Autosport NL • Dutch GT4

D'Aste gebruikt geheime strategie op weg naar zege

Uitgegeven door Jordy Stuivenberg • 25 april 2011 16:45

ZANDVOORT - Stefano D'Aste heeft met een naar eigen zeggen 'geheime strategie' de hoofdrace van de GT4 gewonnen. De Italiaan bleek in de slotfase te sterk voor Jeroen Bleekemolen, die de Corvette C6 vandaag deelde met Peter van der Kolk. Zij wonnen wel bij de Dutch GT4.

GT4

Van der Kolk begon de race vanaf pole position, voor de net op tijd gerepareerde Porsche 997 GT4 van Jan Lammers en Phil Bastiaans. Dennis Retera (Aston Martin), D'Aste (Lotus), Duncan Huisman en Simon Knap (Beide BMW) stonden achter hen op de startopstelling.

D'Aste dook als eerste de Tarzanbocht in. Van der Kolk viel ver terug, want ook Retera, Knap, Lammers, Huisman en zelfs Cor Euser kwamen langszij. De Italiaan gaf zijn Lotus Evora flink de sporen en reed al snel weg bij de concurrentie.

GT4

Niet alleen de Lotus van D'Aste was snel, ook Euser had de smaak te pakken. De ervaren rot rook het bloed van zijn al net zo ervaren collega Lammers in de Porsche. Het duurde echter nog een paar ronden voor de Lotus langs de Porsche kwam.

Euser stormde daarop verder naar voren. D'Aste was al vier seconden weg van Retera, die op zijn beurt werd gevolgd door Knap. Euser liet het zich makkelijk maken door Huisman. De BMW-rijder kreeg opnieuw een lekke band en schoof in de Tarzanbocht het grind in. Knap was dan ook de eerste die de Lotus in zijn spiegels zag opduiken. De winnaar van de eerste Dutch GT4-race trapte daarom flink het gaspedaal in, om aan te sluiten bij Retera.

Knap dook uit het groepje om zijn pitstop te maken en kwam, met bijna een ronde achterstand, voor Retera en Euser terug op de baan. Zij vochten met elkaar en Knap profiteerde: hij reed bij ze weg.

Vlak voor ook Retera zijn pitstop maakte, kwam Euser hem voorbij. Na de pitstop van beide rijders was het echter opnieuw de Aston Martin die voorop reed, nu met Jan Joris Verheul achter het stuur.

GT4

Achter Dick Freebird, die het stuur overnam van Euser, dook al snel Jeroen Bleekemolen op. Hij trapte de Corvette flink op de staart en racete naar de kop van het veld. Ook Verheul werd al snel met huid en haar opgegeten door de grommende Amerikaan, al zat een achterblijver hem wel flink in de weg.

Bleekemolen raasde door en wil meer en vooral groter zilverwerk mee naar huis nemen. Het vizier van de Corvette-rijder werd daarom gericht op Knap. Een inhaalactie hoefde Bleekemolen echter niet te plaatsen. Drie ronden voor de finish klapte de linkervoorband van de BMW, net als eerder dit weekeinde bij de BMW van Huisman. Hij maakte daarom een vrije val in de uitslag en kon een podiumplaats wel vergeten.

GT4

D'Aste daarentegen hield zijn banden goed in de gaten en reed met een stabiel tempo richting de finish. Bleekemolen kwam akelig dichtbij, maar had een rondje te weinig om de Lotus in te halen. Hij werd daarom tweede en won de Dutch GT4-race. Jan Lammers en Phil Bastiaans zagen als derde de finishvlag en scoorden de tweede plaats voor het Nederlands kampioenschap. Retera en Verheul haalden in dat kampioenschap de laatste podiumplaats binnen.

Dutch GT4
1. Peter van der Kolk - Jeroen Bleekemolen
2. Jan Lammers - Phil Bastiaans
3. Dennis Retera - Jan Joris Verheul

Europees GT4
1. Stefano D'Aste
2. Peter van der Kolk - Jeroen Bleekemolen
3. Dennis Retera - Jan Joris Verheul

Uitgebreide uitslag volgt

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS