Autosport Internationaal Toerwagens • IMSA

24H Daytona - Bourdais zet Renger van der Zande en Ganassi bovenaan in de vierde en laatste Rolex 24-training

Uitgegeven door Peter Vader • 29 januari 2022 09:01

Dit weekend wordt de 24 Hours of Daytona, oftewel de Rolex 24, verreden. We zijn natuurlijk allemaal nieuwsgierig naar de prestaties van Renger van der Zande, die het evenement in 2019 en 2020 wist te winnen. Zijn teamgenoot Sebastien Bourdais zette de snelste ronde neer in de vierde en laatste oefensessie voor de Rolex 24 op Daytona. Van der Zande zal een serieuze poging doen om voor de derde keer het evenement op zijn naam te schrijven. Ook dus een succes voor Chip Ganassi Racing, die voor het eerst sinds de start van de baanactie tijdens de Roar van vorig weekend van 22 en 23 januari (het trainingsweekend voorafgaand aan de race van 24 uur) bovenaan het algemene klassement staat. Bourdais eindigde als snelste coureur in alle Rolex 24 oefensessies met een tijd van 1:34.732 in de Cadillac DPi-VR nr. 01 die hij dus deelt met Renger van der Zande en met Scott Dixon en Alex Palou. Aangezien de tijden van het weekend ervoor, van de The Roar of the 24, bepalend zijn voor de startopstelling, zal Renger van der Zande met de Cadillac vandaag vanaf de zesde startplek vertrekken, dezelfde plek waar vandaan ze de kwalificatie waren begonnen.

24_Daytona_2022_Bourdais_op_pole

De Fransman kwam na 20 minuten in de sessie van een uur, naar voren met de snelste rondetijd van minder dan 1m 35s, voordat hij er nog een paar tienden van af knabbelde met een daaropvolgende verbetering. Regenval op donderdag dwong het veld om banden voor nat weer te gebruiken, maar dankzij betere omstandigheden op vrijdagochtend konden de gladde Michelins worden uitgerold. Bourdais' landgenoot en mederegerend Mobil 1 Twelve Hours of Sebring-winnaar Loic Duval eindigde als tweede met een marge van slechts 0,363 seconden in de JDC-Miller Motorsports Cadillac. Jose Maria Lopez werd derde voor Action Express, een halve seconde sneller.

Nog twee Cadillacs van Ganassi en Action Express completeerden de Top-5, waardoor de Acura ARX-05's van Wayne Taylor Racing en Meyer Shank Racing aan Slank de bal bleven in de DPi-klasse. Alexander Rossi van WTR was de beste Acura-coureur met een late 1:36.049.

Phil Hanson United Autosports Oreca 07 Gibson

Phil Hanson voerde de LMP2-klasse aan met een tijd van 1:37.639 in de United Autosports Oreca 07 Gibson, terwijl Rasmus Lindh een 1:44.015 neerzette in de LMP3 in de Andretti Autosport Ligier JS P320 Nissan.

GTD Pro polesitter TR3 Racing was de snelste in de klasse dankzij de tijd van 1:46.085 van Lamborghini-fabriekskampioen Mirko Bortolotti, die op 40 minuten kwam. Bortolotti eindigde voor WeatherTech Racing Porsche-coureur Matteo Cairoli en vroege gangmaker Jack Hawksworth van het Vasser Sullivan Lexus-team.

GTD-leider Jan Heylen infiltreerde de Top-4 van snelste auto's in GTD Pro met een 1:46.399 nummer aan boord van Wright Motorsports' Porsche 911 GT3 R. De sessie kreeg een korte rode vlag met nog twaalf minuten te gaan toen Alex Riberas' The Heart of Racing Aston Martin Vantage GT3 tot stilstand kwam bij de bushalte met een onbekend probleem dat een systeemreset vereiste.

Het IMSA WeatherTech SportsCar Championship-veld met 61 auto’s krijgt zijn seizoensopening met de Rolex 24 in Daytona, die zaterdag om 13:40 uur ET begint.

24H_Daytona_2022_volledige_veld

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS