Formule 1

Stoffel Vandoorne vervangt Jenson Button en debuteert in de 24 Uur van Le Mans: "Ik ben blij om..."

Uitgegeven door Wim Boekel • 19 april 2019 16:20 • Print artikel

Stoffel Vandoorne debuteert tijdens de komende 24 Uur van Le Mans. De Belg vervangt Jenson Button bij het team van SMP Racing. De voormalig wereldkampioen Formule 1 is vanwege familie-verplichtingen afwezig bij de endurance-klassieker in Le Mans.

Stoffel Vandoorne
De Britse coureur ging ook al niet starten tijdens de 6 uur van Spa, omdat hij hetzelfde weekend in de Super GT in Fuji Japan moet rijden. Daardoor krijgen Vitaly Petrov en Mikhail Aleshin nu Vandoorne als teamgenoot in de BR Engineering BR1. AER. De Belg rijdt op dit moment in de Formule E, nadat hij bij het F1-team van McLaren moest vertrekken.

"Ik besloot om me voor de 24 uur van Le Mans uit het WEC terug te trekken”, reageerde Button. “Ik genoot echt van het rijden voor SMP Racing en was blij om op het podium te staan met het team. Maar nu heb ik besloten om meer tijd thuis door te brengen met mijn verloofde, gedurende haar zwangerschap in plaats van twee weekenden in Le Mans. De beslissing is voor mij veel makkelijker geworden, omdat ik op het moment het gevoel heb dat Toyota onverslaanbaar is.”

Vandoorne neemt ook de plek van Brendon Hartley in de Russische auto. De Kiwi verving Button tijdens de 1.000 Mijl van Sebring, vanwege verplichtingen van de Brit in het Super GT en hij stond ook als vervanger voor de 6 uur van Spa. Voor Vandoorne is het straks in België de eerste keer racen met een sportscar, sinds hij met de McLaren MP4-12C GT3 in 2013 in Baku reed. Voor de Belgische coureur is het een hernieuwde kennismaking met ART, die de operatie voor SMP Racing aanstuurt. De 27-jarige reed in de GP2 voor het Franse bedrijf.

“Ik ben blij om me bij SMP Racing te voegen en te rijden met de BR1 prototype met het nummer 11 tijdens mij thuisrace in Spa-Francorchamps en tijdens de legendarische 24 uur van Le Mans”, aldus Vandoorne. “De LMP1-auto’s vragen echt veel en de prestaties liggen dicht bij de Formule 1. Ik heb de kans om me opnieuw bij ART Grand Prix te voegen en veel mensen te zien waarmee ik tijdens mijn succesvolle campagne in de GP2 heb gewerkt. Het is ook fantastisch om samen met ervaren coureurs als Vitaly Petrov en Mikhail Aleshin te werken. Mijn doel is om aan de prestaties van het team bij te dragen en samen te werken met alle coureurs om de BR1-prototype te ontwikkelen en om een goede impressie achter te laten.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS