Formule 1

Adrian Newey onthult unieke aantrekkingskracht Red Bull op Williams en McLaren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 december 2023 06:07

Adrian Newey heeft onthuld dat het de mogelijkheid om een team vanaf de grond op te bouwen was die hem overtuigde om bij Red Bull te gaan werken. Hoewel de overstap naar de club uit Milton Keynes nu voor de hand lijkt te liggen, was het destijds een verrassende keuze voor de beroemde ontwerper die een baan bij McLaren verliet om samen te werken met Christian Horner. Newey heeft onthuld dat hij iets voor zichzelf wilde creëren en zich geen radertje in de machine wilde voelen.Toen Red Bull in 2006 langskwam, had Newey al zes auto's ontworpen die het kampioenschap hadden gewonnen en McLaren was nog lang niet uitgeblust. Het leek een vreemde zet voor Newey om de relatieve zekerheid bij McLaren op te geven en bij het onervaren Red Bull te gaan werken.

Maar wat hem het meest aantrok in Red Bull was precies die reden, waarbij Newey iets vanaf de grond wilde opbouwen in plaats van deel uit te maken van een winnende constructeurs. "Omdat ik het geluk had succes te hebben bij Williams en McLaren, waren dat allebei geweldige teams die races en kampioenschappen hebben gewonnen, lang voordat ik hier kwam", zei hij tijdens de 4e jaarlijkse Race Industry Week.
“En misschien was in beide gevallen het concurrentievermogen een beetje afgenomen. Maar toen ik erbij kwam, was mijn baan vooral gebaseerd op ontwerpen. Ik probeerde het concurrentievermogen van de auto te verbeteren. Beide teams waren goed."

Newey keek ook terug op zijn eerste baan in de F1 bij Leyton House Racing, waar hij het gevoel had dat hij nog niet klaar was. Als je iets verder terug in de tijd gaat, het eerste team waar ik voor werkte in de Formule 1 werd Leyton House. En dat groeide uit March. Het was een natuurlijke overgang van IndyCar naar Formule 1 zonder dat je veel van team hoefde te wisselen."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS