Karting • Iame X30 Euro Series

Youri Bonte laat vuurwerk zien bij de IAME X30 Junioren in Mariembourg: “Ik wil sowieso een paar podiums halen”

Uitgegeven door Bart • 11 april 2019 09:31 • Print artikel

Voor karter Youri Bonte is het verschil met vorig seizoen groot. Waar de 12-jarige coureur uit Vrouwenpolder in 2018 glansrijk kampioen in de IAME X30 Cadet-klasse werd, moet hij nu vol aan de bak in de IAME X30 Junioren-klasse. Bonte merkt dat het niveau een stuk hoger ligt. Toch past de kartcoureur van OW Karting zich snel aan en leert hij snel getuige zijn mooie prestaties. Bij de tweede race van het seizoen in het GK4-kampioenschap in het Belgische Mariembourg eindigde hij op de tiende, vierde en tweede plaats. Dat was net voldoende voor een verdiende plaats op het podium.

Youri Bonte podium

En het podium is waar Youri het voor doet. “Dit eerste jaar bij de junioren is voor mij een leerjaar, maar ik ga wel proberen om een paar podiums te halen.” In Mariembourg lukte dat en dat stemde Youri wel tevreden. “Alleen in de regen ging het niet zo goed. Ik moest in de eerste race als vierde starten en eindigde als tiende. Ik was te lief, terwijl ik normaal in de regen wel goed kan rijden, maar deze keer ging het niet heel goed.”

De ommekeer kwam zondag met het weer. De baan werd droog en Youri ging sneller en sneller over het circuit van Karting des Fagnes. “De tweede race ging echt heel goed. Ik reed van de tiende naar de vierde positie. De start was nog moeizaam, maar ik kwam er daarna echt goed doorheen. De laatste race ging perfect. Ik moest als zesde starten en ben als tweede geëindigd.”

In de laatste ronde van de laatste race ging het nog bijna mis. “Ik lag lang op de derde plaats en het lukt me om de nummer twee in te halen”, kijkt Youri terug. “Daarna ging ik ook nog voor de winst. Ik zette mijn kart er naast, maar we hadden bijna een crash. Ik kwam iets omhoog, maar kon gelukkig wel verder rijden en ik ben heel tevreden met dit resultaat. Op zo’n moment moet je rustig blijven. Je wilt die ander natuurlijk graag voorbij, maar als het niet lukt, moet je ook weer niet te veel risico nemen en koste wat het kost die ander in willen halen.”

Youri Bonte spectaculair naar podium

Youri geniet van het rijden bij de junioren en de concurrentie die hij tegenkomt na de overstap van de Cadetten naar de Junioren. “Er rijden veel goede coureurs in deze klasse. Ze zijn allemaal heel goed. In deze klasse moet ik echt vechten. Vorig jaar reed ik telkens op P1 en moest ik wel mijn koppie erbij houden en zorgen dat ik niet ingehaald werd. Nu moet ik beide doen, inhalen en verdedigen, maar nog steeds mijn koppie erbij houden. Het is wel leuker om veel inhaalacties te kunnen doen. Soms plan ik een inhaalactie. Dat blijf ik er achter en weet ik al waar ik ga inhalen. Maar als ik een gaatje zie, dan ga ik er ook naast.”

Youri heeft nog geen plannen voor na de junioren-klasse gemaakt. “Als het van papa mag, zou ik graag in de schakelklasse rijden.”

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston en Breezand vakanties.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS