Karting • Iame X30 Euro Series

Belg Yani Stevenheydens vice-kampioen in NK en kijkt extra uit naar WK IAME Le Mans: “Bekroning van mijn seizoen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 september 2019 07:58 • Print artikel

EMMEN – Yani Stevenheydens zette op het circuit in Emmen afgelopen weekeinde de kers op zijn taart. Met een tweede en een derde plaats in de finales van het Nederlands kampioenschap IAME X30 verzekerde de 13-jarige karter uit Tisselt zich van de tweede plaats in het eindklassement bij de Junioren. En dus pakte hij een ticket voor het WK IAME in Le Mans. Dat hij een paar punten tekortkwam voor de eerste plaats in het eindklassement kon het goede gevoel bij de Belgische racebelofte niet wegnemen. “Ik heb een goed seizoen gedraaid, ik ben zeer tevreden met de progressie die ik heb geboekt.”

Yani Stevenheydens

Het was een lastig raceweekend geweest op het kartcircuit aan de Pottendijk in Emmen, vertelde de sympathieke karter uit Tisselt na de laatste race. “Door de wisselende weersomstandigheden was het lastig om de goede set-up te vinden. De heats vielen voor mij daardoor een beetje tegen, maar dat heb ik met mijn races in beide finales gelukkig redelijk goed gemaakt.” De eerste finalerace op zaterdag reed Yani met slicks in de regen waardoor het een moeilijke race werd voor hem. “Ik heb mezelf van de zesde plaats opgewerkt naar de derde plaats, dus daar was ik nog best tevreden over.”

Ook bij de finalerace op zondag was Yani weer vooraan te vinden. “Ik lag de eerste rondes voorop en had een gaatje van drie à vier seconden, maar toen maakte ik een fout waardoor ik spinde en terugviel naar plek twee. Gelukkig wist ik die plek vast te houden, maar dat ging niet vanzelf. Het was een echt lastige race onder moeilijke omstandigheden. Het was vechten voor je plekje.”

Met zijn tweede plaats in het eindklassement van het NK verzekert Stevenheydens zich van deelname aan het WK van 16 tot en met 19 oktober op het circuit van Le Mans in Frankrijk. “Ik had al een ticket binnengehaald bij de Benelux Series, dus nu heb ik er twee.” Toch is de karter van EGP Racing blij met dit nieuwe ticket. “Het geeft aan dat ik een goed seizoen draai en dat ik veel vooraan te vinden ben in de races. Dat is natuurlijk alleen maar mooi.”

Door een gebroken pols kon Yani vorig jaar niet deelnemen aan het WK in Frankrijk en dus kijkt hij er dit jaar extra naar uit. “Het WK is het hoogtepunt van het jaar. Ik baalde vorig jaar enorm dat ik niet kon gaan. Nu, dit jaar, wil ik daarom extra genieten en knallen in Le Mans.” De snelle Belg reist in oktober in ieder geval met een flinke dosis vertrouwen af naar het WK. “Ik heb dit seizoen duidelijk weer stappen gezet. Na een moeizaam begin heb ik de afgelopen races in Venray en Genk telkens podium gereden, net als hier in Emmen. Dat geeft vertrouwen.”

Yani Stevenheydens

Wat de Belgische piloot ook helpt, is dat hij samen met zijn team EGP Racing al een week heeft getraind op het circuit in Le Mans. Yani hoopt dat hij ergens in de aankomende weken nog een weekeinde op de Franse piste kan trainen. “Ik vind het een fantastisch circuit om op te rijden. Je kunt echt voluit gaan en daar houd ik wel van. Ik heb dan ook heel veel zin in het WK.”

Yani Stevenheydens bedankt zijn team EGP Racing en zijn vader die voor hem sleutelt. Om zijn sport zo goed mogelijk te kunnen uitoefenen, is hij op zoek naar sponsoren. Hij wil graag meer internationale wedstrijden racen en zo meer ervaring opdoen, maar daar is ook extra budget voor nodig. Geïnteresseerden kunnen contact zoeken via Facebook op Yani Stevenheydens - Official Fanpage.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS