Karting • Iame X30 Euro Series

Sam Claes bekroont topseizoen met titel in het Nederlands kampioenschap: ‘Hier ben ik heel fier op”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 september 2019 12:46

EMMEN – Kampioen worden gaat nooit vervelen. Daar kan karter Sam Claes uit het Belgische Peer over meepraten. Na kampioenschappen in de GK4 in 2017 en het Belgisch kampioenschap IAME in 2018 schreef de 25-jarige karter afgelopen weekeinde in Emmen het Nederlands kampioenschap IAME X30 bij de Super Shifters op zijn naam. “Ik heb een topseizoen gereden, daar ben ik heel fier op.” Ook gaat de snelle Belg naar de grote finale van de IAME X30 in Le Mans. Alleen nú nog beter voorbereid dan in 2018.

Snelle Belg Sam Claes Nederlands kampioen

Op het natte circuit aan de Pottendijk in Emmen had Sam gecalculeerd gereden. Hij wist dat het kampioenschap binnen zou zijn bij twee tweede plaatsen in de finales en dus werd hij twee keer keurig tweede. “Ik heb bewust geen risico’s genomen en echt op safe gespeeld. Dat ik nu Nederlands kampioen ben geworden, is fantastisch en een bekroning op een heel goed seizoen. Ik heb het hele jaar constant gereden, dus daar mag ik met recht fier op zijn.”

Waar de snelle piloot uit Peer in de eerste race van het seizoen nog uitviel in Mariembourg wist hij in alle overige races het podium te halen. In Venray ging hij zelfs twee keer met de dagoverwinning naar huis, en ook in Genk stond sympathieke Belg op de hoogste trede. Mooie resultaten en eens te meer een bevestiging van zijn karttalent. Het hoogtepunt van zijn seizoen moet echter nog komen, want in oktober wacht het WK in Le Mans.

“Bij de Benelux series heb ik een ticket gehaald voor Le Mans en daar wil ik echt gaan knallen. Vorig jaar reed ik ook op Le Mans, maar vielen de resultaten wat tegen. We hadden geen supervoorbereiding en hadden slechts één motor en één chassis meegenomen. De motor begaf het al tijdens de training en dus zat ik met een probleem. We hebben de motor nog wel aan de praat gekregen, maar hij liep niet meer zo goed als daarvoor. De veertiende plaats was voor mij uiteindelijk het hoogst haalbare.”

Dit jaar neemt Sam geen enkel risico en dus reist zijn team, SLC Racing, af naar Frankrijk met twee chassis en maar liefst vier motoren, IAME Super Shifters 175 cc. “We gaan het weekend voor het WK nog trainen op het circuit in Le Mans. Ik hoop dat zich dat uitbetaalt in de race. Er is duidelijk nog ruimte voor verbetering, want een veertiende plaats, daar doe ik het niet voor. Ik wil absoluut hoger eindigen.”

Gevraagd naar het geheim achter zijn goede resultaten, wijst Sam op de vele uren die hij in de kart maakt. “Ik rijd al sinds mijn vierde en ben eigenlijk elk weekend wel ergens op een circuit te vinden. Ik ben helemaal zot van deze sport en vind het ook prachtig om als mechanieker jonge talentjes te helpen. Zo heb ik bijvoorbeeld Yentl Van Thielen wegwijs gemaakt in de sport. Die jongen kwam als groentje binnen en ik heb hem geholpen de top te bereiken. Dit jaar heeft Yentl zijn eerste grote race gewonnen en ook daar ben ik heel trots op.”

Sam Claes

Even speelde Sam met de gedachte om een eigen team op te richten, maar dat idee heeft hij met pijn en moeite van zich af gezet. “Ik neem het transportbedrijf van mijn vader over, dus een eigen team oprichten zit er voorlopig niet in. Soms moet je nu eenmaal keuzes maken in het leven. Maar ik heb Yentl bij een heel goed team ondergebracht, SLC Racing, waar ik zelf ook bij zit. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat hij zich goed kan doorontwikkelen. En zelf ga ik voorlopig ook gewoon door met karten. Deze sport is gewoon veel te leuk, die kan ik echt niet missen.

Sam Claes wil graag zijn vader en zijn trouwe supporters bedanken voor de ondersteuning en SLC voor de ondersteuning en het goede materiaal.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS