Autosport NL • Dutch GT4

Racing Team Holland by Ekris Motorsport schittert op Zandvoort met overwinning en vice-kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 11 oktober 2016 13:24

ZANDVOORT / VEENENDAAL - Racing Team Holland by Ekris Motorsport heeft het raceseizoen van het Europees GT4 kampioenschap op sensationele wijze afgesloten. Tijdens de traditionele Finaleraces op Circuit Park Zandvoort behaalden Rob Severs en Simon Knap een prachtige overwinning in de laatste race van het seizoen. Het was de eerste zege met de nieuwe Ekris M4 GT4. Het zag er lang naar uit dat Bernhard van Oranje en Ricardo van der Ende met de grootste bekers aan de haal zouden gaan, maar Van der Ende werd in de slotfase vanuit leidende positie rond getikt door een andere deelnemer. Van der Ende en Van Oranje vergezelden hun teamgenoten als tweede op het erepodium. In de eerste race finishte het duo ook al als tweede. Severs en Knap behaalden toen een derde plek. De vier podiumplaatsen tijdens de seizoensfinale bezorgde Racing Team Holland bovendien het vice-kampioenschap bij de teams.

start GT4 European GT Series Zandvoort

Na races in Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, België en Hongarije werd de seizoensfinale van het Europees GT4 kampioenschap op Circuit Park Zandvoort verreden. Racing Team Holland wist zaterdag haar thuisvoordeel in de kwalificatie om te zetten in een volledig oranje startrij voor de tweede race.

Ricardo van der Ende en Bernhard van Oranje: "Mooie afsluiter met goede sfeer en een geweldig resultaat."

De eerste wedstrijd vingen de Racing Team Holland-coureurs op zondagochtend vanuit kansrijke positie aan. Ricardo van der Ende pakte na een goede start de koppositie en wist tot aan de pitstop zijn vrije uitzicht te behouden. "Ik had een goede start en kon gelijk de leiding pakken. Ik had Duncan Huisman achter mij aan, maar race al zoveel jaar tegen hem, dat ik zijn trukendoos uit mijn hoofd ken. Ik kon de koppositie vasthouden tot de pitstop. Bernhard heeft het mooi afgemaakt", aldus Van der Ende.

Bernhard van Oranje vocht in het vervolg spectaculaire duels uit met Aston Martin-coureur Will Moore. In de slotfase voerde Mads Siljehaug de druk op en wist zijn KTM X-BOW voorbij Van Oranje's Ekris M4 GT4 te steken, waardoor het tweetal Van der Ende / Van Oranje als tweede werd afgevlagd. Van Oranje: "Ik kwam aan de achterzijde van de auto downforce te kort. Ik moest dus tactisch rijden om mijn plek te verdedigen. De race duurde helaas net een rondje te lang."

In de twaalfde en laatste race van het seizoen leidden Van der Ende en Van Oranje voor het thuispubliek het merendeel van de wedstrijd. Met nog twee ronden te gaan werd Van der Ende door Maserati-coureur Luca Anselmi rondgetikt. Van der Ende hield de schade beperkt en stuurde de Ekris M4 GT4 toch nog als tweede over de finish. "We hadden 'm vanzelfsprekend graag gewonnen", zei Van der Ende. "Maar als ik het niet win, dan maar de andere auto. En heel gaaf, een 1-2 voor het team met de M4 waar we zo hard aan gewerkt hebben. Dit resultaat staat."

Van Oranje vulde aan: "Het tikje op het eind typeert een beetje het seizoen van Ricardo en mij. Maar twee keer op het podium met een pole en tweede startplek, hadden we niet mooier kunnen afsluiten. Zeker met een 1-2. Het was een super close gevecht tot het eind. Geweldig. Hele mooi sfeer, zowel in de tent als op de baan en de pitstraat met alle mensen er omheen. Het is mooi om te zien dat het zo leeft."

Succesvolle Ekris Motorsport

Simon Knap en Rob Severs: "Overwinning mooie beloning voor hele team"

Simon Knap had in de openingsrace een geweldige start en wist direct twee posities te winnen. Severs hield zich in het vervolg van de race buiten de diverse incidenten en bracht de Ekris M4 GT4 als derde over de finish. Rob Severs: "Simon had een superstart, ging van plek 4 naar 2. Hij reed erg goed. Na de safetycarsituatie heb ik bij de herstart direct aangevallen, een plaats gewonnen en heb ik me vervolgens met hand en tand verdedigd. Op het erepodium staan op je thuiscircuit is geweldig."

De dag zou nóg beter worden voor het duo. In de tweede race wist het tweetal lange tijd de derde plaats te behouden. Een duel om de voorste plaats bereikte twee ronden een climax toen Anselmi Van der Ende in de rondte tikte. Knap was de lachende derde en kwam als winnaar over de finish. Het was bovendien de allereerste overwinning van de Ekris M4 GT4. "Dit had ik natuurlijk niet verwacht. Het is een cadeautje na een leuk seizoen, waarin we een hoop hebben meegemaakt. Deze overwinning is een mooie beloning voor het hele team, concludeerde Knap tevreden. Severs: "We hebben dit seizoen ook heel veel pech gehad. Nu zat het ons mee. We hebben gewoon een heel solide race gereden. We hebben gevochten voor wat we waard waren. Dit is héél gaaf!"

Tim Coronel en Pieter-Christiaan van Oranje

Tim Coronel en Pieter-Christiaan van Oranje kwamen ook in actie tijdens de thuiswedstrijden op Zandvoort. In het competitieve startveld met in totaal 27 GT's aan de start, stuurde het Racing Team Holland-duo haar BMW M3 GT4 in de eerste race naar de achtste plaats in de pro-divisie en in de tweede heat naar een knappe vijfde plaats.

Daarmee kwam er een einde aan het raceseizoen van Racing Team Holland by Ekris Motorsport. De raceplannen voor volgend jaar worden op een later moment bekendgemaakt.

UITSLAG GT4 EUROPEAN SERIES - FINALERACES - 8 en 9 oktober 2016
Race 1 (pro-klasse): 1. Siljehaug - Dreszer, KTM X-BOW GT4, 24 ronden in 52:01,928 minuten, 2. Van der Ende - Bernhard van Oranje, Ekris M4 GT4 op 2,606 seconden, 3. Knap - Severs, Ekris M4 GT4 op 5,842 en 8. Coronel - Pieter-Christiaan van Oranje op 25,571.

Race 2 (pro-klasse): 1. Severs - Knap, Ekris M4 GT4, 27 ronden in 53:03,917 minuten, 2. Bernhard van Oranje - Van der Ende, Ekris M4 GT4 op 6,375 seconden en 3. Siljehaug - Dreszer, KTM X-BOW GT4 op 13,641 en 5. Pieter-Christiaan van Oranje - Tim Coronel op 20,811.