Karting • Iame X30 Euro Series

Joey van Splunteren kijkt terug naar IAME X30 Finals in Le Mans: ‘Jammer genoeg geen prijs’

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 oktober 2018 06:43 • Print artikel

Het waren voor Joey van Splunteren twee erg drukke en bewogen weken. Begin deze maand reed de Zaandijker nog in de Supercar Challenge in Spa, met veel succes, en afgelopen weekend deed hij mee aan de IAME X30 International Finals in Le Mans. In de beslissende finale reed hij zelfs aan kop met een peloton Engelsen hijgend in zijn nek. Helaas werd hij in een spannende eindfase van de baan geduwd en waren zijn kansen in rook opgegaan.

Joey van Splunteren IAME X30 Finals


Van Splunteren reed het hele weekend sterk en begon de finale als derde, maar in de race zat hij als één van de kanshebbers in de kopgroep. De Zaandijker keek terug op zijn finalerace: "Het was een hele spannende wedstrijd. Het ging ook heel erg goed bij mij. Ik reed de hele tijd mee voorin", vertelde hij tegen RaceXpress, dat ook in Le Mans was. Het ging alleen fout voor Joey: hij had een hele groep Britten achter zich die hem probeerden uit te schakelen: "Toen ik voorop reed, probeerde iemand een actie te maken terwijl dat niet kon. Hij vloog over mijn kart heen en ik viel helemaal terug. Het is erg teleurstellend om zonder prijs naar huis te gaan." Van Splunteren eindigde uiteindelijk als twintigste, een resultaat dat veel minder was dan hij verdiende.

Ook keek van Splunteren terug naar de prestatie van teamgenoot Niels Koolen, die strandde in de B-finale: "Niels was het hele weekend snel, maar hij zat nog wat te slapen in zijn eerste drie races en bij dit kampioenschap moet je er vanaf het begin goed bij zitten. De rest van de heats reed hij voorin mee en hij finishte constant in de top 10. Zijn snelheid was goed, bijna net zo goed als die van mij, maar toch moest hij in de B-finale rijden. Hij moest veel risico nemen en dat deed hij ook, maar het pakte niet goed uit." Koolen viel uiteindelijk uit.

Twee weken voor het IAME-kampioenschap nam Van Splunteren deel aan de Supercar Challenge in Spa-Francorchamps, waar hij, samen met Spirit Racing, wel veel succes had: "Spa was een goed weekend voor me. We waren de snelste in de kwalificatie en konden dat omzetten in een overwinning in race 1. Rob Nieman (teamgenoot van Van Splunteren, red.) reed een goede stint en kon het vervolgens afmaken. In race 2 leek ik ook te kunnen winnen, maar ik kreeg een probleem met de brandstofpomp. In het begin kon ik dat nog wel controleren, maar met nog acht minuten te gaan werd het probleem te groot, waardoor ik genoegen moest nemen met P2."

Van Splunteren heeft dus de goede vorm te pakken en die gaat hij proberen mee te nemen naar de Hankook Finaledagen van de Supercar Challenge op Zandvoort. Omdat Van Splunteren alleen op Spa heeft meegedaan, kan hij niet meedingen om de titel, maar teamgenoot Rob Nieman maakt nog wel een kans op het kampioenschap bij de Sport-klasse.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS