Algemeen • Interview

Tjello Creations maakt van jouw helm een meesterwerk

Uitgegeven door Casper Bekking • 27 mei 2009 05:50 • Print artikel

Een coureur is geen coureur zonder zijn helm. Alle grote namen hebben hun eigen helm design specifiek voor hun laten maken. Lewis Hamilton, Fernando Alonso, Felipe Massa en alle andere bekende coureurs laten hun helmen door professionele spuiters maken. Een uniek design voor je helm is dan ook onmisbaar geworden. Het laat zien wie je bent als coureur en vooral hoe mooi jouw design is.
Nederland kent veel coureurs van topniveau. Maar zijn er dan ook professionals voor als je een mooi design voor je helm wilt laten maken?

Racexpress zocht een van de beste designers van het moment op in Den Bosch en we voelden hem eens aan de tand over zijn vaardigheden. Marcel Brouwers, ook wel bekend van Tjello Creations, heeft in de afgelopen jaren een flinke opmars weten te maken als het aankomt op het verzorgen van unieke helmdesigns voor coureurs.

null

Waar begon de interesse voor het spuiten van helmen?
"Mijn eerste F1-race bezocht ik in 1978 op Zandvoort en sindsdien ben ik autosportfanaat. Ik zag in de loop der jaren diverse herkenbare helmen van onder andere Nelson Piquet (sr), Gilles Villeneuve, Nigel Mansell en natuurlijk Jan Lammers. Geweldig om zoveel creaties te zien. Soms zo simpel en toch erg herkenbaar. Toen ik mij op de lagere school tijdens een les verveelde ofzo, tekende ik al de bekende ontwerpen na uit mijn hoofd en maakte ook mijn eigen ontwerpjes. Je kunt zeggen dat het toen al een beetje in me zat. Later tijdens mijn studie Grafische Vormgeving ben ik gaan airbrushen. Na diverse jaren in de reclame te hebben gewerkt, waarvan de laatste jaren veel met de computer, merkte ik dat ik mijn interesse in het vak verloor. Ik wilde ik weer terug naar de basis, een kick krijgen van mijn werk, knippen, plakken en met m'n handen in de verf. Ik speelde al langer met het idee om helmen te gaan spuiten, maar pas zo'n 4 jaar geleden heb ik als hobby mijn eerste helm gespoten en sinds 2 jaar is het "serious business" en is het hard gegaan. En belangrijker nog... Ik heb de kick teruggevonden die ik ooit uit mijn werk kreeg."

Welke bekende namen kunnen we terugvinden op jouw cv?
"Tom Coronel was de eerste professional die aan de deur klopte, hij is sindsdien een trouwe klant. Tim Coronel volgde.

null

Kort daarna heb ik een speciale A1-GP helm voor Jeroen Bleekemolen gemaakt die perfect paste bij de speciale A1-GP wagen van 2007. Daarna volgde broer Sebastiaan en vader Michael. Een klein klusje gedaan voor Arie Luyendyk jr. Daarnaast heb ik helmen gespoten voor Jaap van Lagen, Gaby Uljee, Jan Joris Verheul en het Dakarsport.com team."

Aan welke punten besteed je de meeste aandacht?
"Ik kan niet zeggen dat ik aan het ene gedeelte meer aandacht besteed dan aan het andere. Alles moet perfect zijn. Lijnen strak, rondingen mooi rond, kleuren mooi op elkaar afgestemd etcetera. Het begint met het design. Daar wordt de coureur aan herkend. De klant geeft zijn of haar wensen door, ik adviseer of stuur bij en maak een ontwerp. Of het nu gaat om een bestaand design te moderniseren, of een compleet nieuw design, alles wordt in samenspraak gedaan. Nadat het design bepaald is, is elke stap goed overwogen, te beginnen met het aftapen van het design. Goed het midden zoeken van de helm is cruciaal. Linker- en rechterhelft moeten immers gelijk zijn. Begin je ergens 1mm verkeerd, dan heb je op een gegeven moment een scheef design of het design klopt niet. Elke helm is handwerk, en het kleinste foutje kan grote gevolgen hebben. Haastwerk wordt onmiddelijk afgestraft. Ik wil van elke standaard witte helm een kunstwerk maken waar de klant en ikzelf trots op kan zijn. Het is zijn/haar visitekaartje, maar uiteindelijk ook die van mij."

Tot slot, is dit allemaal wel mogelijk voor de coureur die voor het eerst een helm wilt laten spuiten?
"Ja hoor, waarom niet? Zie het ook als een investering. Als (beginnend) coureur is het belangrijk, maar ook leuk, om je identiteit en herkenbaarheid uit te dragen. Maar ook voor sponsoren is het belangrijk dat hun coureur zich professioneel en netjes presenteert. Een helm betekent soms voor een sponsor gewoon reclame-ruimte. Ook hier houd ik rekening mee. Soms zijn enkele simpele strepen of vlakken al voldoende, maar men kan het zo gek maken als men zelf wilt. Ik begrijp dat het soms veel geld kost om een helm te laten spuiten, maar het is dan ook een uniek en persoonlijk kunstwerk waar je jaren mee vooruit kan. Als je zo fanatiek bezig met je sport, wat is er dan leuker om ook een helm te hebben die gespoten is volgens je eigen persoonlijke wensen? Van de kleinste amateur tot de grote professional, het maakt voor mij geen verschil. Iedereen is welkom. Ik geef gewoon bij iedere klus het beste van mezelf."

Voor meer informatie, werken van en interesse over Tjello Creations, kijk op:

www.tjellocreations.com

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS