Karting • Iame X30 Euro Series

Joey van Splunteren en Niels Koolen maken zich op voor het WK IAME X30 in Le Mans, Frankrijk

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 september 2018 09:53 • Print artikel

Joey van Splunteren en Niels Koolen maken zich op voor de knaller van 2018! De beide rijders, die uitkomen voor het Engelse team Evolution Racing, hebben hun vizier gericht op het WK X30 in Le Mans, Frankrijk. De 'Grande finale' wordt van 7 tot en met 14 oktober gehouden en de twee teamgenoten gaan zich meten de wereldtop. Meer dan 400 rijders uit 30 verschillende landen zijn er die week in Le Mans, waarvan er bij de IAME X30 senioren maar liefst 144 inschrijvingen zijn.

Joey van Splunteren en Niels Koolen

Joey, die dit seizoen al vele ereprijzen in de wacht sleepte, wil zijn mooie jaar met nog een hoofdprijs afsluiten. Het WK in Le Mans, dat half oktober wordt gehouden, moet het hoogtepunt van het seizoen worden voor Van Splunteren. “De top 5 moet mogelijk zijn, maar het is een lange week en er mag helemaal niks tegen zitten.” Teamgenoot Niels Koolen deed vorig jaar mee, maar wist zich toen niet te plaatsen voor de finale, maar wil dat de komende editie wel realiseren. “Ik heb veel geleerd dit jaar en met de ervaring van Le Mans in 2017, hoop ik mij wel te plaatsen in de finale en dan is alles mogelijk!”

De voorbereidingen op de race in Le Mans, waar de beste coureurs en kampioenen uit meer dan dertig landen het tegen elkaar opnemen, is ruimschoots begonnen. “We hebben er al getest en dat zag er goed uit! Maar het zegt niets”, laat Van Splunteren optekenen. “De meeste teams trainen er en hebben data van de voorgaande jaren. Het wordt een pittig weekje. We trainen al op zaterdag en zondag. Dan zijn op maandag, dinsdag en woensdag de officiële trainingen en de kwalificatie. Dan volgen op donderdag, vrijdag en zaterdag zeven of acht heats en gaan de beste 34 coureurs naar de finalerace op zondag.”
In een veld van 144 rijders kan een minder resultaat in één van de heat funest zijn. “Een crash of een slecht resultaat kan er voor zorgen dat je buiten de top 34 belandt. Alle resultaten worden bij elkaar opgeteld en als je een slechte score neerzet, wordt het heel lastig. Het is sowieso een harde strijd. Die Fransen gaan natuurlijk allemaal voor een plaats in de finale”, weet Joey.

Van Splunteren kent al een super seizoen, maar een goed resultaat in het Franse Le Mans zou de kers op de taart zijn. Joey won dit seizoen de International Open op het kartcircuit Karting des Fagnes in Mariembourg en greep de titel in het Benelux kampioenschap. Bovendien eindigde de Zaandijker op de tweede plaats in het Europees kampioenschap en werd hij onlangs bij de KNAF Cup vice-kampioen in het NK.

Joey van Splunteren en Niels Koolen

Joey kijkt nog even terug op het NK in Assen. Samen met teamgenoot Niels Koolen eindigden Joey en Niels respectievelijk als tweede en derde in de eindstand van het NK. Op de vernieuwde baan in Assen, naast het beroemde TT-circuit, zat de snelheid er in de trainingen goed in. “In de kwalificatie had ik wat last van verkeer en reed ik de vierde tijd”, blikte Van Splunteren terug. “In beide heats werd ik er half af gereden en moest ik een inhaalrace rijden. In de eerste heat reed ik vanaf buiten de top tien naar P3 en in de tweede heat klom ik van de zestiende naar de vijfde plaats.” Joey, rijdend op het nieuwe kartmerk: Kart Republic, startte door zijn derde en vijfde plaats in de finalerace vanaf P4. Tot twee keer toe moest er een herstart komen. “Dat was niet ideaal, omdat ik op de limiet zat wat betreft de benzine.” Bij de start was er een klein tikje met teamgenoot Niels Koolen, die ook nog het podium kon halen. “Vierde starten is hier niet ideaal. Je zit aan de buitenkant en de eerste drie bochten gaan rechtsaf.” De twee teamgenoten raakten elkaar in de finale niet uit het oog. “In 17 ronden maakte Niels maar één klein foutje. Hij heeft de hele race knap gereden en ik had moeite om hem te volgen”, aldus Joey. In de laatste ronde zette de jonge Koolen de deur open voor Van Splunteren, maar die nam geen risico. “Ik had wel gekeken of het Joey was. Anders had ik de deur ook dicht gegooid”, grapte Niels. Met zijn mooie derde plaats in het Nederlands kampioenschap laat Niels zien dat het jonge talent een mooie leercurve als heeft ondergaan onder de hoede van zijn ervaren teamgenoot en coach Joey.

De tweede en derde plaats in het NK, betekende een goede warming-up voor de ‘grande finale’ in het Franse Le Mans. Niels reed in 2017 in Le Mans, Het wordt zijn tweede deelname aan het WK. Van Splunteren nam twee keer eerder deel aan het WK op het Franse kartcircuit, dat overigens naast de beroemde baan van La Sarthe ligt, waar de 24U van Le Mans wordt gehouden. “De eerste keer is lang geleden en had de motortuner het niet goed voor elkaar. De tweede keer was in 2016. In de finale werd ik er in de finale af gereden toen ik op de derde plaats lag. Als je eenmaal achteraan ligt, kun je het wel vergeten. Maar als ik deze binnen haal, is het een super goed jaar.” Drie maal is scheepsrecht zou je zeggen...

Joey van Splunteren en Niels Koolen bedanken via deze weg het team Evolution Racing en sponsor SuperB.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS