Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

ADAC GT Masters Hockenheimring: Ayhancan Güven viert zijn eerste poleposition in de laatste kwalificatiesessie

Uitgegeven door Peter Vader • 23 oktober 2022 09:33

Laatste kwalificatie, eerste pole. Ayhancan Güven (24/TR) van Team Joos Sportwagentechnik gaf zichzelf zondagochtend een bijzonder cadeau tijdens de kwalificatie voor de 14e en laatste ronde van het ADAC GT Masters-seizoen op de Hockenheimring Baden-Württemberg. Met een tijd van 1:37.899 minuten was de 24-jarige in de Porsche 911 GT3 R met startnummer 91 de enige die de barrière van 1:38.000 minuten doorbrak en hij zo zijn eerste pole position in het Duitse GT-kampioenschap veiligstelde. Met de drie extra punten voor de Pirelli Pole Position Award konden Güven en zijn teamcollega Christian Engelhart (35, DEU) ternauwernood de snelste startplaats pakken. “Eindelijk mijn eerste pole position in de ADAC GT Masters. Ik ben er verschillende keren dichtbij geweest en deze keer hebben we het allemaal voor elkaar gekregen en het werkte. Als de auto zo goed is in de race, kunnen we het seizoen afsluiten met een overwinning en met een goed gevoel de winterstop ingaan”, legt Ayhancan Güven uit.

Ayhancan Güven Team Joos Sportwagentechnik Porsche 911 GT3 R RX foto Johann van de Kerkhof
Ayhancan Güven van Team Joos Sportwagentechnik pakte ternauwernood de pole met zijn Porsche 911 GT3 R

De huidige kampioen Ricardo Feller (22/CH) van het team Montaplast by Land-Motorsport behaalde de tweede plaats in de Audi R8 LMS GT3 Evo II #29, met 0,118 seconden erachter. Dit geeft hem en zijn partner Jusuf Owega (20, GER) een goede kans om het seizoen af te sluiten zoals het begon voor het Audi-duo: met een overwinning. Derde was Jules Gounon (27/V) van Drago Racing Team ZVO, die samen met Fabian Schiller (25/Troisdorf) in de #4 Mercedes-AMG GT3 Evo tot nu toe drie overwinningen heeft behaald en daarmee de meeste eerste plaatsen heeft. Marco Mapelli (35, I) van Paul Motorsport en Maximilian Paul (22, GER) starten zondag in de laatste race vanaf de vierde plaats in de #71 Lamborghini Huracán GT3 Evo. Hun merkcollega's Jack Aitken (27, GB) en Albert Costa Balboa (32, E) van Emil Frey Racing vochten zich een weg naar de vijfde plaats op de grid.

Teamgenoot_van_Thierry_Vermeulen_pakt_12e_plek_voor_race RX foto Johann van de Kerkhof
De teamgenoot van Thierry Vermeulen pakte op zondagochtend de 12e plek voor de race

Net als op zaterdag begon op zondagochtend de jacht op de snelste tijden in de kwalificatie pas in de laatste minuten. Eerst zetten de Audi's de beste tijden neer met de huidige kampioenen Christopher Mies (33, DEU) en Ricardo Feller. Aan het einde van de kwalificatie reed Ayhancan Güven zijn snelste ronde, waardoor hij aan de leiding kwam. Uiteindelijk reed Jules Gounon ook een tijd onder de 1:38.000 minuten, maar die werd geschrapt omdat hij in bocht één de baan verliet. De 14e en laatste race in de ADAC GT Masters begint om 13:00 uur. De tv-zender NITRO presenteert de race vanaf 12.30 uur live. De race-actie is live te volgen op RTL+, het toonaangevende streamingplatform van Duitsland, of naderhand in te zien in de mediabibliotheek.

Teamgenoot_Jesse_Krone_van_Catsburg_pakt_10e_plek_voor_race2 RX foto Johann van de Kerkhof
De teamgenoot van Nick Catsburg - Jesse Krone - pakte met de BMW M4 de 10e plek voor race 2