Karting • GK4 Kartseries

Piepjonge karter Mark de Bruijn toont zich nu al voorin in IAME Benelux Series: "In de trainingen was ik al snel"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 juli 2019 08:37 • Print artikel

SPA – Hoewel hij met zijn acht jaar één van de allerjongsten is in de IAME X30 Mini Parilla-klasse, liet karter Mark de Bruijn in Spa-Francorchamps nu al zien één van de snelsten te zijn. De talentvolle rijder uit Oosterhout denderde in de Belgische Ardennen naar de vijfde plaats in de finale tijdens de derde ronde van de IAME Series Benelux.

Mark de Bruijn op Spa Francorchamps

Wat zijn prestatie nog aansprekender maakte, was dat hij de tweede Nederlander was in het sterk bezette Benelux-kampioenschap. Mark was dan ook terecht blij met zijn opvallende prestatie op het circuit van Spa. “Het is heel fijn gegaan”, zei hij zondag na afloop van de finale. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat ik met de top meekon. Maar in de trainingen was ik al snel.”

Bovendien is het circuit van Spa een circuit dat hem ligt. “Ik ga hier altijd het beste. Waarom dat is, weet ik niet zo goed. Ik ben hier gewoon snel. En het is leuk dat het Formule 1-circuit ernaast ligt.” Toch was er ook een andere verklaring voor zijn sublieme optreden in België: hij is minder zenuwachtig tijdens races dan voorheen. Het zorgt ervoor dat hij rustiger blijft en beter geconcentreerd zijn wedstrijden rijdt. “Ik ben ook meer ontspannen tijdens de start. Ik heb daar veel op getraind met mijn trainer Yannick Dieters. Van hem heb ik ook geleerd later te remmen, rustiger in te sturen en de goede racelijnen te rijden.”

Dat Mark op zo’n jonge leeftijd al fanatiek aan karten doet, komt door zijn vader. Die nam hem op een dag mee naar de kartbaan om samen in een zogenaamde duokart te gaan rijden. “Daarna wilde ik meteen nog een keer”, herinnerde Mark zich. “Ik vond het heel leuk. Vooral de snelheid.” Later ging hij met zijn vader naar de indoorkartbaan van Hezemans in Eindhoven waar hij acht minuten lang zelfstandig mocht rijden. “Ik vond het nog steeds heel leuk. Ik wilde meteen nog een keer, maar dat kon toen jammer genoeg niet.”

Mark de Bruijn op Spa Francorchamps

Fanatiek als hij was, ging Mark al gauw trainen op indoorbanen. Maar na een tijdje vond de jonge Brabander dat niet leuk genoeg meer. “Ik wilde meer uitdaging. We zijn toen het team SLC van Randy Nauwelaers tegengekomen en toen ben ik wedstrijden gaan rijden.”

Eigenlijk was Mark met zijn zes jaar toen nog te jong, maar hij kreeg dispensatie om in het GK4-kampioenschap mee te doen. Zodoende reed hij in 2017 in een Honda Cadet-kart al wedstrijden. Zijn eerste race was op het circuit van Mariembourg in Zuid-België. “Ik reed toen nog wel een beetje achteraan, maar ik vond het heel leuk en spannend.”

Later in het seizoen liet hij al iets van zijn talent zien door tijdens de GK4-ronde in Spa te finishen als derde rookie. Vorig jaar stapte hij over naar de Mini Parilla-klasse. “Ik wilde graag sneller”, luidde zijn weinig verrassende verklaring. Sindsdien gaat het hard met Mark. Hij krijgt uitstekende begeleiding van Randy en Yannick en inmiddels hoort hij dus bij de betere rijders in het Benelux-kampioenschap. Het zegt iets over zijn ontwikkeling als rijder.

De volgende ronde van het Benelux-kampioenschap wordt gehouden op het circuit van Genk. Voor Mark inmiddels bekend terrein. “Dat vind ik ook een leuke baan”, zei hij enthousiast. “Ik ben benieuwd of het daar weer net zo goed gaat als in Spa!”

Mark de Bruijn bedankt zijn ouders voor alle steun die hij krijgt om zijn sport zo goed mogelijk te beoefenen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS