Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Supercar Challenge: wie wordt kampioen tijdens Finaleraces TT circuit Assen?

Uitgegeven door Peter Vader • 20 oktober 2016 22:17 • Print artikel

De Formido Finaleraces op TT Circuit Assen zijn het decor van het laatste raceweekend in 2016 van de Supercar Challenge. Een seizoen waarin weer mooie races waren te zien, met veel strijd, spektakel en huldigingen op het podium. Komend weekend wordt op het TT circuit van Assen het seizoen afgesloten voor alle rijders en teams.

Formido Mosler
>De door Formido gesponsorde Mosler van Berry van Elk

De kampioenen in de SuperGT en GTB divisies zijn al bekend geworden tijdens het voorlaatste raceweekend op Spa Francorchamps. Kosta Kanaroglou en Oliver Campos Hull met de Mosler MT900 van het Spaanse team Escuela Espanola de Pilotes veroverden de titel in de SuperGT divisie. Zij schreven dit seizoen al vier keer een race op hun naam en wisten met nog meer podiumposities de titel binnen te halen.

Formido BMW 135i Coupe Bart Dost
>De fraaie BMW 135i Coupe van Bart Dost

In de GTB divisie ging de titel naar de Belgen Ward Sluys en Chris Mattheus, welke met een BMW M4 Silhouette, gerund door het JR Motorsport team, aan de start verschenen. Zij gingen de strijd aan met de verschillende Porsches van onder andere Aart Bosman en Marcel van Berlo. Toch pakte het Belgische duo zes maal de overwinning in de GTB divisie en kroonden ze zich in Spa Francorchamps al tot kampioen.

Ward Sluys BMW M4 Silhouette
>Ward Sluys al GTB kampioen in zijn BMW M4 Silhouette

Maar ondanks dat de strijd in de GT divisies al is beslist, zal iedere coureur in de laatste races van het seizoen willen winnen. Zij stappen komend weekend in Assen in om voor de laatste keer de strijd aan te gaan met hun concurrenten. Zoals Henry Zumbrink die met zijn Volvo S60 V8 zijn tweede plaats in het kampioenschap nog moet verdedigen tegenover Henk Thuis, die tijdens de vorige races op Assen twee maal de winst pakte. Uit Engeland komen Rob Wheldon en Steve Burgess met een zeer snelle Radical RXC Turbo GT3 zich opnieuw mengen in de strijd. Op Snetterton was Rob Wheldon er ook bij en schreef toen op eigen bodem een race op zijn naam en we mogen nooit Cor Euser uitvlakken, die ook met zijn Marcorelly uitkomt in de SuperGT divisie.

Zumbrink Volvo
>Henry Zumbrink gaat voor de tweede plaats in de SuperGT divisie

In de GTB divisie zullen de kampioenen Ward Sluys en Chris Mattheus het seizoen in stijl willen afsluiten, namelijk op het podium. De concurrentie bestaat uit veelal Porsches, waaronder de nummer twee uit het kampioenschap Aart Bosman. Ook zijn plek als vice kampioen is reeds beslist in Spa Francorchamps en Bosman zal nu vrijuit kunnen rijden tegenover zijn Belgische rivaal Jos Jansen. Daarnaast brengt DVB Racing opnieuw twee Porsches aan de start voor twee Turkse rijders en heeft Power Race Products een Porsche 997 Cup ingeschreven voor Thijs Heezen en Jos Menten. Menten reed met een Aston Martin diverse keren de 24 Uren van Le Mans en won zelfs de 24 Uren van Spa Francorchamps. Tegenover al deze Porsches brengt Ruud Olij een tweede BMW aan de start. Deze divisie gaat gegarandeerd voor vuurwerk zorgen!

Bosman strijd Jansen
>Aart Bosman wil voor Jos Jansen eindigen

Komend weekend rijden ook de sportscars uit de Superlights Challenge weer mee in het GT veld. Luc de Cock en Tim Joosen hebben al genoeg punten verzameld voor de titel in de Superlights groep 1 divisie, maar gaan dit weekend nog de strijd aan met onder andere de Wolf GB08 van Rob Kamphues en Leon Rijnbeek, welke momenteel op de derde plek in de strijd om het kampioenschap staan. Day V Tec zet twee Ligiers LMP3 op de startgrid. Eén voor Frits van Eerd die weer samen rijdt met Jan Lammers en de tweede auto voor de getalenteerde Nigel Melker, die zelfs nog zicht heeft op de tweede plaats in het kampioenschap. Power Race Products komt met een Norma BMW naar Assen voor Siggi Pfeiffer, hij kon wel eens de ‘dark horse’ in het veld zijn.

Lammers, Van Eerd Ligier Jumbo LMP3
>De Jumbo Ligier LMP3 met Jan Lammers en Frits van Eerd

In de tweede divisie van de Superligths neemt Dominik Dierkes het op tegen Paul Sieljes, maar zullen zij ook de strijd aangaan met de Porsches en BMW’s in de GTB divisies. Die tijden liggen zo goed als gelijk en de sportscars willen hun bolides natuurlijk promoten. Ook Rob Kamphues zal er alles aan doen om met zijn Wolf GR8 zo hoog mogelijk te eindigen.

Sportscar
>De sportscars draaien gelijke ronde tijden als de GTB divisie

De Sport divisies worden dit seizoen gekenmerkt door stevige strijd. In beide divisies ligt het kampioenschap nog helemaal open en maken meerdere teams kans op de kampioenschapstitel. In de Supersport hebben Ronald en Luuk van Loon, met de vertrouwde blauwe BMW E46 M3, een kleine voorsprong van zeven punten op de nummers twee Dennis de Borst en Martin de Kleijn die rijden met de Febo Seat Sport Cup Racer. Direct daarachter, met een verschil van zes punten, staan Dennis Houweling en Aart Jan Ringelberg, die ook met een Seat Sport Cup Racer aan de start staan. Beide Seats worden gerund door het team van Ferry Monster Autosport, die dus met twee bolides de strijd aangaat om het kampioenschap binnen te slepen.

Febo-Seat De Borst De Kleijn
>Wordt de Febo-Seat van Dennis de Borst en Martin de Kleijn kampioen?

Als vierde maakt ook Robert van den Berg nog kans op de titel in de Supersport divisie, al moet er dan veel mis gaan bij de eerder genoemde deelnemers. Daarnaast zal BS Racing met Marcel van de Maat en Peter Scheurs (BMW E46 Coupé) graag nog een race op hun account willen bijschrijven. Dat geldt ook voor Jan van der Kooi en Priscilla Speelman, die dit laatste weekend hun Lotus Exige nog eens de sporen geven. Gastequipe Javier Morcillo en Manuel Cintrano, geen onbekenden in de Supercar Challenge, rijden komend weekend met een Ginetta G50 GT4 in plaats van hun wit-rode Mosler. En verder komt misschien nog een KTM X-Bow GT4 het veld verrijken.

Kooij Lotus, Maat BMW
>Verwachte strijd tussen Jan van der Kooij (Lotus) en Van der Maat/Schreurs (BMW)

Ook in de Sport divisie is het nog niet beslist wie zich tot kampioen mag kronen. De equipe van Bart Drost en Niels Kool, rijdend met de Formido BMW135i, zullen een voorsprong van zes punten moeten gaan verdedigen tegenover de Belgen Chris Voet en Bart van den Broeck (Peugeot RCZ). Met name Chris Voet zal gebrand zijn op de titel, omdat hij dit seizoen al een feestje mag vieren daar hij vijfentwintig jaar actief is in de autosport. Een mooie bekroning zou de titel zijn in dit voor hem heel speciale seizoen.

Peugeot Chris Voet
>Wordt Chris Voet na 25 jaar autoracen de kampioen in de Sport divisie?

Daarachter is het ook nog spannend met Stan van Oord van het Spirit Racing team op een derde plek, gevolgd door het trio Harold Wisselink, Toon Rutgers en Henk Tappel (BMW 1 Serie). Ook Carlijn Bergsma en Pieter de Jong (Lotus Exige) kunnen nog voor een top drie klassering gaan in deze divisie en zullen ze in Assen, ooit hun thuiscircuit in de Zilhouette klasse, zeker goed uit de verf proberen te komen.

Sport divisie onderweg
>Veel concurrentie in de Sport divisie

Wil je het spektakel en de strijd om de laatste punten zelf live meemaken? Kom dan zaterdag of zondag naar het TT Circuit Assen voor de Formido Finaleraces. Op zondag zijn er ook tal van familie activiteiten georganiseerd zodat jong en oud zich de hele dag kunnen vermaken. Tijdens het pauzeprogramma zijn er live optredens van Jannes en Thomas Berge. Gratis kaarten downloaden via de Formido website www.formido.nl/ffr. Met deze kaarten heeft u toegang tot de tribunes en de familie paddock met alle activiteiten. Wilt u ook bij de raceteams gaan kijken, kunt u een kaartje kopen voor slechts € 10,00 via de website www.finaleraces.nl.

Formido girls en Mosler
>Racebabes...: kom jij ook naar Assen?!

Nigel Melker Formido Ligier
> Ook de talentvolle Nigel Melker staat weer aan de start met de Ligier LMP3

Formido Finaleraces
>'La Grande Finale!' op TT circuit Assen

Foto's Peter Vader

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS