Formule 1

Hoe Daniel Ricciardo indirect Max Verstappen aan een makkelijkere overwinning hielp in Japan

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 april 2024 05:02

Helmut Marko heeft onthuld hoe Daniel Ricciardo's crash in Japan Max Verstappen onbedoeld hielp op zijn weg naar de overwinning. Terwijl Verstappen naar een comfortabele overwinning reed op Suzuka, viel Ricciardo in de eerste ronde uit door een race-incident. Die crash hielp Verstappen.

Max Verstappen Red Bull Racing F1 Suzuka


Verstappen startte de race vanaf poleposition, de Nederlandse coureur ging aan de leiding en behield zijn voorsprong op Sergio Pérez in de eerste bochten.

In het middenveld was Daniel Ricciardo druk bezig met het in de gaten houden van Lance Stroll van Aston Martin, nadat de Australiër een slechte start had gemaakt. Ricciardo was zich niet bewust van het feit dat de snel startende Alex Albon aan de andere zijkant zat en het tweetal kwam hard met elkaar in aanraking.

De botsing resulteerde erin dat beide coureurs in de vangrails belandden. Beide coureurs raakten niet gewond, maar lagen wel uit de race door de schade aan hun auto's. De rode vlag werd gezwaaid om de rommel van de baan te kunnen verwijderen en om de bandenbarrières te kunnen repareren.

Maar tijdens de rode-vlagonderbreking kon Red Bull een aanpassing maken aan Verstappens voorvleugel om de RB20 wat meer downforce te geven.

In zijn column voor Speedweek na het weekend van de Grand Prix van Japan onthulde Helmut Marko dat de crash van Ricciardo het team in staat had gesteld om een wijziging door te voeren die gunstig was voor Verstappen. "Voor Max bleek de aanpassing van de voorvleugel cruciaal, wat ook werd veroorzaakt door de hogere temperaturen op zondag", zei hij. "Max wilde meer vleugel, zijn race engineer GP Lambiase wilde minder.”

"Door de race te stoppen, waren we in de gelukkige positie dat we de vleugel opnieuw konden afstellen. Indirect kun je zeggen dat Ricciardo Max Verstappen heeft geholpen, want vanaf de herstart stond alles op groen voor Max."

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS