Karting • Belgisch Kampioenschap

Sam Claes is klaar voor 2019, met dank aan de Belgische titel: "Ik heb een mooi seizoen achter de rug"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 december 2018 14:42 • Print artikel

Het hele seizoen al dominant in de SuperShifter-klasse van de IAME Belgium Series was de prijsuitreiking van zondag slechts de officiële plichtpleging om de kampioen te lauweren. Sam Claes uit Peer ontving daarvoor de verdiende beker. Ook werd de snelle kartpiloot dit seizoen kampioen in de Wladoil Cup en samen met Yentl Van Thielen derde overall in het BEKC-kampioenschap én werd hij in diezelfde competitie vice-kampioen in de IAME X30-categorie. Maar wat hij zeker zo mooi vond, was de motor die hij met zijn Belgische titel won. Daarmee hoopt de 25-jarige snelheidsduivel komend seizoen een gooi te kunnen doen naar de wereldtitel.

Sam Claes RX400 Belgisch kampioen Wladoil Cup en Vicekampioen BEKC

“Ik ben hartstikke blij”, zei Sam. “Het is altijd super om kampioen te worden natuurlijk. Ik heb een mooi seizoen achter de rug. Het is mijn derde titel en ik heb dit jaar vijftien bekers mee naar huis genomen. Dat ik nu die motor heb gewonnen, maakt het helemaal mooi. Dat was mijn doel ook: dit jaar Belgisch kampioen worden om zodoende die motor te winnen. Nu kunnen we komend seizoen met twee motoren naar het WK in Le Mans.”

Dat hij die tweede motor nodig heeft, is Sam tijdens
het afgelopen WK overduidelijk geworden. Daar had hij ditmaal slechts één motor tot zijn beschikking. “Op zich ging het rijden goed, de snelheid was ook goed, maar we hadden ook veel pech. De motor ging tijdens de training kapot. We hebben die natuurlijk proberen te repareren. Hij deed het uiteindelijk ook weer, maar hij was nog maar half zo goed als ervoor.”

Niettemin slaagde Sam erin zich als dertiende te plaatsen voor de prefinale. Daarna reed hij tijdens de race nog naar de zesde plaats toen hij weer te kampen kreeg met een technisch defect. Daardoor moest hij de finale beginnen vanaf de 28ste plaats. “Daarna ben ik nog naar de veertiende plek gereden. Dat was op zich goed, maar met de snelheid die we in het begin van de week hadden, hadden we veel verder vooraan moeten zitten. Komend jaar ga ik met die extra motor proberen in de top drie te eindigen.”

Het duurt nog wel even voor het zover is. Komend seizoen gaat hij eerst nog de IAME Benelux Series, en de KNAF Cup rijden, uiteraard in de SuperShifter-klasse. Ook zal de snelle Belg waarschijnlijk nog een aantal races van de GK4 Kart Series rijden. “En misschien ook nog in het BEKC-kampioenschap. Daar zijn we nog niet uit. Die enduranceraces zijn goed voor het leren vasthouden van de concentratie.”

Sam Claes RX400 Belgisch kampioen Wladoil Cup en Vicekampioen BEKC

Hoe zijn programma er ook precies uit zal zien, hij rijdt sowieso weer bij SLC, het team waar Sam in de loop van het afgelopen seizoen naar is overgestapt. Een uitstekende zet, wist hij. “We rijden daar met Sodikart en dat bleek een heel goede keuze. Het team is top met heel goede mensen en we zijn sneller dan ooit. Ik rijd er dus graag ook volgend jaar weer!”

Sam Claes bedankt SLC Racing voor het goede materiaal, zijn vader Roy die het mogelijk maakt dat Sam kan karten en zijn trouwe crew en fans. Zijn sponsoren zijn Roy Transport Service, LBP en TLC.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS