Karting • Iame X30 Euro Series

Kris Haanen ijzersterk naar podium in krankzinnige race IAME X30 Euro Series: "Heel erg goed gevoel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 31 juli 2019 18:10 • Print artikel

WACKERSDORF - Dit seizoen debutant in een IAME-kart laat Kris Haanen overtuigend zien hoe getalenteerd hij is. In Wackersdorf knalde de twaalfjarige rijder uit Meterik naar de derde plaats tijdens de derde ronde van de IAME Euro Series. Na jarenlang in Rotax Max-karts te hebben gereden betekende het zijn eerste podiumplaats in IAME Junioren-kampioenschappen. En dat dan ook nog eens in het EK. Het was dan ook een trotse Kris die zijn verhaal deed.

Kris Haanen Junior Wackersdorf

"Ik was heel erg blij, had een heel erg goed gevoel", zei Kris over zijn eerste IAME-podiumplaats. "Er rijden ongeveer vijftig man in het kampioenschap van wie er 25 wel kans hebben op een podiumplaats. In de X30 Junior gebeurt qua racen namelijk zo veel, dat er in een race ook veel positiewisselingen zijn en dat je ook in één klap op een compleet andere plek in de race kan zitten. Er wordt echt keihard gevochten om elke centimeter van de baan."

Dat hij vooraan mee kon strijden, werd al duidelijk tijdens de kwalificatie. Daarin bewees hij over de juiste snelheid te beschikken. "De kwalificatie ging goed. Ik kwam op een goede plek op de baan terecht en daarvandaan had ik een snel rondje gestampt. Daarmee werd ik derde in mijn groep en vijfde overall."

Tijdens de eerste heat moest hij als derde starten. Een inspannende race waarin veel gebeurde. Kris: "Vanaf begin af aan was het veel battelen om positie één en toen ik voor de derde keer naar P2 ging, hield ik ze achter me en sloeg ik een gaatje naar de nog steeds battelende coureurs achter mij. Maar de nummer één had al een gaatje toen ik op P2 kwam en het was net niet genoeg om dat gaatje nog dicht te rijden en hem in te halen. Daardoor werd ik tweede."

Ook in de tweede heat moest de snelle Limburger als derde starten. Na twee rondjes pakte hij de koppositie en sloeg een klein gaatje. "Maar op het eind was ik niet snel genoeg. Het gaatje werd gedicht en ik werd ingehaald met twee rondjes te gaan. Ik wilde meteen terug inhalen omdat er nog maar twee rondjes te gaan waren, maar hij gooide de deur dicht en ik knalde op hem. Ik viel terug naar P5 en verdedigde mijn plek tot de finish. Alleen door die botsing was mijn bumper ingeklikt, dus kreeg ik vijf seconden penalty."

Dat resulteerde in P11, maar met nog een heat te gaan had hij nog alle kans zich een goede uitgangspositie te verschaffen voor de prefinale. Opnieuw gestart van P3 schoof Kirs meteen door naar P2, maar werd weer kort daarna terug ingehaald. "Er was daardoor een klein gaatje naar plek één en twee en ik had ook eigenlijk net niet de snelheid in die heat. Daarna viel ik terug naar P4, maar ik moest meteen terug de nummer drie inhalen, want we zaten met een groepje aan elkaar. Toen werd het stuivertje wisselen en uiteindelijk met veel battelen en mijn plek verdedigen kwam ik als derde over de streep."

Kris had zich als vijfde gekwalificeerd over de heats en dus moest hij als vijfde starten in de prefinale. "Mijn doel was gewoon in de top vijf over de streep komen om een goede startplek te veroveren voor de finale. Er gebeurde erg veel in de prefinale en dankzij een paar kleine racefoutjes werd ik uiteindelijk negende."

Kris Haanen Junior Wackersdorf

Dat betekende voor Kris werk aan de winkel in de finale, want die negende plaats was ook zijn startplek voor de belangrijkste race van het weekeinde. "Tijdens de start vlogen er twee voor mij over elkaar heen en dus kwam ik als zevende de eerste ronde uit. Na een paar rondjes waren drie man een beetje weg van de rest. Vóór mij begonnen ze te battelen en in twee bochten had ik ze alle drie te pakken. Toen lag ik dus vierde. De rijders in de top drie begonnen ook te battelen en daardoor kwam ik met een paar anderen bij hen. Vervolgens viel ik terug naar P6, maar vocht ik me terug naar P3."

"De eerste twee waren een beetje weggereden bij de rest en ik was ook een stukje weggereden bij het groepje achter mij. Ik was een tiende per ronde sneller dan de top twee en zij begonnen met vier rondjes te gaan met elkaar te knokken waardoor ik en drie anderen erbij kwamen. Ik viel terug naar P4, maar voor mij klapten ze op elkaar in een strijd om de tweede plek. Ik moest daardoor op mijn remmen waardoor een andere mij inhaalde. Maar ik was dus wel voorbij die twee die op elkaar klapten. Dus ik ging als derde de laatste ronde in en behield mijn derde plek in de finale."

Kris staat nu zonder puntenaftrek tiende in het kampioenschap, maar met aftrek van het schrapresultaat waarschijnlijk hoger omdat hij in de tweede ronde van het kampioenschap is uitgevallen. Hem wacht nu de laatste ronde van de IAME X30 Euro Serie in Salbris. "Hopelijk kunnen we daar opnieuw het podium halen!"

Kris Haanen bedankt team Coles Racing, Christophe Raymakers mijn monteur, Chris Pauwels mijn kickboks-trainer, Aventus Power (joe) de motortuner, Connor Hall de dataman van ons team en natuurlijk mijn vader, moeder en zus die me altijd ondersteunen op de baan of thuis.

Kris Haanen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:

1. Coles Racing
2. SJT Venlo Europatransport
3. Hendriks Internationaal Bergingsbedrijf
4. Kwekerij Vieverde
5. Deb Sports
6. PL8 design
7. Buro Daad-kracht
8. Dirckx Schilderwerken
9. Kiiwimi Online Marketing
10. Lenssen Advies
11. Logo Products
12. Keurslager Crist Coppens
13. Echte Bakker Gommans
14. High-Tec- Specialty
15. Bert Tacke Dakservice
16. Bouwbedrijf Maas
17. Beton Station Horst
18. G Hoeymakers Horst
19. Hoeben Rietdekkersbedrijf
20. Installatiebedrijf Jeroen Janssen
21. Stucadoorsbedrijf Brouwers
22. Vakgarage Maashorst
23. Smulders Carsystems
24. HS Autoparts
25. Keijsers Tegelwerken
26. Totaaltegel
27. Janssen Metaaltechniek
28. Bruisten Metselwerken
29. Custers Beveiliging
30. AST Heetkamp autoschadeherstel
31. Banden en Wielen Centrum Limburg
32. J.H van Gassel aannemers- en timmerbedrijf
33. Gelato Fresco La Sicillia
34. Kwalitaria Horst

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS