Karting • GK4 Kartseries

Bart Ploeg laat er geen twijfel over bestaan in Venray na klinkende zege: "Een leuke baan om op te rijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 juni 2019 01:23 • Print artikel

VENRAY - Karter Bart Ploeg had een uitermate succesvol weekeinde op het circuit van Venray tijdens de tweede ronde van het Nederlands kampioenschap IAME X30. De dertienjarige rijder uit Heijningen won zondag de kwalificatie, de heats én de finale. Ook reed hij in de Junioren-klasse de snelste ronde van het weekeinde.

Talent Bart Ploeg wint NK in Venray

“Eindelijk”, begroette Bart met enige opluchting zijn eclatante succes op het circuit in het zonovergoten Venray. “Want gisteren ging het niet echt goed in de finale.” Wat was er gebeurd? Na drie herstarts en een rode vlag wilde zijn motor zaterdag bij de definitieve herstart plots niet meer: ontsteking kapot. Dat betekende een uitvalbeurt en dus had hij een dag later wat goed te zetten.

Want dat hij snel was, dat had hij in de kwalificatie (tweede) en in de heats (tweede en eerste) op zaterdag al laten zien. Op zondag liet hij dat opnieuw zien, alleen dan nog een stuk beter. Dominant, dat was hij. Of zoals Bart het zei: “Het ging best wel goed.” Hij maakte zijn motortuner [GRICE] een compliment. “Die waren heel goed afgesteld. We hadden de beste motoren van het veld.” Dat demonstreerde hij niet alleen door zijn overwinningen maar ook door de snelste rondetijd van het weekeinde. “Zo heb ik mooi kunnen winnen. Het was ook een leuke baan om op te rijden. Wel was die wat zanderig. Daardoor gingen de tandwielen er snel doorheen.”

Bart Ploeg wint NK in Venray

Natuurlijk valt of staat een goed resultaat in het karten bij het materiaal waarmee de rijder racet, maar de rijder zelf moet heel wat in huis hebben om daadwerkelijk die toppositie uit het vuur te slepen. Welnu, dat was wel aan Bart besteed. Hij liet afgelopen weekeinde overduidelijk zien te profiteren van de ervaring en kennis die hij dit seizoen opdoet in de IAME Euro Series, het Europees kampioenschap voor IAME-rijders. “Die wedstrijden zijn echt heel moeilijk”, zei hij. “De kwalificatie is al heel moeilijk omdat iedereen zo dicht bij elkaar in de buurt zit. Dat vind ik leuker. De races zijn er ook heel mooi omdat er heel veel competitie is. Er doen veel grote buitenlandse teams aan mee.”

Hij leert er veel van, stelde Bart. “Zoals inhalen en kwalificeren. Ook wordt er heel sportief gereden.” Toch is dat niet het enige dat zijn ongekende dominantie in Venray verklaarde. Sinds enige tijd doet Bart aan kickboksen. Twee keer in de week twee uur, als training voor het karten. “Ik kan me daardoor beter concentreren tijdens races en ik heb nu ook een betere conditie. Dat merk ik echt als ik in de kart zit. En als ik uit de kart kom ben ik ook minder moe. Laat de volgende race dus maar komen!”

Bart Ploeg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Truck- en Trailerservice Klundert.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS