Formule 1

SPECIAL - Geen deal met Red Bull, wat wordt de volgende stap van Porsche om in de Formule 1 te komen?

Uitgegeven door Peter Vader • 20 september 2022 17:02 • Print artikel

Afgelopen maanden waren we getuige van onderhandelingen op het hoogste niveau tussen Red Bull en Porsche over een samenwerking. Maar Red Bull gooide de Porsche-plannen in de prullenbak, waardoor er een droompartnerschap in het niets verdween. Dus nu de Formule 1 op weg is naar de nieuwe regelgeving van 2026, is het de grote vraag voor Porsche, wat nu? Red Bull en Porsche zouden een 10-jarig F1-partnerschap overeenkomen. De sportwagenfabrikant uit Stuttgart zou het nieuwe motorprogramma van het Oostenrijks-Britse team overnemen en een belang van 50% in het raceteam kopen. Dit had moeten worden bevestigd tijdens de Oostenrijkse Grand Prix van afgelopen juli. Maar dat gebeurde niet want de FIA stelde de formulering van de 2026-regelgeving voor de aandrijfeenheid uit, die Porsche als eis stelde voordat ze besloten om deel te gaan nemen. In plaats van de spectaculaire Porsche-aankondiging, kwam er een stevige Honda-delegatie in Oostenrijk opdagen, om nog eens flink met Red Bull te praten. Korte tijd later doken er juridische documenten op waarin een huwelijksdatum van Porsche en Red Bull van 4 augustus in Marokko stond vermeld. Deze waren onderdeel van vroege goedkeuringen van het nieuwe motorenproject van de twee partijen. Maar 4 augustus werd het uiteraard vanzelf en die dag ging ook vanzelf weer voorbij, zonder er ook maar iets gebeurde.

Red_Bull_F1_Porsche

Twee uiteenlopende filosofieën
Red Bull-teambaas Christian Horner maakte zich tijdens de onderhandelingen zorgen over het delen van de filosofie en het DNA van zijn team. Het werd nog ingewikkelder met de schokkende bevestiging van het zustermerk Audi van Volkswagen Group, dat het een F1-motorleverancier zou zijn vanaf 2026. Audi leek hiermee de kat de bel aan te binden, maar kon nog geen aankondiging doen van de samenwerking met een bepaald team. Audi bevestigde wel trots dat zijn F1-motoren gemaakt zouden worden in Duitsland. Bovendien erkende Audi dat er hard gewerkt werd aan de huisvesting van zijn nieuwe F1-project en dat de eerste tests op de testbank slechts een kwestie van tijd waren. Dat was een hekel punt, want Porsche's Red Bull-motoren zouden in Engeland worden gemaakt. Hetzelfde land waar Audi's andere toekomstige tegenstrever - Mercedes-Benz - ook zijn F1-motoren maakt.

Red_Bull_F1_Porsche_Audi Formule 1

Duits nationalisme
Het Duitse nationalisme is sterk, regionaal is het echter nog heftiger. Het is geen geheim dat er weinig liefde is tussen de twee merken uit Stuttgart, Porsche en Mercedes. Dus voor Audi, dat subtiel laat blijken dat hun motoren niet "Made in England" zijn en zelfs opschept dat hun vierrings power units daadwerkelijk "Made in Germany" zullen zijn, zou dit op zichzelf al een struikelblok kunnen zijn als het gaat om de eer. Want ze zijn bij Audi net zo eerzuchtig als bij de andere twee merken. Bij Porsche blijft het een mysterie of het een Engelse of Duitse motor wordt, bovendien is er geen partnerteam bekend. Het blijft dus allemaal veel te vaag, Porsche zal op zijn minst een bestaand team uit de Formule 1 moeten overnemen. Porsche heeft geen schitterende F1-historie. Afgezien van het leveren van TAG-motoren aan McLaren in de jaren ’80 en het winnen van één Grand Prix met Dan Gurney in Frankrijk in 1961 is er nooit iets wezenlijks gepresteerd in de Formule 1 en zijn de recente gesprekken en geflirt met Red Bull niet eens het vermelden waard. Porsche wil nog steeds de leidende rol hebben in zijn motorenproject, het is inmiddels wel duidelijk dat Red Bull dat niet wilde. En dus blijft het droompartnerschap van Porsche met Red Bull, precies datgene wat het nu genoemd wordt: een droom!

Porsche F1 graphic
Porsche F1 concept 2026 photo Quattroruote

Porsche in de F1 en naar de beurs
Dus, hoe zit het met de F1-plannen van Porsche? De autofabrikant zei: “In de afgelopen maanden hebben Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG en Red Bull GmbH gesprekken gevoerd over de mogelijkheid van de toetreding van Porsche tot de F1. De twee ondernemingen zijn nu gezamenlijk tot de conclusie gekomen dat deze gesprekken niet verdergaan. Het uitgangspunt was altijd dat een partnerschap gebaseerd zou zijn op gelijke voet, dat niet alleen een motorpartnerschap zou omvatten, maar ook het hele team. Dit was niet te realiseren.” Porsche is echter duidelijk dat zijn F1-plannen geenszins worden gedwarsboomd door de mislukte Red Bull-gesprekken. Porsche verklaarde: "Met de definitieve regelwijzigingen blijft de raceserie niettemin een aantrekkelijke omgeving voor Porsche, die in de gaten zal blijven worden gehouden."
Een interessante bijkomstigheid is dat Porsche binnenkort een beursnotering plant om het merk naar de beurs te brengen. Het grote succes van de F1 als één van de grootste shows ter wereld, kan daar alleen maar aan bijdragen. Het enige struikelblok lijkt de F1-eis te zijn dat elke nieuwe fabrikant van motorunits zijn voornemen moet registreren voor 15 oktober 2022. Stuttgart heeft dus precies een maand de tijd om dit te doen. Ook dit is een omstreden punt, maar de F1 zal zeker zijn deadline verlengen las dat nodig blijkt om Porsche als motorenleverancier te verwelkomen.

Niets is vanzelfsprekend
Zustermerk Audi zou inmiddels al due diligence hebben gedaan bij de F1-teams van McLaren, Williams, Aston Martin en Sauber, met het oog op de overname van één van hen. Algemeen wordt verwacht dat Audi een belang zal nemen in het Zwitserse team Sauber. Het zal concerngenoot Porsche er niet blijer op maken, dat Audi zo voortvarend te werk gaat en al zo ver gevorderd is. Alfa Romeo heeft al bevestigd dat het vanaf 2024 niet langer samenwerkt met het merk Sauber, maar zoals de Porsche/Red Bull-saga heeft aangetoond, kan dit niet als vanzelfsprekend worden beschouwd. Toch lijkt een Audi Sauber F1-deal in het verschiet te liggen.

Christian_Horner_en_Helmut_Marko_overleg F1 Red Bull

Wie dan wèl?
Van de rest van de teams, één van de beroemdste van de F1, moet Williams wel een aantrekkingskracht hebben op Porsche. Het wordt gerund door Volkswagen Motorsport's enorm succesvolle, multi-Championship winnende World Rally Team's voormalige directeur Jost Capito. Technisch directeur Francois-Xavier Demaison en sportief directeur Sven Smeets zijn ook voormalige VW-mannen. Williams is onlangs overgenomen door de Dorilton-groep, dus de overname zal niet goedkoop zijn. Aston Martin is een andere interessante optie. Een F1-partnerschap daar zou ook de Mercedes-motorvoorraad voor de straatauto's van het Britse bedrijf kunnen wegnemen en vervangen door Porsche-power. En dan is er nog McLaren, dat ooit wereldkampioenschappen won met Porsche-motoren met TAG-badge. Natuurlijk kan in het licht van het Red Bull-fiasco niets als aannemelijk worden bestempeld.

Andretti_Autosport_Michael

De Amerikanen als Red Bull-vervanger?
Ook het team van Haas zou een interessante mogelijkheid zijn, vooral gezien het feit dat Haas waardevol is voor de Amerikaanse F1-roots. En over Amerika gesproken, men mag de Andretti’s ook nooit buiten beschouwing laten. Michael Andretti is vastbesloten om de F1 binnen te gaan, ondanks aanzienlijke druk tegen een elfde team, waardoor de huidige, tienvoudige winst en prijzengeldaandeel van de F1 verwatert tot een kleiner deel per team. Andretti leidde natuurlijk al Porsche's Formula E-inschrijving, en hij doet zijn best om team IndyCarcoureur Colton Herta tegen alle geldende regels in, een F1-stoeltje te bezorgen in 2023. Afwachten maar. Er is nog een andere intrigerende Porsche F1-teammogelijkheid uit de VS. Dat is Penske. Roger Penske's Porsche-wortels, een lange tijd Porsche-partner, gaan 50 jaar terug tot zijn ongelooflijke Can Am-kampioenschap 917-30 met Mark Donohue aan het stuur. Penske heeft ook onafgemaakte zaken in de F1 na een tragisch geflirt in de jaren ’70, toen Mark Donohue zijn leven verloor. Penske is ook net een nieuw sportwagenproject begonnen met Porsche voor zijn LMDh-auto dat in januari op Daytona begint. En het is algemeen bekend dat ook Roger Penske in de F1 wil stappen. Wat er ook gebeurt, de beslissing van ‘Porsche in de F1’ zou nu toch snel duidelijk moeten worden, ook al moet de registratiedeadline iets worden opgeschoven. Maar hoe dan ook, Porsche lijkt zeker van plan te zijn om in 2026 op de F1-grid te staan. Hoe Porsche dat voor elkaar krijgt, gaan we nog zien...

Audi-Porsche-Formula-1-2026_by_F1World logos

Eerdere berichten over Audi, Porsche of de VW Group naar de Formule 1:

19 september 2022 17 mei 2022: Het is geen autoracen maar wèl topsport: de VW Group mikt op 75 miljard euro voor de beursgang van Porsche

13 september 2022 17 mei 2022: Porsche is nog steeds geinteresseerd in de Formule 1 ondanks dat de deal met Red Bull te gronde is gericht

4 augustus 2022: GERUCHTEN - De VW-Group op volle kracht vooruit in de F1: Porsche met Red Bull, Audi met Alpha Tauri als Lamborghini

17 mei 2022: SPECIAL - De F1 speelt altijd 'hard to get' maar een Andretti Audi F1 team is een serieuze optie + VIDEO

31 maart 2022: BREAKING - Geeft Volkswagen volgende week groen licht voor Formule 1 met Audi en Porsche?

25 oktober 2021: GERUCHT: Bild beweert: Audi naar Williams, Porsche naar McLaren"

29 juni 2021: Belangrijke vergadering in Spielberg over de 2025-motorvoorschriften; de Audi en Porsche-chefs zijn erbij!

1 juni 2021: SPECIAL - Red Bull geeft je vleugels? Christian Horner over de motorplannen voor 2022 + FOTO'S

4 mei 2021: Helmut Marko erkent dat de Mercedes-motorsituatie ‘gespannen’ is; Christian Horner: "Bemoei je met je eigen zaken"

20 maart 2021: Red Bull ligt op schema met eigen motorenproject, maar heeft ook gesprekken met Volkswagen gevoerd

9 maart 2021: Red-Bull houdt zich op de vlakte over een toekomst met de VAG Groep

7 maart 2021: SPECIAL – Keert Porsche na bijna 65 jaar terug in de Formule 1... + FOTO’S

7 maart 2021: VAG Groep overweegt de stap naar de Formule 1; wordt het Audi, Porsche of toch maar weer niet...

4 maart 2021: Kan Max Verstappen toch een Honda terugkrijgen in zijn Red Bull? Een duidelijke belofte gemaakt dat zij…

8 februari 2021: Audi overweegt een overstap naar de Formule 1 met Red Bull

Ben jij al abonnee van ons RaceXpress Youtube-kanaal? En wil je nog meer genieten van heerlijke raceactie van de Formula 1 of auto- en motorsport of karting? Abonneer je dan ook op ons RaceXpress YouTube-kanaal!

RaceXpress Youtube

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS