Karting • Iame X30 Euro Series

Joey van Splunteren en Niels Koolen klaar voor Wintercup X30 in Valencia: "Goed gemotiveerd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 februari 2019 22:05 • Print artikel

Joey van Splunteren en Niels Koolen staan aan de vooravond van een druk seizoen. De beide karters doen het komende weekend mee aan de Wintercup van de IAME X30 van RGMMC, die gehouden wordt op het International Kartodromo Lucas Guerrero in Chiva nabij Valencia. Om in het ritme te komen deed Koolen de afgelopen periode al mee aan een aantal races in Spanje en dat deed hij op sublieme wijze. De zeventienjarige karter uit Vorden werd derde in de IAME X30 Senioren-klasse tijdens de Spaanse Winter Cup in Valencia. Een week later werd de rijder van Evolution bovendien tweede tijdens een clubwedstrijd op de Spaanse baan.

Niels Koolen

In beide wedstrijden waren de startvelden met veertig rijders groot en was het niveau hoog. Dat Niels direct zo sterk voor de dag kwam, zegt wat over zijn huidige vorm én over zijn mogelijkheden voor het komende seizoen. "Ik ben tevreden hoe het verlopen is. Deze races waren een goede training voor mij om te kijken waar ik sta. Dat ik een podium haal geeft vertrouwen", verklaarde Koolen.

Zijn coach en monteur Joey van Splunteren was niet eens echt verbaasd over het ijzersterke optreden van Niels. “Hij is goed gemotiveerd, hij heeft vertrouwen in het team en heeft het goed voor elkaar”, aldus Joey. “Dat was vorig jaar ook al zo, maar nu valt alles op zijn plek. Het is natuurlijk nog maar het begin, maar hij heeft alvast goede zaken gedaan. Hij vindt het geweldig, je ziet hem glunderen. Dat is gewoon mooi. Het doet hem wel wat.”

Volgens Joey heeft Niels zich in de afgelopen twee jaar in razend tempo ontwikkeld. “Hij is gewoon ontiegelijk goed geworden. Hij is altijd snel. Ook in het racen zelf heeft hij zich heel veel verbeterd. Hij is een complete rijder geworden. Het talent dat hij heeft komt er nu uit. Hij kan nu ook veel beter overbrengen wat er aan de afstelling van de kart moet worden veranderd. En als je hem een instructie geeft dan voert hij die meteen uit. Hij hoeft er niet eens over na te denken.”

Tijdens de Winter Cup-race had Niels nog een wat mindere start van het weekeinde. Joey: “De kwalificatie en de heats gingen wat minder, maar in de finale switchte hij alles om en reed hij enorm sterk, van P16 naar de derde plek.

Een week later was hij tijdens de clubwedstrijd op dezelfde baan het hele weekeinde heel sterk. Hoewel het een clubwedstrijd betrof, was die toch enorm sterk bezet omdat die als voorbereiding werd beschouwd op de Winter Cup van EK-organisator RGMMC.

Tijdens de tweede race reed hij van elf naar vier, maar door een crash buiten zijn schuld om finishte hij als achtste. In de finale reed hij vervolgens van acht naar twee. “Hij had de race wel kunnen winnen, maar het risico om de nummer één nog te pakken was te groot. In de laatste zes ronden reed hij op 0.1 seconde achterstand. De jongen aan kop hield de deur ook wel erg goed dicht. Dan wordt het moeilijk. Maar voor Niels was het sowieso een topweekend!”

Joey van Splunteren en Niels Koolen

Nu maken Joey en Niels zich op voor de grote internationale meeting van de IAME X30 Wintercup van dit weekend. "We hebben er zin in en we gaan ons best doen. De voorbereidingen zijn goed geweest", aldus Koolen. Zowel Niels als Joey starten in de IAME X30 Senioren, waarin zo'n 90 karters uitkomen. Er is maar plaats voor 34 rijders in de finale, zodat de twee Nederlanders de komende dagen aan de bak kunnen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS