Karting • Iame X30 Euro Series

René Lammers zet kroon op seizoen met Nederlands kampioenschap en wint ticket naar WK Le Mans: "Ik ben erg blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 september 2019 12:34 • Print artikel

ZANDVOORT – René Lammers was in de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30 op het circuit in Emmen weer goed op dreef. In de Mini Parilla 60-klasse domineerde elf-jarige karter de races op zaterdag met winst in beide heats en in de finale. Op zondag kon hij zo zijn titel verzilveren. De basis had de zoon van voormalig F1-coureur en 24U van Le Mans winnaar Jan Lammers natuurlijk eerder dit seizoen gelegd met maar liefst vier keer de volle buit van veertig punten in de races voor het NK. Buiten de officiële titel van Nederlands kampioen won de beloftevolle Zandvoorter ook een felbegeerd WK-ticket voor de IAME International Finals in Le Mans. “Ik ben erg blij met het winnen van het Nederlands kampioenschap!”

René Lammers

Lammers begon het beslissende NK-weekend als leider in de stand. De concurrentie lag echter op de loer en de weersomstandigheden waren erg moeilijk met regen en dan weer droog. Toch liet René zien uit welk racehout hij gesneden is. Hij won zeer knap de beide heats en reed magistraal naar de winst in de finale van zaterdag. Ook de zondag startte hij voortvarend met een tweede en eerste plek in de heats en de snelste rondetijd. Vlak voor de finale gingen de hemelsluizen open en moest de afstelling aangepast worden. Het was dan ook een beetje gokken welke spanning in de banden moest en voor welke afstelling van het chassis gekozen moest worden. Een afstelling voor een wat nattere baan of een opdrogende baan. Helaas werd er de verkeerde keuze gemaakt zo bleek achteraf. Bovendien kwam Lammers niet goed weg, terwijl hij van de eerste startrij mocht starten. Zo moest hij als laatste van start. Hij toonde gelijk een goede snelheid en maakte in de eerste paar ronden veel plaatsen goed. Maar met de onjuiste afstelling schoot de Noord-Hollander helaas van de baan door aquaplaning. Voor de eindstand in het kampioenschap maakte die onbedoelde klapper niks meer uit want René eindigde fier bovenaan. De felbegeerde ticket voor het WK in Le Mans is daarmee binnen.

“Ik ben heel tevreden over het weekend”, stelde René na de laatste race. Hij was de nieuwe Nederlands kampioen en dat maakte hem erg blij. “Jammer dat ik in de laatste race van de baan schiet en in de banden beland, maar ook dat hoort bij racen. Je kunt nu eenmaal niet altijd winnen.” Het probleem was volgens het jonge racetalent dat ze voor de verkeerde afstelling had gekozen. “Dus toen het begon te regenen was ik in het nadeel. Karters die wel voor de regenafstelling hadden gekozen lagen allemaal vooraan.”

René Lammers zet kroon op seizoen met Nederlands kampioenschap

De zoon van oud-Formule 1-coureur Jan Lammers had weer genoten in Emmen. Op het korte circuit aan de Pottendijk liet hij het hele weekend zien dat het met de snelheid van de coureur wel goed zit en ook van de zwart-wit geblokte kart ( René rijdt in dezelfde livery als, die van de toenmalige Dome voor de 24U van Le Mans van zijn vader Jan). Dat hij de finale op zaterdag won was een extra bevestiging van zijn talent. “Ik heb dit jaar veel podiums gereden en heb duidelijk stappen gemaakt. Vorig jaar was mijn eerste jaar bij de Mini’s, toen werd ik zevende. Ik heb grote stappen gemaakt en nu ben ik kampioen dus daar ben ik uiteraard heel blij mee.”

Dat Lammers jr dit jaar zo sterk rijdt bij het Nederlands kampioenschap IAME ligt volgens hem ook aan de internationale races die hij gereden heeft. “Ik heb vorig jaar de International Finals gereden in Le Mans, en daarna races in de Euroseries en het WSK. Het niveau is daar echt een paar stapjes hoger en daar leer je enorm veel van.” Die extra ervaring heeft zich dit jaar uitbetaald met een schitterend kampioenschap. Maar lang daarvan genieten zal hij niet doen, René kijkt alweer vooruit naar de volgende races waarin hij met zijn team PdB Racing op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen.

Voor het zo ver is wacht eerst een uitdaging op het circuit in Le Mans waar in oktober het WK wordt gehouden. René hoopt stiekem op een plek in de top tien. “Vorig jaar ben ik in de heats drie keer uitgevallen waardoor ik in de B-finale belandde. Dit jaar hoop ik het een stuk beter te doen. Als alles meezit is een plek in de top tien zeker haalbaar.”

René wil via deze weg graag de volgende personen bedanken: “Mijn vader, moeder, Team PdB, Peter en Nick de Bruijn, mijn opa en oma, tante Ans, mijn monteur Dirk Honig en al mijn sponsoren. Graag wil ik ook speciaal Joël Affolter bedanken, die mij begeleid heeft met de overstap van de 4-takt naar de 2-takt en mij ook heel veel geleerd heeft.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS