Karting • Iame X30 Euro Series

Bart Ploeg blaast als rookie meteen lekker mee in zwaar competitieve IAME X30 Senioren-klasse: "Mooi weekend"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 maart 2021 10:15

MARIEMBOURG – Hij is pas net vijftien jaar en daarmee één van de jongste rijders in de IAME X30 Senioren-klasse. En toch slaagde karter Bart Ploeg er zaterdag in zich voorin te melden bij zijn debuut in deze zeer competitieve klasse. Het talent uit Heijningen hield zich in het startveld van meer dan 70 rijders goed staande op het circuit Karting de Fagnes in Mariembourg. Na afloop mocht hij zich melden bij het podium. Daar nam hij een beker in ontvangst voor de derde rookie.

Bart Ploeg

“Het was een mooi weekend voor mijn eerste race bij de Senioren. Het niveau was erg hoog”, had Bart geconstateerd. “Het was gewoon een leuke race. Veel rijders deden mee.” Dat hij zich in de heats geregeld in het geweld tussen de gevestigde orde nestelde als rookie kwam niet eens heel erg onverwacht. “We hebben hier best wel veel getraind. Bijna elk weekend. En dan zaten we er qua tijden meestal wel vooraan bij. Wel hebben we vaak naar de juiste afstelling moeten zoeken.”

Die hadden Bart en zijn vader, sinds jaar en dag zijn monteur, uitstekend voor elkaar, getuige de snelheid die de snelle Brabander aan de dag legde op de Zuid-Belgische piste. “Voor de race ging het gewoon goed. Ik had verwacht en gehoopt op een plaats in de top tien, top vijftien en dat is nog goed gekomen ook. We hebben goed kunnen meedraaien met de top.”

Het was een aangename conclusie. Want feitelijk geldt dit eerste jaren bij de Senioren voor Bart als een leerjaar. Wat dat betreft voelt hij nog weinig druk en hoeft hij qua prestaties nog niet zoveel op zijn TD-kart. Dat hij dan direct lekker meeblaast, was dus een forse opsteker. Zeker ook gezien het deelnemersveld van ruim zeventig deelnemers.

“Ik denk dat het een goed seizoen kan worden. Dit is wel goed, maar het is nog steeds een rookiepodium. Ik sta natuurlijk het liefst op het echte podium, voor de eerste drie van de race”, sprak Bart ambitieus. “Het is nou nog een leerjaar dus we verwachten nog niet al te veel.”

Bart Ploeg

Om die ambities vorm te geven, zoekt hij dit seizoen uitsluitend absolute topcompetities op om zo snel mogelijk zoveel mogelijk te leren. Daarom rijdt hij behalve het IAME Benelux-kampioenschap ook de IAME Euro Series – het EK voor IAME-rijders – en het Franse kampioenschap IAME. “Ik vind de Franse circuits mooi en er is altijd een goed internationaal deelnemersveld. De winnaars daar rijden altijd vooraan in Europees verband”, verklaarde de snelle Brabander zijn deelname aan het Frans kampioenschap.

Als het even kan, gaat Bart ook het Nederlands kampioenschap IAME rijden. Zeker in een leerjaar is dat mentaal goed op te brengen, wist hij. “Daarom zie ik het niet als een zwaar seizoen, ook al zijn het veel wedstrijden. We gaan gewoon kijken hoever we naar voren kunnen komen. En dan willen we volgend jaar proberen om de prijzen kunnen rijden.”

Eén van de nieuwe en tegelijkertijd moeilijke dingen voor Bart bij de Senioren is de andere band. Die is een stuk zachter dan hij bij de Junioren gewend was. “Je moet echt aan bandenmanagement doen. Dat maakt het wel wat moeilijker. De kart moet ook goed afgesteld zijn. Want hoe minder je doorglijdt hoe minder de band verbrandt. Het is een combinatie van rijder en kart.” En laat dat laatste in Barts geval altijd goed zitten...

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door ZNCS Zuid-Nederlandse Container Service, PK trucks, Truck en Trailer Service Klundert, zijn ouders en TD Kart van Thierry Delré.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS