Formule 1

Drievoudig kampioen Youri Bonte kan zijn bekers maar amper vasthouden: "Een heel goed seizoen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 december 2018 18:26

ROOSENDAAL – Hij kon ze maar amper vasthouden, de drie bekers die hij kreeg uitgereikt tijdens de kampioenenhuldiging van de GK4 Kart Series. Drie bekers, het was het ultieme bewijs dat karter Youri Bonte een wel heel succesvol seizoen achter de rug heeft. Het twaalfjarige talent uit Vrouwenpolder werd in de X30 Cadet-klasse kampioen in het GK4-kampioenschap, hij won het Nederlands kampioenschap IAME X30 Cadet en hij won de prestigieuze Wladoil Cup.

Drie bekers voor Youri Bonte met teambaas Ricardo Oude Weernink van OW Karting

“Het was een heel goed seizoen. Heel bijzonder dat ik drie keer eerste ben geworden”, zei Youri in de brasserie van Kart Centre Roosendaal waar de huldiging werd gehouden. “En dat in wat pas mijn tweede jaar als wedstrijdrijder was. Ik had dit echt niet verwacht.”

Maar Youri was nagenoeg onklopbaar. Zo won de rijder van topteam OW Karting in het GK4-kampioenschap maar liefst veertien van de achttien races. En ook in het NK was hij dominant. Dat hij vervolgens ook sterk reed in het IAME X30-kampioenschap zorgde ervoor dat hij de Wlad Oil Cup won, het gecombineerde klassement van het NK en het Benelux-kampioenschap.

Omdat hij na zo’n succesvol seizoen weinig meer te zoeken heeft in de X30 Cadet-klasse promoveert hij volgend seizoen naar de IAME X30 Junioren-categorie. Een pittige overstap, want dat kampioenschap is traditioneel sterk bezet en heeft grote startvelden. Toch maakte hij zich daarover geen enkele zorgen. “Ik moet gewoon dicht bij mezelf blijven en zo goed mogelijk rijden. Ik moet er niet te veel over nadenken en gewoon doen.”

Toch heeft hij voor het GK4-kampioenschap wel een klassering in gedachten. “Ik hoop op een plaats in de top tien.” Om in 2019 zo goed mogelijk voor de dag te kunnen komen, gaat hij zoveel mogelijk trainen. Hij hoopt vooral veel in de regen te kunnen trainen. “Want op dat vlak moet ik echt nog beter worden”, was hij zelfkritisch. “Ik moet ook meer mijn armen, benen en nek trainen. Vooral mijn armen omdat het sturen in een Junior-kart een stuk zwaarder is dan in een Cadet-kart.”

Youri Bonte drie keer op hoogste treetje

Inmiddels heeft hij al twee keer getraind in een Junior-kart en tijdens de KNAF Cup-wedstrijd in Assen heeft hij er zelfs al in geracet. Niet onverdienstelijk bovendien, hij werd er knap zesde. “Dat ondanks dat we de verkeerde tandwielen hadden gestoken in de eerste twee manches. In de derde manche waren die wel goed.” Hij weet dus al heel goed wat hem te wachten staat. “Het is een heel leuke competitie. Ik vind het leuker dan de Cadet-klasse. Je moet meer doen, meer strijden voor je plekje. Dat is moeilijk, maar ik ga er extra op trainen. En ik kan het op zich ook al wel.”

Het zal hoe dan ook moeilijker worden. Dat hij zoveel zal winnen als dit jaar ligt dan ook niet voor de hand. Toch denkt Youri dat hij daarmee geen problemen zal hebben. “Het is een leerjaar voor mij. Als ik niet win, is dat heus niet erg. Je moet het gewoon leuk houden voor jezelf. Dat vind ik niet moeilijk. Ik vind karten sowieso het leukste om te doen!”

Youri Bonte wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Roompot, Jan Kassa, Huijzers grootkeuken techniek, Lamb Weston en Breezand vakanties.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS