Autosport Internationaal Toerwagens • Autosport INT Diversen

12H Bathurst - Het deelnemersveld staat klaar om weer van start te gaan aan de voet van Mount Panorama + ENTRYLIST

Uitgegeven door Peter Vader • 13 februari 2024 04:01

Komend weekend wordt de Repco Bathurst 12 Hour verreden. Het deelnemersveld van GT-auto’s van wereldklasse is klaar om de strijd aan te gaan tijdens de 21e editie van de Australische International Enduro, die van 16 tot 18 februari gaat plaatsvinden. Het deelnemersveld is groter en competitiever dan van 2023, terwijl de race blijft groeien en zich heeft verankerd als één van ’s werelds belangrijkste langeafstandsevenementen. De Repco Bathurst 12 Hour is de seizoensopening van de Intercontinental GT Challenge 2024, een wereldwijde raceserie met belangrijke enduranceraces op iconische locaties als Spa Francorchamps, de Nürburgring en de Indianapolis Motor Speedway. Het evenement is ook de openingsronde van het Fanatec GT World Challenge Australia powered by AWS-seizoen, waarin enduranceraces zoals Bathurst worden gecombineerd met sprints van een uur. Er zijn negen merken ingeschreven met teams uit Australië, Hong Kong, China, de Verenigde Staten, Duitsland, België, Frankrijk en Taiwan. Er zijn elf auto's ingeschreven door internationale teams, het hoogste aantal sinds 2020. “Veel succes met het kiezen van een winnaar uit dit competitieve veld”, aldus Shane Rudzis, directeur van het 12-uursevenement.

12H_Bathurst_Mount_Panorama_bron_Romain_Dumas

“De grid van 2024 markeert een terugkeer naar de heftige concurrentie die we vóór de pandemie zagen, waarbij internationale teams en coureurs massaal terugkeerden naar de berg. 2023 was al een geweldige race, maar de diepgang en kwaliteit van dit deelnemersveld is nog beter, dus het heeft alles in zich voor weer een ongelooflijke show.”, vertelt Shane Rudzis en vervolgt: “Het aantrekken van elf buitenlandse inschrijvingen, vergeleken met vier vorig jaar, is een positieve ontwikkeling en laat zien dat de race nog steeds een aanzienlijke buitenlandse belangstelling heeft – wat, ik kan je verzekeren, alleen maar sterker zal worden met de komst van Ferrari, Ford Mustang en bijvoorbeeld Corvette, dat van plan is om in 2025 op de grid te staan. In de tussentijd wordt dit een ongelooflijke show en weer een Bathurst-enduro voor alle leeftijden."

12H Bathurst Mercedes
SunEnergy1 - K. Habul / J. Gounon / L. Stolz - Mercedes-AMG GT3A - TBA

Titelverdediger Mercedes-AMG ging voorop met tien (10) inschrijvingen, wat gelijk staat aan het record voor de meeste van één merk in enig jaar in de geschiedenis van de Bathurst 12 Hour. Het iconische Duitse merk heeft in totaal drie 12-uursoverwinningen behaald, inclusief de laatste twee races, waarbij geen enkel merk ooit in totaal vier overwinningen heeft behaald - en er slechts één merk is, Mazda, dat drie 12-uursoverwinningen op rij heeft gerealiseerd.

De Mercedes-AMG-vloot omvat tweevoudig winnaar SunEnergy1 Racing die dit jaar terugkeert op zoek naar een zeldzame Bathurst three-turf. We zien de Pirelli Pole Award-winnaar Allan Simonsen terug, die zijn drievoudige reeks van podiumplaatsen met zijn Mercedes-AMG van Team Gruppe M wil uitbreiden. Net als al lang bestaande 12-Hour-supporters, het in Hong Kong gevestigde Mercedes-AMG Team Craft-Bamboo Racing.

De Australische grootmacht Triple Eight Race Engineering zal twee auto's inzetten, elk één in de Pro- en Bausele Pro-Am-klasse.
12H Bathurst Porsche Manthey EMA
Manthey EMA - M. Campbell / L. Vanthoor / A. Güven - Porsche 911 GT3R - A-PRO

Porsche zal hun sterkste aanval in jaren inzetten met drie van de nieuwe Porsche 992 GT3R's die dit jaar hun debuut in Bathurst maken, terwijl de 991 GT3R van de vorige generatie, die vorig jaar als tweede eindigde, ook zal terugkeren. Manthey EMA, nummer twee van 2023, zal twee auto's inzetten – het nieuwste exemplaar in de Pro-klasse en hun bestaande auto in Pro-Am – waarbij beide auto's kanshebbers zullen zijn. Het Duits-Australische partnerschap, dat vorig jaar het DTM-kampioenschap in Duitsland claimde, zal hun rijdersopstelling voor hun Porsche nog bekendmaken. Het Taiwanese team HubAuto Racing keert ook terug naar Bathurst met een Porsche, nadat ze voor het laatst in Bathurst hebben geracet als vertegenwoordiger van Ferrari, terwijl het nieuwe team Phantom Global Racing dit jaar hun internationale racedebuut zal maken op Mount Panorama.

12H Bathurst Audi
Valmont Racing - M. Zalloua / S. Pires / L. Youlden / B. Shiels - Audi R8 LMS - A - SIL

Er zullen vijf Audi R8 LMS-inzendingen deelnemen, terwijl BMW Team WRT voor het tweede jaar op rij hun BMW M4 GT3's zal inzetten, met als hoogtepunt de terugkeer van Valentino Rossi.

Lamborghini wordt vertegenwoordigd door de Wall Racing-inschrijving, hoewel dit het Australische debuut markeert van de gloednieuwe EVO2-versie van de verbluffende Huracan GT3.

McLaren zal voor het eerst sinds 2020 op de grid van Bathurst vertegenwoordigd zijn dankzij de deelname aan de GT4-klasse met twee auto's van Method Motorsport, een team dat Supercars-ster Chaz Mostert als mede-eigenaar vermeldt.

12H_Bathurst_by_night

Er zijn twaalf (12) auto's vertegenwoordigd in de Professional-categorie, die dit jaar strijden om de overall overwinning, terwijl de mix van reeds bevestigde coureurs onder meer IndyCar-kampioen Paul Tracy, Bathurst-legende Craig Lowndes, een groot deel van de Repco Supercars Championship-grid van 2024 en enkele van de beste GT-coureurs van over de hele wereld betreft.

De komende dagen voorafgaand aan het evenement zijn er verschillende spannende coureursaankondigingen gepland, terwijl de volledige coureursdeelnemerslijst kort voor de start van het evenement zal worden onthuld.

Er doen zeven auto's mee in de Invitational-klasse, het meeste sinds het evenement van 2018, waaronder het Bathurst-debuut van de in Frankrijk gebouwde Vortex Sports Car en de in Australië gebouwde MARC GT-racers.

Tijdens de spannende Repco Bathurst 12 Hour van vorig jaar, werd de meest close-finish tussen de drie snelste auto’s ooit uit de geschiedenis gerealiseerd, met een onderling verschil van slechts 1,4 seconden. Het was bovendien de snelste Bathurst-race ooit met het meeste aantal verreden aantal ronden. De race van 2023 vestigde records voor afgelegde ronden (323) en afgelegde afstand (2006,7) in de geschiedenis van 12 uur. Kortom: twaalf (12) uur lang spektakel gegarandeerd op een hele fraaie locatie!

Klik hier voor de deelnemerslijst van de Repco Bathurst 12 Hour 2024

Bathurst 12 Hours avondzon

Bathurst 12 Hours Audi KFC
KFC / Jamec Racing Team MPC - B. Schumacher / M. Winkelhock / R. Feller - Audi R8 LMS - A-PRO

Bathurst 12 Hours KTM
KTM Vantage Racing - D. Crampton / T. Harrison / L. Kraiheimer - KTM XBow GT2 - INV

Bathurst 12 Hours MARC III
MRA Motorsport / 111 Racing - D. Currie / A. Donaldson / R. Gray - MARC II - INV

Bathurst 12 Hours Ginetta

Nineteen Corp - P. Buccini / A. Zerefos / C. White / O. Hizzey - Ginetta G55 GT4 - GT4


Bathurst 12 Hours Porsche
The Bend Manthey EMA - Y. Shahin / H. King / A. Picariello - Porsche 911 GT3R - A-PRO-AM

Bathurst 12 Hours Porsche
Phantom Global Racing - B. Buus / J. Evans / J. Eriksson - Porsche 911 GT3R - A - PRO

Bathurst 12 Hours logo


Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS