Autosport Internationiaal Singleseaters • Formule E

Racen in de toekomst? Wordt de nieuwe Formule E een soort van 'Mario Kart'?

Uitgegeven door Wim Boekel • 29 mei 2018 07:51 • Print artikel

Er zijn meer details onthuld over het ‘Mario Kart’-raceformat die de Formule E vanaf het seizoen 2018/19 wil gaan invoeren. Het plan heeft de naam ‘Hyperboost’ meegekregen. Het systeem wordt geëvalueerd, want men wil het strategie-element in het kampioenschap behouden wanneer men overstapt op de Formula E Gen2-auto’s en de wissel van auto verdwijnt.

Formula E

Het hyperboost-systeem, dat straks een andere naam moet gaan krijgen, is gepresenteerd aan de FE. Er moeten aan het plan nog verdere veranderingen en verfijningen uitgevoerd gaan worden, voordat het systeem in werking gaat treden meldt het Engelse Autosport. Formule E CEO Aljeandro Agag kon de details nog niet bevestigen, maar beschreef het systeem wel ‘als een Mario Bros, wanneer ze een kleine ster krijgen en sneller gaan’.

De eerste voorstellen die nog goed gekeurd moeten worden door de FIA, geven aan dat de coureur over een bepaalde zone rijdt, welke duidelijk is aangegeven door een lijn van ongeveer 10 meter, waar de coureur in staat is om de power-modus te gebruiken. De locatie wijzig per circuit, waar door middel van digitale schermen de zone wordt aangegeven aan de fans.

Het is de bedoeling dat de hyperboost slechts 2 ronden beschikbaar komen en niet tijdens de laatste 2 ronden. Coureurs moeten een knop in de auto omzetten om de hyperboost op te pakken voordat ze de zone ingaan. Wanneer ze door de zone van de hyperboost rijden, krijgen ze rond de 4 minuten een vermogensoutput die van 200 kW naar 250 kW gaat. Daarmee moet de rondetijd met ongeveer 1 seconde naar beneden gaan. Het systeem moet dan verplicht 2 keer per race gebruikt worden.

De hyperboost moet ook in de TV-beelden en de LED-lichten op de auto geïntegreerd worden. Op de Gen2-auto moet dan lichten op de Halo rood gaan knipperen. De lichten worden groen als de coureur de fanboost aanzet. Daarmee komt er 100kJ boven op de hyperboost.

De hyperboost is een van de onderdelen om de sport populairder te krijgen bij de jongere fans. De FIA wilde tegenover het Engelse magazine overigens niet regeren op voorstellen omtrent het raceformat. Zij zeggen dat het slechts besproken wordt tijdens de volgend World Moto Sport Council.

Technische specificaties: nieuwe Gen2 Formule E-auto inclusief controversiële Halo + FOTO'S

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS