Autosport NL • Dutch GT4

Twee podiumplaatsen in Misano voor Ekris Motorsport met Ricardo van der Ende en Max Koebolt

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 april 2017 06:02

MISANO ADRIATICO – Ekris Motorsport blikt terug op een uitstekende seizoensstart van der GT4 European Series Northern Cup. Op het Misano World Circuit Marco Simoncelli eindigden de beide Nederlandse coureurs Ricardo van der Ende en Max Koebolt met de Ekris M4 GT4 in beide wedstrijden als derde. De twee podiumplaatsen in het 33 auto’s sterke veld waren duidelijk meer dan wat het team naar aanleiding van de trainingsresultaten verwachtte, maar een geslaagde strategie en een sterk optreden van het volledige team leidde uiteindelijk tot dit succes. “Een prima start van het seizoen, waarbij we niet het snelste team waren, maar waarin we wel het maximale eruit gehaald hebben”, oordeelde teammanager Stian Boers.

Ekris Motorsport Ricardo van der Ende en Max Koebolt

De seizoensstart op het circuit van Misano aan de Adriatische kust vormde het eerste optreden met de voor dit seizoen op een aantal punten verbeterde Ekris M4 GT4. Tevens was door de organisatie voor dit seizoen de ‘balance of performance’ van de auto aangepast. Dat had zijn weerslag op de pure snelheid, zoals tijdens de trainingen duidelijk werd. Ricardo van der Ende kent vanuit zijn jarenlange ervaring het speelveld in de GT4, de auto en het team natuurlijk goed, maar voor Max Koebolt was de competitieve omgeving bij zijn eerste wedstrijdoptreden voor Ekris Motorsport nieuw. Hij paste zich echter snel aan en het was duidelijk dat hij zich bij het team goed thuisvoelt.

De eerste race van het weekeinde vond op zaterdagavond in het donker plaats. Door een langdurige onderbreking in een voorgaande wedstrijd werd de starttijd zelfs nog later dan oorspronkelijk gepland. De Ekris M4 GT4 met het startnummer 8 was als 15e gekwalificeerd, maar rijders Ricardo van der Ende en Max Koebolt werkten zich in de race gestaag op naar voren. Ook konden ze profiteren van fouten van andere deelnemers, die in een aantal gevallen positiewinst voor het Nederlandse team betekenden. Zo werden Van der Ende en Koebolt uiteindelijk als derde geklasseerd, waarmee de eerste podiumplaats van het seizoen een feit was.

Voor de tweede race, op zondag, paste het team de afstelling van de auto op enkele punten aan, ondermeer ook vanwege de hogere temperaturen overdag. Max Koebolt nam de start van de race voor zijn rekening en liep in de gebruikelijke mêlée na de start wat schade op, maar het rijgedrag van de auto werd daardoor niet nadelig beïnvloed. Zo kon hij zonder problemen zijn race voortzetten en evenals daags tevoren een aantal plaatsen goedmaken. Na de pitstop met rijderswissel was het aan Ricardo van der Ende om het karwei af te maken. Dat deed de routinier met verve. Ook een safety-car-interventie in de slotfase van de race leverde geen problemen op. In een spannend duel met een Porsche-rijder om de laatste podiumplaats hield Van der Ende het hoofd koel en stelde zo de derde plaats veilig, waarmee de tweede podiumplaats van het weekeinde voor het team een feit was.


Ricardo van der Ende: “Heerlijk om na een lange winterpauze weer te kunnen racen! Het is altijd goed om het seizoen met twee podiumplaatsen te beginnen. Dat is meer dan waarop we aanvankelijk hadden gerekend. In vergelijking met vorig jaar is het veld nog competitiever geworden, maar dat maakt het alleen maar leuk. Met deze resultaten ben ik heel tevreden, dit is een goede basis om in de komende races op verder te bouwen.”

Max Koebolt: “Er kwamen dit weekeinde heel veel nieuwe dingen op mij af, maar ik voel me uitstekend thuis bij Ekris Motorsport. Het kampioenschap is bijzonder sterk, dat maakt het leuk om hier te rijden. Twee keer een podiumplaats is natuurlijk een prima debuut voor mij, ik kijk nu al uit naar de komende wedstrijden!”
De GT4 European Cup wordt op 6 en 7 mei voortgezet op het circuit van Brands Hatch in Groot-Brittannië.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS