens Matt Campbell was een tankstop voor zijn #912 Porsche geen optie. "Helaas, we hadden dat wèl graag gewild, maar we dachten gewoon dat we niet voldoende gepresteerd hadden in de tweede run en dat we gewoon nog meer tijd zouden hebben verloren", legde hij uit. “Dus helaas moesten we die gok wagen om door te rijden. Het loonde bijna, gelukkig, met bovendien de twee Mercedes-vrienden die tegen elkaar opreden. Waarbij Maro Engel van GruppeM stuivertje wisselde met Gounon in hun strijd om de leiding. Maar desalniettemin was het een goede dag en werden we heel gelukkig tweede!”

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 2

Manthey EMA leidde de race officieel 38 ronden, van wat een recordbrekende ontmoeting van 323 ronden bleek te zijn. Deels dankzij brandstofbesparing, waardoor enkele kortere pitstops mogelijk waren. Campbell won vervolgens ongeveer een halve seconde per ronde op Gounon, vanaf het moment van diens clash met Maro Engel, totdat hij de #75 Mercedes-AMG inhaalde, waarna hij niet dichtbij genoeg kon komen om een definitieve pass te maken.

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 3

Thomas Preining, nog een van de #912-Manthey Porsche piloten naast Mathieu Jaminet, gaf toe dat ze de ultieme snelheid misten. "Over het algemeen waren we de hele dag een beetje uit beeld, om eerlijk te zijn, en dit ging de hele race door", zei Preining. “We misten altijd een paar tienden terwijl we aan de leiding reden, wat vooral te danken was aan het geweldige strategische werk en de snelle pitstops die onze jongens deden. Dus al met al denk ik dat we een heel goede race hebben gereden - minder fouten en we hebben alles gemaximaliseerd - maar soms is het leven, soms is het niet genoeg."

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 4

Het verschil tussen 1, 2 en 3 op het podium bedroeg slechts 1.4177 seconden, waarbij Engel de derde plaats veiligstelde na het uitzitten van de drive-through-penalty voor de aanvaring met Gounon. En tussen de twee Mercedessen stond de groene Grello-Porsche op een verdiende tweede plaats!

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 5

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 6

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 7

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 8

Bathurst 12 Hour Nr912 Porsche Manthey EMA-team Foto 9

12H_Bathurst_event_logo

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS