Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

24 Hours of Spa - BMW viert zijn 25e Spa-overwinning terwijl ROWE Racing zijn uitmuntendheid in de Ardennen bevestigt + UITSLAG

Uitgegeven door Peter Vader • 2 juli 2023 18:00

ROWE Racing heeft de CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 gewonnen, wat BMW een record verlengende 25e algemene overwinning bezorgt bij de twee keer rond-de-klok endurance klassieker. Het Duitse team bevestigde zijn status als uitblinker in het GT3-tijdperk van de race, door zijn derde overwinning in de Ardennen te behalen na eerdere triomfen in 2016 en 2020. Marco Wittmann, Nick Yelloly en Phillip Eng reden de #98-auto naar de eerste plaats, de laatste verdiende zijn derde overall overwinning in Spa.

24 Hours of Spa ROWE Racing winnaar met BMW

De ROWE-BMW behoorde tijdens de race tot de koplopers en was vierde na zes uur racen en zesde halverwege de race. Maar op zondagochtend reed hij naar voren en ontpopte zich als de favoriet voor de overwinning. Hij profiteerde van een pitstop onder ‘full course yellow’ voordat een geweldige stint van Eng uitmondde in het passeren van de #17 Scherer Sport PHX Audi.

Een safety car rond het middaguur stelde het leidende peloton in staat om terug te keren naar een vergelijkbare pitreeks, waardoor een run van vier uur naar de geblokte vlag ontstond. Alle resterende vragen over het tempo van de BMW werden snel beantwoord toen Yelloly de voorsprong uitbreidde tot meer dan 10 seconden.

Daarna bleef de race zonder incidenten en bleef de vlag groen tot aan de finish, waardoor de #98 BMW zonder problemen verder weg kon rijden. Hij passeerde uiteindelijk de zwart-wit geblokte vlag met een voorsprong van 11 seconden op zijn naaste rivaal, na het wat rustiger aan te hebben gedaan tijdens de slotfase. De overwinning kwam nadat hij vanaf de 26e plaats op de grid was vertrokken, wat pas de tweede keer sinds 2001 is dat een auto van buiten de Top-20 heeft gewonnen.

CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 sfeerbeelden 1

De winnaar van vorig jaar eindigde de 75e editie als tweede. De #88 Akkodis ASP Mercedes-AMG van Raffaele Marciello, Jules Gounon en Timur Boguslavskiy was snel en foutloos, ook al miste hij het ultieme tempo dat nodig zou zijn geweest om de BMW voorbij te steken. Hij was derde na zes uur en tweede na 12 uur, wat belangrijke punten opleverde voor het Fanatec GT Europe Endurance Cup-klassement.

Hij werd de laatste uren achtervolgd door de #17 Scherer Sport PHX Audi, die het podium vervolledigde dankzij Nicki Thiim, Kelvin van der Linde en Luca Engstler. Thiim pushte Gounon heel hard, maar hun strijd bracht de #92 Manthey EMA Porsche in het spel tijdens de laatste 30 minuten.

Kevin Estre had ook zijn zinnen gezet op het podium, waardoor Thiim gedwongen werd tot verdedigende acties en waardoor Gounon weg kon rijden van hem. Als zodanig vertegenwoordigden de Top-4 finishers vier verschillende merken: BMW, Mercedes-AMG, Audi en Porsche.

CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 sfeerbeelden 2

De #5 Optimum Motorsport McLaren won de Gold Cup-divisie en eindigde op een indrukwekkende 10e plaats algemeen. De Britse ploeg startte vanaf de pole in de klasse en zat altijd in de mix dankzij sterke optredens van Sam de Haan, Charlie Fagg, Dean MacDonald en Tom Gamble.

De laatste reed de laatste stint en wist weg te rijden van de #71 AF Corse - Francorchamps Motors Ferrari om ervoor te zorgen dat McLaren als het beste niet-Duitse merk eindigde tijdens de race van dit jaar. Het #30 Team WRT BMW eindigde als tweede in zijn klasse (P14 algemeen) terwijl het lokale team Comtoyou Racing het Gold Cup-podium completeerde met zijn #21 Audi (P18 algemeen).

In de Silver Cup behaalde het Grasser Racing-team eindelijk zijn eerste overwinning in de Ardennen met de #85 Lamborghini van Clemens Schmid, Benjamin Hites en de Nederlander Glenn van Berlo. Het Oostenrijkse team vocht een groot deel van de race tegen Audi-teams, waarbij de #12 Comtoyou Racing-inschrijving de meest serieuze tegenstander bleek te zijn.

CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 sfeerbeelden 3

De #85 kwam als 19e algemeen thuis, bijna 14 seconden voorsprong op de achtervolgende Audi. Het Saintéloc Junior Team voltooide het podium van de Silver-klasse met een volledig Franse line-up die zijn #26 Audi bestuurde. De #99 Tresor Orange1 Audi was ook een belangrijke speler voordat hij vroeg op de zondagmiddag moest opgeven.

Met 21 auto's aan de start was de Bronze Cup de grootste klasse van de race van dit jaar. Het leverde een behoorlijk indrukwekkende wedstrijd op, die op verschillende momenten werd geleid door de #188 Garage 59 McLaren en de #911 Pure Rxcing Porsche. Uiteindelijk behaalde de #20 Huber Motorsport-Porsche een gedenkwaardige overwinning, om die toe te voegen aan zijn verbluffende algemene Super Pole.

CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 sfeerbeelden 4

Anteres Au, Tim Heinemann en Jannes Fittje deelden de winnende auto, de laatste zorgde voor een heroïsche finish om collega-Porsche-team Pure Rxcing te verslaan. Een ander souvenir voor het team was dat Heinemann de CrowdStrike Fastest Lap (2:17,087) behaalde, waarmee hij het GT3-ronderecord voor het evenement verbrak. De #911 Pure Rxcing Porsche en de #93 Sky Tempesta Racing McLaren completeerden het bronzen podium.

Sun Energy1 produceerde het feelgood-verhaal van de race door een comeback-overwinning in Pro-Am te behalen met zijn #75 Mercedes-AMG. De deelname van het team was twijfelachtig nadat Kenny Habul crashte in de pre-kwalificatie, maar ondanks dat hij door de medici werd uitgesloten van de race vanwege zijn rugblessure, kocht de Australiër een nieuwe auto en schakelde Adam Osieka in als vervangende coureur. Eén van de teamleden van de Sun Energy 1-crew was Nick Catsburg, die daarmee in 2023 opnieuw een overwinning scoorde in een 24 uursrace. Chapeau Nicky!

Klik hier voor de uitslag van de Crowdstrike 24 Hours of Spa-Francorchamps 2023

CrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 ROWE Racing met BMW winnaarCrowdStrike 24 Hours of Spa 2023 foto 8 Event logo

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS