Karting • Iame X30 Euro Series

Karter Bart Ploeg laat zien dat je geen groot team nodig hebt om voorin te kunnen eindigen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 juli 2019 18:21 • Print artikel

SPA – Met alleen zijn vader en moeder als zijn monteur en coach slaagde Bart Ploeg er ook tijdens de derde ronde van de IAME Series Benelux voorin te eindigen tussen alle topteams met hun luxueuze topfaciliteiten. Karter Bart Ploeg moet het vooral van zijn talent hebben en zo eindigde hij zondag knap in de top van het klassement in de X30 Juniorenklasse. De dertienjarige rijder uit Heijningen eindigde bovendien als beste Nederlander en was dan ook tevreden na afloop van de races op het circuit van Spa-Francorchamps.

Karttalent Bart Ploeg beste Nederlander in Benelux Series

“Ik ben blij met dit resultaat”, zei Bart. “Vooral omdat we met z’n drieën tegen alle grote teams moeten rijden. Dan is het zeker knap dat we dit kunnen halen.” Want Bart is tijdens elk raceweekeinde alleen met zijn vader en moeder present. Zijn vader is zijn monteur, zijn moeder begeleidt hem. Alles moeten ze met z’n drieën doen. Waarom hij er dan toch in slaagt steeds voorin te rijden? “Dat weet ik niet echt. Ik heb die snelheid gewoon in me zitten misschien?”

Want de talentvolle Brabander, die dit jaar bezig is aan zijn tweede jaar in de IAME X30 Junioren-klasse, is altijd snel. “Met de trainingen zaten we er nu ook goed vooraan bij. Alleen in de kwalificatie hadden we de verkeerde bandenspanning en werd ik zevende in mijn groep. Dat was wel jammer. We hadden een plek in de top vijf verwacht.”

Gestart vanaf de zevende plaats toonde hij in de eerste heat dat zijn snelheid dik in orde was. Hij eindigde als vijfde. Al dacht Bart dat hij nog verder naar voren had kunnen eindigen, ware het niet dat hij ‘iets te gretig’ was geweest. “Yani Stevenheydens werd net ingehaald en ik wilde meegaan. Ik haalde hem ook wel in, maar hij had meer snelheid buitenom. Ik raakte met mijn voorbumper zijn achterwiel en ging door het gras. Daardoor viel ik terug naar zeven. Daarna ben ik nog teruggereden naar de vijfde plaats.”

Ook in de tweede heat eindigde Bart knap als vijfde. Toch werd hij na de races als zevende geklasseerd vanwege een ingeklikte bumper. Daarvoor kreeg hij drie seconden tijdstraf. “Die klikbumper kwam door een crash van twee rijders voor me. Ik moest hard remmen, maar kon één van hen niet meer ontwijken omdat ik van achteren een beuk kreeg.”

Maar gelukkig was het de finale die telde, en die moest toen nog worden verreden. Daarin haakte Bart al snel aan achter de drie vechtende Britten en een podium leek in het verschiet te liggen. Helaas was het oude chassis door het rijden over de kerbstones ietsje krom getrokken en moest hij het tempo wat laten zakken. Daardoor finishte de snelle jongeling als vijfde en daarmee was hij de beste Nederlander in het sterke internationale veld. De talentvolle snelheidsduivel had het gevoel dat zelfs een podiumplaats erin had gezeten. “We hadden misgegokt met de bandenspanning. We zaten net wat te laag aan het begin van de race en wat te hoog aan het einde. Maar het is nog steeds wel knap dat ik vijfde ben geworden.”

Karttalent Bart Ploeg beste Nederlander in Benelux Series


Hij blikte dan ook voldaan terug op de races in Spa. “Het was een geslaagd weekend, gewoon goed. In het kampioenschap zit er nog een mooie plaats in de top drie in. We hebben nog twee races te gaan en als ik ze allebei win kan ik zelfs nog kampioen worden. Maar ik wil sowieso op het podium eindigen.” Dat zit erin, want Bart staat nu op de derde plaats. “Ik rijd ook veel sterker dan vorig jaar. Toen hebben we veel teleurstellende races gehad, maar kwamen we er wel steeds sterker uit. Nu heb ik een nieuwe kart en zit ik dichter bij de top. Dat geeft een goed gevoel.”

Barts volgende race is de derde ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30. Die wordt in het weekeinde van 20 en 21 juli gehouden op het circuit van Genk. Ook in België. “Ik hoop dat ik daar in de top vijf kan finishen. Een podiumplaats kan ook, maar dan moet ook alles kloppen. We gaan het zien!”

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Truck- en Trailerservice Klundert. Bart zoekt nog wel support voor zijn internationale campagne.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS