Autosport NL • Dutch Supercar Challenge

Dutch Supercar Challenge kijkt uit naar Superleague Formula GP Assen

Uitgegeven door Maurice Hoogers • 1 juni 2011 07:30 • Print artikel

ASSEN 0 De Superleague Formula GP van Assen is voor de Dutch Supercar Challenge dit jaar het tweede evenement op Nederlandse bodem, maar de GT- en Supersport I-divisie van de klasse zijn dit jaar pas voor de eerste keer in Nederland. Waar de Supersport II- en Sport-divisie van de DSC al reden tijdens de Paasraces op Zandvoort, reden de GT- en Supersport I-divisie dit jaar alleen nog maar in Duitsland (Hockenheimring) en Engeland (Donington). Zij staan dus te popelen om voor hun thuispubliek van start te gaan. Bovendien is de DSC graag te gast in Assen, helemaal nu er samen met de Superleague Formula, waarin ex F1 coureur Robert Doornbos en Yelmer Buurman de Nederlandse eer hoog houden, gereden wordt. Dit betekent namelijk dat ook voor de DSC de geluidsbeperkingen gering zijn. Kortom: Gentlemen, start your engines!


In de GT-divisie van de Dutch Supercar Challenge zijn er in de afgelopen wintermaanden enkele spectaculaire bolides bijgekomen. Zo zijn Dave Basu en Rick Abresch beiden overgestapt naar een Corvette C6.R GT1, een auto die tot vorig jaar in het FIA WK GT1 kampioenschap te bewonderen was. In potentie zijn deze bolides een van de snelste van het veld, maar zowel Basu als Abresch hebben al aangegeven dat zij nog erg aan deze snelle auto moeten wennen. Beiden eindigden op Hockenheim al op het podium, maar op het lastige Donington Park hadden zowel Abresch als Basu nog moeite om zich met de snelsten te meten. Op Assen zou alles beter moeten gaan, omdat dit voor Abresch en Basu een bekend circuit is.

Makkelijk gaan zij het echter niet krijgen, omdat er dit jaar in de GT-divisie veel kapers op de kust zijn. Nieuw dit jaar in deze divisie is Diederik Sijthoff, die aan de start verschijnt met de voor velen bekende ETEC-Viper. Sijthoff liet in de eerste races van dit seizoen zien dat hij zich snel aan kon passen aan de voor hem nieuwe auto, want na twee weekenden is hij de koploper in het kampioenschap. Ook van regerend kampioen Alex van ’t Hoff mag veel worden verwacht. Zijn Mosler MT900 GT3 is een van de snelste auto’s van het veld en ook coureur Van ’t Hoff is steeds sneller onderweg. Andere inschrijvingen waarmee rekening gehouden moet worden zijn Robert de Graaff en Ardi van der Hoek in de Audi R8 LMS, Jan Versluis in de Ferrari F430 GT2, Roger Grouwels Corvette C5.R GT1, René Snel in de Porsche 911 GT2, Niels Bouwhuis en Milko Tas in de Mosler MT900 GT3 en de verschillende inschrijvingen met de in Slowakije gebouwde Attack Praga R4. Tot slot staat er ook een ‘Dutch Supercar Challenge koningskoppel’ aan de start in de GT-divisie op Assen. Martin Short en Peter Versluis besturen namelijk samen de Mosler Super GT van Rollcentre Racing.


In de Supersport I-divisie van de Dutch Supercar Challenge is Bert van der Zweerde momenteel de koploper in het kampioenschap. Na zijn kampioenschappen in de Supersport II- en Sport-divisie is de jonge coureur dit jaar samen met zijn team JR Motorsport overgestapt naar deze divisie en dat gaat hem tot nu toe goed af. Van der Zweerde won namelijk al drie races en zag een vierde overwinning door technische problemen in rook opgaan. De concurrentie moet dan ook in Assen alle zeilen bijzetten om van der Zweerde af te stoppen. Dit gaat niet makkelijk worden, want het TT-circuit kent voor de in Nijensleek woonachtige coureur geen geheimen meer.

Ondanks zijn goede resultaten dit jaar is de concurrentie voor Bert van der Zweerde niet gering. Zo is Jaap van Lagen (hij eindigde afgelopen seizoen op een derde plaats in de Europese Porsche Supercup) samen met Wolf Nathan weer van de partij en bieden ook het duo Ertan/Wijnen, Kees Kreijne, Jacky van der Ende en Nelson van der Pol veel weerstand. Ook van regerend kampioen Charlie Frijns mag veel worden verwacht. Hij zag dit jaar al tweemaal de finishvlag niet en is dan ook gebrand op revanche in Assen.


In de Supersport II-divisie zijn het voor de divisie nieuwe deelnemers die momenteel bovenaan in het kampioenschap staan. Koen Bogaerts en Mark van der Aa zijn na vier races met hun BMW 132 GTR namelijk de koplopers in het kampioenschap. Bogaerts, die in 2009 de titel pakte in de Sport-divisie, reed afgelopen seizoen pas voor de eerste keer samen met Van der Aa maar het duo heeft inmiddels de snelheid zeker gevonden. Bogaerts en Van der Aa boekten namelijk al drie overwinningen, wat er wel in heeft geresulteerd dat zij al veel resultaatseconden op hun naam hebben staan. Zij moeten dus op Assen tijdens de pitstops langer stilstaan dan de concurrentie, waardoor het behalen van een overwinning op het Drentse circuit niet makkelijk gaat worden.

Die concurrentie bestaat onder andere uit verschillende Seat Leon SuperCopa’s. Altijd snel met deze auto zijn de gebroeders Monster, die in de wintermaanden een geheel nieuwe versie van deze bolide hebben aangeschaft. Ook Marcel Norbart heeft dit gedaan, want Luco Hornsveld en Harold Wisselink rijden met de oude auto van Norbart. Bovendien rijden nieuwkomers Robbert en Jasper Bijl met de oude Seat Leon SuperCopa van Robin en Ferry Monster. Daarnaast zijn Jan van der Kooi en Luc de Cock snel met hun Lotussen en mag er ook veel verwacht worden van de BMW’s van Pieter van Soelen, Fred Canavagh en van het duo Van Vliet/Thuis.


Na een goed seizoen in 2010 is Aart Bosman dit jaar doorgeschoten naar de top in de Sport-divisie van de Dutch Supercar Challenge. Verschillende aanpassingen aan zijn Lotus, onder andere een sequentiële versnellingsbak, hebben ervoor gezorgd dat Bosman een van de snelste deelnemers in deze divisie is. De Lotus-coureur schreef al twee overwinningen op zijn naam, maar moest in de andere twee races zijn meerdere erkennen in de BMW E36 M3 van Richard van den Bos en Bert van der Zweerde. De auto van Van den Bos en Van der Zweerde presteert al jaren goed en doet het dit jaar, ondanks een kleinere motor, niet veel slechter.

Ook in de Sport-divisie ligt de concurrentie op de loer voor een podiumplaats. Nieuw in deze divisie zijn de Focus Sport-bolides van Marcel van Berlo en Eric vd Munckhof, en zij lieten in Donington zien dat zij ook vooraan mee kunnen strijden. Tot slot zijn kunnen ook de Renault Clio’s van Spirit Racing en Rudolph Racing tot potentiële podiumklanten gerekend worden.


Zoals gezegd rijdt de Dutch Supercar Challenge dit weekend in het voorprogramma van de Superleague Formula Nations Cup op het TT-Circuit van Assen. In de Superleague Formula staan dit jaar bekende namen aan de start, zoals Yelmer Buurman en Robert Doornbos. Naast de Superleague Formula en DSC maken ook de NEC Formule Renault, de ATS Formel 3 Cup en de Superkarts onderdeel uit van het programma. Bovendien zijn ook verschillende bolides uit de Dutch Supercar Challenge actief tijdens de Superleague City Race Demo die vrijdagavond in het centrum van Assen wordt verreden.

Bezoek ook eens de NIEUWE website van de Dutch Supercar Challenge: www.supercarchallenge.nl.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS