Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

12H Bathurst - Matt Campbell, Laurens Vanthoor en Ayhancan Güven winnaars met de Grello-Porsche!

Uitgegeven door Peter Vader • 18 februari 2024 07:13

Een herstart in de laatste 30 minuten zou het toneel vormen voor het laatste deel van de 12-uurs race in Bathurst op weg naar de overall-overwinning. De Nr912-Porsche 992 GT2 R van Manthey EMA Racing gereden door Laurens Vanthoor, Ayhancan Guven en Matt Campbell wist de overwinning verdiend naar zich toe te trekken. De tweede plaats ging naar de Nr75 van SunEnergy1 Racing AMG bemand door Kenny Habul, Jules Gounon en Luca Stolz, die op zaterdag ook de snelste rondetijd voor zich liet noteren voorafgaand aan de race. De rijderscombinatie met nummer 22 van Jamec Racing Team MPC R8 gevormd door Christopher Haase, Kelvin van der Linde en Liam Talbot completeerde het podium. De vierde plaats was voor de Porsche met nummer 13 van Phantom Global Racing, terwijl de vijfde plaats ging naar de nummer 46 Team WRT BMW M4, met onder andere de populaire Valentino Rossi aan boord. De overwinning in de Pro-Am-klasse ging naar de Nr911 Porsche 911 GT3 R/991.2 gereden door Alessio Picariello, Harry King en Yasser Shahin. Hun Pro-Am overwinninbg betekende een superweekend voor het Manthey EMA-team in Bathurst aan de voet van Mount Panorama!

12H Bathurst Matt Campbell, Laurens Vanthoor en Ayhancan Güven winnen de Repco Australia Bathurst 12 Hour 2024

Matt Campbell heeft een verbluffende Repco Bathurst 12 Hour-overwinning voor Porsche behaald, waarbij Manthey EMA de overwinning naar zich toe kon trekken ondanks een tijdstraf voor een gecompromitteerde strategie. Campbell, die zijn tweede overwinning in de 12 uur van Bathurst claimde, ontzegde Jules Gounon een record van de vierde overwinning op rij na een herstart achter de safety car laat in de race. Queenslander Campbell – die twee weken geleden ook al de Rolex 24 won in Daytona – racete naar de overwinning samen met Laurens Vanthoor en Ayhancan Güven, die hun eerste overwinningen in de race behaalden.

Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 1

Gounon – die minder dan drie seconden verwijderd was van een vierde overwinning – slaagde er na een spannende strijd in de laatste minuten nog steeds in om een derde podium op rij te behalen voor het SunEnergy1 Racing, hij deelde de auto met Luca Stolz en Kenny Habul. De coureur uit Andorra werd gedwongen een aanvallende Jaxon Evans van zich af te houden, waarbij een aanval op The Chase de #22 Wash It Team MPC-Audi van Christopher Haase/Kelvin van der Linde/Liam Talbot hielp om derde te worden.

Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 2

Door deze zet werd de #46 BMW van Valentino Rossi/Maxime Martin/Raffaele Marciello van Team WRT ook een podium ontzegd, op een dag dat hun zusterauto, die vanaf pole was gestart, dramatisch crashte in de eerste helft van de race.

Evans/Bastian Buus/Joel Eriksson maakten er een Porsche één tot en met vier resultaat van in hun #13 Phantom Global-inschrijving, met de #46-BMW van Team WRT als vijfde, die een voorsprong had op de #888 National Storage Mercedes-AMG van Mikaël Grenier/Broc Feeney/Will Brown.

Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 3

Het was een uiterst succesvol weekend voor Manthey EMA, want zij realiseerden een dubbelle overwinning. Hun rijderscombinatie met #911 bestaande uit Alessio Picariello/Yasser Shahin/Harry King wonnen de Pro-Am-klasse in hun #911-The Bend Porsche.

Een recordaantal van acht auto's finishte in de eerste ronde, waarbij zes auto's – waaronder de #32 WRT BMW en de #77 Craft-Bamboo Mercedes-AMG – uiteindelijk niet in de eindrangschikking opgenomen werden.

"Dit voelt geweldig", zei Campbell na afloop en vervolgde: "Larry en Ayhancan hebben fantastisch werk geleverd. We hebben de auto uit de muren gehouden... fenomenaal! De tweede overwinning is onwerkelijk."

Na negen uur nam Ayhancan Güven (we kennen hem nog van zijn deelname aan de Porsche Cup Benelux) de leiding over van Thomas Randle, die een verrassende leider was in de #222 STM Mercedes-AMG na een goed getimede Full Course Yellow-periode. Randle had een voorsprong van 11,8 seconden op Güven, die het verschil binnen enkele ronden wist te verkleinen voordat hij de Supercars-coureur op Conrod Straight passeerde.

Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 4

Drama was er ook omdat de #130 GruppeM Mercedes-AMG en #77 Craft-Bamboo Mercedes-AMG een drive-through-straf kregen vanwege een overtreding van de Balance of Performance-regels. Daarnaast bleken de #130 en #77 de maximale stintlengte te hebben overschreden, maar de #77 kon zijn straf helemaal niet uitzitten, omdat Juncadella jammerlijk tegen de muur reed bij Reid Park.

Buus stormde achter Randle aan en passeerde de #222 Mercedes-AMG in hun strijd om de tweede plaats, maar tegen die tijd was Ayhancan Güven al enkele seconden vooruit onderweg toen de #912 voor de voorlaatste keer stopte. Buus, Randle – die Stolz tegenhield – en Marciello stopten met nog 90 minuten te gaan, 20 minuten nadat Güven zijn pitstop had gemaakt. Randle gaf het stuur over aan Waters, terwijl Buus achter Güven op de baan kwam, terwijl de twee Porsches bij Cutting van plaats wisselden. Terwijl Buus de strijd op koude banden moest voeren, bouwde Güven snel een gezonde afstand op. Waters werd ondertussen benaderd door Marciello en Haase, toen de laatste haltes opdoemden. Marciello bracht de #46 WRT BMW binnen op de rand van het twaalfde uur, waarbij de BMW – met Martin aan het stuur – op droge Pirelli-banden reed.

Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 5


Waters, die 15 seconden achter Haase reed, werd in de volgende ronde ingehaald door de #222 STM Mercedes-AMG. Een ronde later maakten Stolz – die het stokje overdroeg aan Gounon – en Haase hun laatste pitstop. Haase kwam net voor Martin weer de baan op, die zijn #46-WRT BMW op de juiste temperatuur had weten te brengen. Martin deed het goed, maar had desondanks 24 seconden achterstand op Gounon. Het Phantom Global-team haalde de #13-Porsche naar binnen, waarbij Buus het stokje overdroeg aan Evans. In de volgende ronde reageerde Manthey EMA meteen door Campbell achter het stuur te laten plaatsnemen, waarmee er een einde kwam aan de pittige rit van Güven.

Toen Campbell de race hervatte, had de #912 Porsche twaalf seconden voorsprong op een snel naderende Gounon, maar de race werd opnieuw op zijn kop gezet toen de #701 Vortex, bestuurd door Julien Boillot, in de problemen kwam. Boillot spinde bij Griffins Bend en in een poging de auto weer in het rechte spoor te krijgen, kwam hij met zijn bodemplaat vast te zitten op de curbstones. Uiteindelijk reed hij het naastgelegen gras in, waardoor een nieuwe safety car-situatie werd geactiveerd. Daardoor werd Campbell's voorsprong van twaalf seconden op Gounon in één klap weggevaagd.

Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 6

Campbell leidde voor Gounon, Evans, Martin, Haase, Waters en Grenier toen de groene vlag weer werd gezwaaid, met Engel op negen seconden achterstand in het verkeer. Campbell reed een snelle tijd van 2:06.2632 seconden in zijn staande ronde, terwijl Gounon in één ronde alleen al 1,5 seconde verloor en in de klauwen viel van Evans en Martin.

Tegen het einde van de tweede vliegende ronde reed Campbell rond met een voorsprong van 2,8 seconden, waarbij Gounon terwijl de duisternis inviel op Mount Panorama, wanhopig tegen de #75 SunEnergy1 Mercedes-AMG vocht.

Campbell nam afstand van de #230 Method Motorsport McLaren van Tom McLennan, maar Gounon had minder geluk en verloor vier seconden in Forrest's Elbow. Het hielp Campbell zijn voorsprong met 6,3 seconden te vergroten met nog zestien minuten te gaan. Met nog zeven minuten te gaan tikte Evans Gounon aan in The Chase, waardoor Haase en Martin weer in het spel kwamen. Gounon hield stand, maar Martin kreeg het benauwd toen Haase en Evans de Mountain Straight opstormden. Terwijl Campbell naar een tijd van 2:05.3709s reed in wat de voorlaatste ronde bleek te zijn, gingen Gounon en Haase zelfs de 2:03s in. Campbell passeerde vervolgens de #702 IRC, maar vergrootte het gat weer naar 3,7 seconden en won uiteindelijk met het officieel geregistreerde verschil van 2,6336 seconden na 275 ronden!

Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 7


De #93 Wall Racing Lamborghini van Tony D’Alberto/David Wall/Grant Denyer/Adrian Deitz behaalde de overwinning in de Silver-klasse als twaalfde algemeen. De GT4-overwinning ging naar de #19 Mercedes-AMG van Mark Griffith/Adam Christoudolou/Daniel Bilski op de 17e plaats overall, terwijl Daniel Jileson/Adam Hargraves/Cedric Sbirrazzouli de #20 IRC GT – die van de ene op de andere dag werd herbouwd – naar de Invitational-overwinning hielp waarbij hij overall eindigde op de negentiende plaats.

Meer dan 47.000 fans hebben Mount Panorama gevuld voor de Repco Bathurst 12 Hour van dit jaar, het op een na hoogste driedaagse bezoekersaantal voor het internationale endurance evenement. 47.333 fans stonden langs het circuit om de beste endurance-coureurs uit Australië en het buitenland te zien strijden op een van de meest iconische circuits ter wereld. Het is het op twee na hoogste aantal bezoekers ooit voor het evenement, na het record van 53.446 vorig jaar.

Shane Rudzis, Repco Bathurst 12 Hour Event Director zei na afloop: “Het evenement van dit jaar heeft gedurende drie dagen uitzonderlijke actie op het circuit opgeleverd en is buitengewoon goed ontvangen door fans en kampeerders buiten de baan. De Bathurst 12 Hour stelt ons in staat Mount Panorama te presenteren aan een werkelijk mondiaal publiek van autosportfans en de teams die van over de hele wereld zijn gereisd zijn overdonderd door de steun die ze de hele week hebben ontvangen." Tot volgend jaar!

Klik hier voor de uitslag van de Repco 12 Hours Bathurst 2024

Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 8


Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 9


Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 10


Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 11


Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 12


Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 13


Repco Bathurst 12 Hours 2024 Foto 14

Mount Panorama bron foto Romain DumssBron foto's: Bathurst 12 Hour, Mercedes-AMG Motorsport, WRT-W Racing Team, EMA Motorsport

12H Bathurst event logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS