Karting • Karting Diversen

4-jarige karter Milan de Ruit (zoontje van coureur Romano de Ruit) 'wint’ de Mini Cursus op Strijen!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 februari 2023 18:34

Hij is nog maar 4 jaar, kart pas 5 maanden, maar zodra zijn helm met Disney Cars-figuren op gaat en het vizier dicht, is daar op de kartbaan niets meer van te merken. Spreekwoordelijk voelt de kleine Milan de Ruit zich ondanks zijn zeer jonge leeftijd nu al ‘als een vis in het water’ op het asfalt, want met overmacht pakte hij poleposition in de blauwe groep en snelde hij in de twee races die daarna volgden ruimschoots naar de ‘winst’ met zijn vader als coach en zijn opa als monteur.

Romano de Ruit met zijn 4 jarige zoon Milan


Afgelopen zondag 12 februari was er weer het jaarlijkse Mini Cursus Examen op de kartbaan in Strijen. Met een fantastisch groot aantal mini-cursisten, verdeelt in 2 groepen van 20 rijders, worden deze coureurs in de dop zowel in theorie als praktijk op een fijne en laagdrempelige manier begeleid bij hun eerste stappen in de kartsport. Na 6 dagen van oefenen in de praktijk én de theorie, waarin de belangrijkste onderwerpen qua rijden, vlaggen en veiligheid aan het bod komen, volgt op dag 7 het theorie-examen en de nagebootste ‘wedstrijddag’ met een vrije training, tijdrijden en 2 races.

Als kleinste deelnemer van de cursus werd Milan ingedeeld in de ‘Blauwe Groep’ en voegde zich tussen mini-cursisten van veelal 2-3 jaar ouder. Dat hij zich daar niets van aantrok, bleek al tijdens de vrije training en later het tijdrijden, waar hij met 2,6 seconden voorsprong de beste startplek voor race 1 opeiste, poleposition.

Romano de Ruit in actie


Je eerste ‘wedstrijddag’, voor het eerst tijdrijden, laten zien dat je netjes kan formeren en het veld aanvoeren bij de start van de races, letten op de vlaggen en dan twee foutloze races rijden. Dit had niet gekund zonder de waardevolle lessen van de leraren van de mini-cursus.

Zowel in race 1 als race 2 voerde Milan het veld rustig aan en maakte bij het doven van de rode lichten een bliksemstart, net zoals zijn favoriete Cars-figuur ‘Bliksem McQueen’, die ook op zijn helm te zien is. De onervarenheid, en misschien ook wel de jonge leeftijd, maakte dat hij ondanks zijn goede starts zich in ronde 1 even liet passeren en terug zakte naar de tweede positie. De rangorde was echter in beide races alweer binnen 1 ronde hersteld met twee gedurfde, maar keurig geplaatste inhaalacties, iets waar Milan telkens weer in uitblinkt. Hierna was het kleine talent niet te stoppen en wist zich al zigzaggend door het grote deelnemersveld te manoeuvreren en met ruim 30 seconden voorsprong beide races te winnen. Een prestatie van formaat!

Milan de Ruit


Helemaal onverwacht komt het talent van Milan niet. Zijn vader Romano de Ruit, zelf ook ooit in 2002 begonnen op de kartbaan in Strijen, werd er zelfs Clubkampioen, in 2005 ook nog eens Duits- en Nederlands kampioen ICA, in 2006 vice-kampioen Formule Ford Benelux bij GEVA Racing en reed in 2007 Formule Renault 2.0 bij het bekende MP Motorsport in het jaar dat Valtteri Bottas er ook rond reed, om maar een naam te noemen.

Het prille succes smaakt voor Milan nu al naar meer en hij kijkt dan ook met veel plezier en enthousiasme uit naar de Rookie Demo’s dit jaar op Strijen en wellicht nog wat andere Rookie-wedstrijden. Houd dit jonge talent zeker in de gaten! Foto's: Tom Tomeij Fotografie.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS