Karting • Iame X30 Euro Series

Nathan Ottink toont zijn snelheid op EK X30 Mini: "Ik had niet eerder in Salbris gereden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 1 april 2018 14:14 • Print artikel

SALBRIS - Dat Nathan Ottink ook internationaal bij de top hoort, bewees hij in Frankrijk. De elfjarige karter uit Hengelo Overijssel werd tweede in de Mini-klasse tijdens de eerste ronde van de IAME X30 Euro Series. Een fraai resultaat dat perspectief biedt voor de overige drie EK-rondes.

Nathan Ottink

“Het is wel een goed resultaat”, zei Nathan na afloop. Maar wie goed luisterde hoorde in zijn stem dat hij nog beter had verwacht. Ernaar gevraagd, antwoordde de jonge rijder bevestigend. Dat had alles te maken met zijn resultaat in de finale. Daarin was hij als vierde geëindigd. Dat terwijl hij rondenlang op kop had gereden en met zijn winst in de prefinale had laten zien dat hij kon winnen.

Daarin gestart van P4, maakte hij meteen twee posities goed. Vervolgens was hij met een Spanjaard ervandoor gegaan. Rondenlang bleef Nathan vlak achter zijn medevluchter op de tweede plek rijden en plaatste hij geen aanval. “Dat deed ik expres niet omdat hij anders zou weten waar en hoe ik zou aanvallen. Zo kon ik hem in de laatste ronde nog aardig makkelijk voorbijkomen.”

In de finale merkte hij vervolgens zelf hoe lastig het is om in Salbris op kop te blijven. “Op deze baan had je een slipstream nodig en die heb je niet als je voorop rijdt”, memoreerde hij aan de finale. “Op een gegeven moment werd ik door twee man tegelijk ingehaald. Ze hadden toen ze achter me reden natuurlijk wel een slipstream en ze zaten elkaar op te drukken om me voorbij te komen.”

“Ik heb ze later teruggepakt, maar toen sloot een Spanjaard bij ze aan. Daarna kwamen ze me met z’n drieën voorbij. Ze reden bumper aan bumper dus dan kun je er niet tussen komen. In de laatste twee ronden van de race probeerde ik weer op kop te komen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Ze begonnen me te blokken.”

Niettemin scoorde Nathan dusdanig veel punten dat hij nu tweede staat in het kampioenschap. Knap, zeker ook omdat het niveau van het EK dit jaar hoger ligt dan vorig jaar, zo had de rappe jongeling gezien. Destijds reed hij twee losse races in de Euro Series, dit jaar rijdt hij alle wedstrijden.

Zijn ambitie liegt er niet om: hij wil kampioen worden. Zeker nu hij gezien heeft dat hij bij de top hoort. En dat kwam enigszins als een verrassing. “Ik had het eigenlijk niet verwacht dat ik tweede zou staan. Ik hield rekening met een vierde of vijfde plaats. Ik had een minder goede kwalificatie gehad; ik was zevende geworden. En in de heats daarna werd ik zevende, vierde en vierde.”

Duimpje omhoog voor Nathan Ottink

Maar op het moment dat het moest, stond Nathan er. Knap, aangezien hij in het EK veel tegenstand krijgt en op banen rijdt, die hij nog niet kent. Daar leert hij veel van, concludeerde hij. “Ik had niet eerder in Salbris gereden. En als een ander het op zo’n baan iets beter doet dan jij, dan kun je daarvan leren. Ik heb het afgelopen weekend heel veel geleerd dankzij anderen die er al veel vaker waren geweest.”

Die ervaring hoopt hij tijdens zijn volgende race om te kunnen zetten in een nieuw topresultaat. Dat is de eerste GK4-ronde van het seizoen die over twee weken wordt gehouden op het circuit van Mariembourg in België. Nathan: “Die baan ken ik goed. Daar hoop ik natuurlijk te winnen. Winnen is het enige dat telt!”

Nathan Ottink wordt ondersteund door Jos Kuypers BV, Ots Racing, Het Foodatelier en PdB Racing.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS