DTM

Touring Car Classics zorgen voor een vleugje nostalgie op de Lausitzring tijdens komend DTM-weekend

Uitgegeven door Peter Vader • 18 mei 2018 09:25 • Print artikel

De goede oude tijd is terug. Er komt weer een vleugje nostalgie op de Lausitzring wanneer de tweede ronde van de Touring Car Classics begint. De serie met de DTM-klassiekers van de jaren tachtig en negentig, maakte voor het eerst in 2017 deel uit van het kaderprogramma van de huidige DTM. Naast de historische raceauto's zullen de ADAC Formula 4 en de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup dit weekend zorgdragen voor spannende autosport.

Touring Car Classics startveld

Met Kurt Thiim, Harald Grohs, Olaf Manthey, Christian Menzel, Prinz Leopold von Bayern en Marc Hessel zitten talrijke, voormalige DTM coureurs weer achter het stuur in Brandenburg. "Er komen beslist oude en mooie herinneringen terug. Ik ben blij dat ik mijn oude BMW na zo'n lange tijd kan rijden en oude metgezellen op het racecircuit kan ontmoeten. Dat is iets speciaals", zegt Leopold Prinz von Bayern en voegt daaraan toe: "Het leuke is dat je niemand iets hoeft te bewijzen. Ik kan er gewoon van genieten. Ik hoop dat er meer mogelijkheden zullen gaan komen om met de auto te rijden." Veel arbeid wordt er momenteel verricht bij het team van Christian Menzel en Marc Hessel, om met een gloednieuw opgebouwde BMW M3 DTM Groep A van 1988 aan de start te verschijnen. Als alles volgens plan verloopt moet de auto in de laatste uren voor de start van de race gereed zijn.

Harald "Nippel" Grohs kijkt vooral uit naar zijn gastoptreden in Klettwitz. "De Lausitzring is veeleisend en opwindend. Maar we rijden nogal defensief. De onderdelen voor de auto's zijn nu ongeloofelijk duur geworden. Het kost echt een hoop geld!" De man uit Essen is een grote fan van de Touring Car Classics. "De serie is zeer goed ontvangen bij het publiek. Ik zou graag één of twee oudere Mercedessen en een paar Fords voorbij zien komen. Net zoals indertijd bij de DTM met zes of zeven verschillende fabrikanten. Ik hoop dat Volker Strycek er ook weer bij is met zijn Opel."

Touring Car Classics BMW M3 Vogelsang

Kandidaat voor de overwinning: een originele BMW M3 uit 1987
Zelfs een voormalig DTM-team uit de jaren tachtig keert terug met Vogelsang Valier. De BMW dealer uit Vest, die met de coureurs Altfrid Heger, Harald Grohs en Olaf Manthey DTM geschiedenis schreef, kent een wederopstanding. Grohs reed in de zwarte Vogelsang BMW M3 E30-serie naar de inaugurele overwinning van het DTM-seizoen in 1987, op het kleine parcours van de Hockenheimring. Het was de eerste officiële overwinning in een race van een M3. Een BMW 325i Groep A uit 1986 en een DTM M3 uit het seizoen 1987 worden nu weer ingezet. "Ik rijd samen met Ralf Bahr in mijn originele auto, waarmee ik destijds in de DTM heb meegedaan. De auto verkeert nog in uitstekende staat en is nog heel competitief ", zegt Grohs, die als vierde eindigde in zijn klasse aan het begin van de Touring Car Classics in Hockenheim. "De derde plaats was geen probleem, maar ik reed te veel in de slipstream van mijn voorganger. Daarom ging de watertemperatuur omhoog en uit voorzorg ging ik maar met mijn voet van het gas en bracht de auto veilig naar huis."

Touring Car Classics Mercedes C Klasse

De titelverdediger is Thorsten Stadler met een 1994 DTM C-klasse van Mercedes-Benz. Hij won de seizoensopener op Hockenheim, toen hij een rijdersduo vormde met zijn grootste rivaal Jörg Hatscher. Die zal op de Lausitzring weer zijn eigen Mercedes C-Klasse de sporen geven. Maar ook de Alfa 155 V6 ITC van Stephan Rupp moet niet onderschat worden. "We maken geen enkele kans tegen de ITC-auto's en de Mercedes van de oudere generatie zowel als de Alfa. Dat is ook niet het doel van het evenement. In onze klasse wil ik met de E30 op het podium komen", zegt Grohs en voegt toe: "Ik kijk erg uit naar Olaf Manthey, die zojuist zijn Porsche-team in het weekend van de 24-uurs race op de Ring onder de zwaarste omstandigheden naar de overwinning gebracht heeft. Hij rijdt in de BMW 325i en hij was toendertijd mijn opvolger bij Vogelsang. Hij is een geweldige toevoeging aan dit evenement."

Touring Car Classics Alfa Romeo 155

Iedereen die uit de eerste hand de prestaties van de auto's en coureurs uit de "oude" DTM wil ervaren kan komend weekend afreizen naar de lausitzring. De race van de World Touring Car Classics is op zondag van 15:00u tot 15:40u, waarbij de raceafstand wordt afgelegd in 40 minuten inclusief een twee-minuten verplichte pitstop voor de rijderswissel. Na een vrije training op vrijdag (14:15u), beslissen twee kwalificatiesessies op zaterdag (8:40u en 15:55u) van elk 20 minuten over de posities op de startgrid. Behalve de Touring Car Classics zullen ook de Audi Sport Seyffarth R8 LMS Cup en de ADAC Formula 4 acte de presence geven en garant staan voor een spectaculair, Duits autosportweekend.

Touring Car Classics Alfa en Mercedes achterkant

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS