Autosport NL • Dutch GT4

Nieuw: Dutch GT4 kampioenschap heeft groot potentieel

Uitgegeven door Tim Biesbrouck • 24 juni 2008 14:21 • Print artikel

Hier zijn de bolides nog bedekt

ZANDVOORT - Volgend seizoen moet het Dutch GT4 kampioenschap dé koningsklasse binnen het Dutch Power Pack worden. Dinsdagochtend werd op Circuit Park Zandvoort de nieuwe serie vol enthousiasme aan de pers gepresenteerd en natuurlijk was RaceXpress.com ter plekke. Als het meezit krijgt het publiek al met Pasen een vol startveld te zien met merken als Aston Martin, BMW, Chevrolet, Lotus, Maserati en Porsche. Het circuit werkt nauw samen met SRO, een internationale organisatie die over een rijke staat van dienst in de GT-racerij beschikt. De komende drie jaar bouwen zij het kampioenschap op, die het Europese voorbeeld volgt.

De imposante Fort Mustang FR500C GT4

“Om te beginnen zijn wij erg blij om vandaag het Dutch GT4 kampioenschap te kunnen aankondigen”, vertelde Erik Weijers, COO van Circuit Park Zandvoort. “De afgelopen jaren zijn wij in Zandvoort verstoken gebleven van een multimerkenkampioenschap, terwijl we in de jaren negentig en in het begin van dit millennium het fantastische DTCC hadden. Om verschillende redenen konden wij daar toen niet mee doorgaan. Daarna zijn wij terecht gekomen in de cupseries, waarin we een mooi jaar met de Porsche Cup hebben gehad en daarna de BMW 130i Cup. Maar een multimerkenkampioenschap bleef ook ons aanspreken.”

De bolides worden onthuld

“Vorig jaar werden we geattendeerd op het Europese GT4 kampioenschap en wij zijn gaan kijken of dit geschikt leek voor een nieuw nationaal kampioenschap met nieuwe merken. We zijn vervolgens in contact en overeenstemming gekomen met de SRO om dit kampioenschap de komende drie jaar te organiseren. Gezien de belangstelling van vandaag heb ik er een goed gevoel over”, aldus Weijers die tevens meldde dat Nederland het eerste land is dat een nationaal GT4 kampioenschap aankondigt, maar dat er nog meerdere zullen volgen. “Ook omdat wij ons qua reglement aansluiten bij het Europese kampioenschap, is het voor Nederlandse teams aantrekkelijk om ook andere races te rijden en vice versa.”

Deze bolides kan men volgend seizoen verwachten

In 2008 zijn de volgende auto’s gehomologeerd en kunnen ook in 2009 in dit nieuwe kampioenschap ingezet worden: Aston Martin N24, BMW Z4, Corvette C6, Ford Mustang FR500C GT4, Lotus Exige, Maserati Trofeo, Nissan 350Z, Opel GT en Porsche Cayman. Verder is het mogelijk dat de Audi TT voor volgend jaar gehomologeerd wordt en is de SRO in gesprek met Porsche om de Porsche 997 GT3 raceklaar te krijgen voor deze nieuwe raceklasse.

De eerste demonstratieronden

Het raceformat wordt naar de standaard van het Europese kampioenschap. Dat wil zeggen dat elk raceweekend drie wedstrijden kent, waarvan één van vijftig minuten en twee van 25 minuten. De kwalificatie is verdeeld in twee sessies van twintig minuten waarvan de eerste de startopstelling bepaalt van race één en drie, terwijl de tweede sessie de startgrid voor de tweede race zal bepalen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS