Karting • Karting Diversen

Bas Janssen verbaast zichzelf: drie maanden niet racen en meteen podium! Broer Rob naar Youth Cup boogschieten

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 mei 2023 08:05

KERPEN – Terwijl zijn broer Rob met Jong Oranje in het vliegtuig naar Slovenië zat voor de Youth Cup boogschieten, reed Bas Janssen, die uitkomt voor sterke equipe van Slangen Karting, in Kerpen naar een verrassende podiumplaats tijdens het Duits kampioenschap karten. De 21-jarige coureur uit Sint Joost had drie maanden niet in een kart gezeten, maar werd desondanks knap derde in de Rotax Max Senioren-klasse.

Bas Janssen

“Tijdens de training op vrijdag was het weer even wennen”, bekende Bas. “Ik maakte wat slordigheidsfoutjes. Zaterdag ging het alweer heel erg goed. Tot mijn verbazing was ik derde in de kwalificatie.”

Want Bas kart nog maar sporadisch. Hij is sinds 2 februari druk met zijn bedrijf BJ Driver Development. “Ik ben vooral met rijderscoach bezig en als monteur. Ik geef ook elke woensdag kartlessen bij Den Hartog Racing in Lemiers bij het Drielandenpunt. Daar doe ik samen met Scott Westhovens. Ik heb genoeg te doen.”

“Ik begeleid een rijder die uit de huurkarts komt, maar dit weekend kon hij niet. Dus ik dacht: ik ga gewoon weer meedoen en dan zien we wel hoe het eindigt. De eerste race dit weekend was zwaar. Bij de start handhaafde ik mijn derde positie, maar op een gegeven moment viel ik terug naar de vierde plek. Daarna heb ik de hele wedstrijd op de nummer drie gejaagd.”

Hij vervolgde: “Halverwege deed ik het even rustig aan om mijn banden te managen en tegen het einde heb ik hem gepakt. In de tweede race zakte ik vandaag bij de start terug naar de vierde plek. In de derde of vierde ronde ging ik naar twee. Later zakte ik terug naar drie en op die plek de race gefinisht. En net tijdens de laatste race ging ik bij de start naar P2.”

“Ik zakte vrij snel daarna terug naar de P3 en ik heb op die plaats de wedstrijd uitgereden. Achter me was een groot gat, dus ik dacht: nu geen gekke dingen doen. Ik kwam nog wel dicht bij plek twee, maar toen kwam toch de man met de hamer. Drie maanden niet karten voelde ik toen wel. Een kwartier is lang hoor, als je zo lang niet gereden hebt.”

Dat hij erin slaagde in de sterke Duitse competitie zo goed te presteren verklaart hij door goed rusten. “Doordat het meivakantie is, heb ik goed kunnen uitrusten en daardoor ging ik topfit het weekend in. Afgelopen vrijdag was de eerste trainingssessie ook mijn eerste keer weer in de kart. Gelukkig had ik een supermotor van François Slangen.”

Desondanks leek een podiumplaats veel te hoog gegrepen. “We zeiden van tevoren: als we de eerste zes kunnen bijhouden, dan hebben we het heel goed gedaan. Het is gelukt doordat ik rustig bleef en zo netjes mogelijk heb gestuurd. Dat is het minst vermoeiend en het snelste. En de banden netjes houden op de momenten dat het kan, zodat je aan het einde van de rit nog wat over hebt. De ervaring uit de Europese wedstrijden heeft me echt wel geholpen dit weekend.”

Rob Janssen Handboogschieten

Ondertussen zat zijn veertienjarige broertje Rob dus in Slovenië. Bas: “Hij heeft een paar weken geleden kwalificatiewedstrijden moeten schieten. Daar moest hij een bepaald gemiddelde halen en dat lukte hem. Hij werd geselecteerd voor Jong Oranje. Vanochtend is hij op het vliegtuig gestapt.”

Rob heeft niks met autoracen, stelt Bas. Zijn Marvell-superheld Hawkeye heeft een boog en dat wilde hij ook wel eens proberen. Zijn jongere broertje was toen acht. Al snel bleek dat hij er aanleg voor had. Rob won vrijwel alle wedstrijden waar hij aan meedeed. Tijdens één van de wedstrijden werd hij gespot door de regiotrainer van de Nederlandse Handboog Bond (NHB), en werd uitgenodigd om bij de regiotrainingen aan te sluiten.

Bij de jaarlijkse talentendag in 2020 op Papendal werd hij vervolgens geselecteerd om aan te sluiten bij het Weertse Regionaal Talenten Centrum van de NHB. Bas: “Rob traint veel. Supergaaf dat het zo goed gaat. We hebben wat dat betreft een echte topsportfamilie!”

Bas bedankt François Slangen, zijn vader en zijn moeder.

Bas Janssen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Paritech.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS