Formule 1

Toto Wolff: 'Zoons van rijke vaders in de Formule 1 kampen met oneerlijk stigma'

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 oktober 2020 08:13 • Print artikel

PORTIMAO - Mercedes Formule 1-teambaas Toto Wolff is van mening dat Lance Stroll lijdt aan een oneerlijk stigma door zijn achtergrond als rijkeluiszoontje. Ook nam de Oostenrijker van Mercedes het op voor Nicholas Latifi en Nikita Mazepin.

Toto Wolff Mercedes Grand Prix F1


Stroll maakte zijn F1-debuut in 2017 toen hij zich bij Williams aansloot, voordat hij in 2019 naar Racing Point verhuisde nadat zijn vader het toenmalige Force India had gekocht, medio 2018.

De huidige Williams-coureur Latifi is bezig aan zijn eerste F1-seizoen, terwijl Formule 2-winnaar Nikita Mazepin naar verwachting volgend jaar met Haas zal debuteren in de F1.

De vaders Stroll, Latifi en Mazepin zijn zeer rijke zakenlui die de respectievelijke racecarrière van hun zonen tot nu toe hebben gefinancierd. Wolff, wiens Mercedes-team in het verleden Latifi en Mazepin testte, is van mening dat de welgestelde afkomst ervoor zorgt dat de coureurs te schande worden gemaakt, zelfs als hun resultaten hun kansen ondersteunen.

"Laten we eens kijken naar Lance", zei hij. "En ik ben niet bevooroordeeld omdat ik het ermee eens ben, de Formule 1 zou een meritocratie moeten zijn. Hij won het Italiaanse F4-kampioenschap, won het Europese F3-kampioenschap, stond twee keer op het podium, en kwalificeerde zich op de eerste rij in Monza in de regen."

"Ik denk niet dat we niet kunnen zeggen dat hij hier niet op basis van verdienste is omdat zijn vader een miljardair is, toch? Ik denk dat hij lijdt onder dat stigma. Dat is gewoon niet goed. Hij kan er niets aan doen dat zijn vader erg succesvol is. Ik denk dat het nog indrukwekkender is dat een kind met die omgeving één van de meest competitieve sporten ter wereld kiest. Wat mij betreft is er geen discussie."

Williams-rookie Latifi maakte dit jaar zijn F1-debuut op 24-jarige leeftijd nadat hij veel later dan de meeste huidige coureurs was begonnen met racen. Hij promoveerde naar de Formule 1 na vier seizoenen in de F2, waarin hij vijf races won, met als hoogtepunt de runner-up-positie in het kampioenschap vorig jaar. Dit seizoen is hij tot nu toe bij elke race door Mercedes-protegé George Russell verslagen.

Mazepin, slechts 21 jaar oud maar veel ervaring met F1-tests, staat momenteel op de zesde plaats in zijn tweede F2-seizoen, maar hij strijdt voor de derde plaats in het kampioenschap. "Met Nicholas heeft hij races gewonnen in de F2", zei Wolff. "En we hebben nog niet goed gezien wat hij kan in de F1, het is zijn eerste seizoen.

"Ik herinner me niet eens jongens die de F1 gehaald hebben zonder zelfs maar te hebben gewonnen in een juniorserie. En voor wat betreft volgend jaar: laten we Nick of Nikita niet in diskrediet brengen voordat we ze goed en wel in de Formule 1 gezien hebben. Ik denk dat Nikita nu een regelmatige koploper is in het F2 seizoen. Hij won een aantal races en streed voor nog een aantal race-overwinningen."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS